Από τον Νικηφόρο στο Ατσάλινο Βέλος – Μετά από 19 χρόνια F16 σε άσκηση

Και εγένετο η πολυαναμενόμενη έλευση των ελληνικών F16. Σήμερα, 17 Οκτωβρίου, τα ελληνικά μαχητικά έκαναν μετά από 19 χρόνια την εμφάνισή τους στους κυπριακούς αιθέρες, στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ Ατσάλινο Βέλος.

Η τελευταία φορά που συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς ήταν τον Οκτώβριο του 2000, στο πλαίσιο της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΤΟΞΟΤΗΣ.

Η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε άσκηση «Νικηφόρος- Τοξότης» ήταν τον Οκτώβριο του 1994, όταν τέσσερα μαχητικά τύπου A-7H

που είχαν απογειωθεί από την Σούδα είχαν πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές.Τα A-7H συνοδεύονταν από ζεύγος F-16C Block 30 της 330Μ που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής άσκησης ρίχθηκαν ρουκέτες από Mi35, χρησιμοποιήθηκαν αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα και πολυβόλα. Συμμετείχαν επίσης τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), τύπου ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ενώ έγινε χρήση αντιαρματικών πυραύλων MILAN και ΗΟΤ, όλμων πεζικού από δυο λόχους και πυροβόλων 155 χιλιοστών από μία πυροβολαρχία.

Από C130 μεταγωγικό, επίσης, ρίχθηκαν αλεξιπτωτιστές.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Παρευρέθηκαν επίσης και ξένοι επιτετραμμένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα