Από την Κύπρο η ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας για το Φεγγάρι

Μέσω Κύπρου, σε Διάσκεψη Τύπου στις 12μμ., έγινε σήμερα η επίσημη παγκόσμια ανακοίνωση της ανακήρυξης της Παγκόσμιας Ημέρας για το Φεγγάρι, που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 9 Δεκεμβρίου. Την  ανακοίνωση έκαναν ο Διεθνής Οργανισμός για το Φεγγάρι (Moon Village Association - MVA) σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης

Διαστήματος (CSEO) ήταν διοργανωτής την περασμένη βδομάδα του Παγκοσμίου Συνεδρίου για το Φεγγάρι από την Κύπρο σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Φεγγάρι (Moon Village Association). Γι’ αυτό επιλέχθηκε ο CSEO και η Κύπρος για να κάνουν την επίσημη παγκόσμια ανακοίνωση της ανακήρυξης της Παγκόσμιας Ημέρας για το Φεγγάρι.

Στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη μίλησαν, ο Πρόεδρος του Διεθνή Οργανισμού για το Φεγγάρι (Moon Village Association - MVA), Giuseppe Reibaldi, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), Γιώργος Δανός, ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – UN COPUOS), Κοσμοναύτης Dorin Prunariu, και η Νομική Σύμβουλος του MVA, Ima Ionescu. Παρευρέθηκε και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο Επικεφαλής Επικοινωνίας του Γραφείου των ΗΕ για το Διάστημα (UN Office for Outer Space Affairs – UNOOSA), Martin Stasko.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος γίνεται το πρώτο ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ημέρας για το Φεγγάρι, εφαρμόζοντας εορτασμούς για αυτή την ημέρα. Τους εορτασμούς θα διοργανώνει και συντονίζει στην Κύπρο o CSEO.

Επιπλέον η Κύπρος θα είναι περιφερειακό κέντρο για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Ημέρας για το Φεγγάρι, λόγω του ρόλου του CSEO εντός του MVA και άλλων διεθνών φορέων, και θα συντονίζει αυτή την Παγκόσμια Ημέρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Μέση Ανατολής και Αφρικής. Επίσης η Κύπρος θα μεταδίδει με διάφορα μέσα τις παγκόσμιες εκδηλώσεις και δραστηριότητές αυτής της Ημέρας, σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Ο κ. Δανός δήλωσε: «Ως Κύπρος νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο Διεθνής Οργανισμός για το Φεγγάρι επέλεξε την Κύπρο όχι μόνο για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου αλλά και για να ανακοινώσει αυτή τη σημαντική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για το Φεγγάρι». Πρόσθεσε ότι «για το μέλλον της εξερευνήσεως της Σελήνης και των μεγαλεπήβολων στόχων δημιουργίας μόνιμων βάσεων στη Σελήνη, είναι άκρως απαραίτητη μια παγκόσμια συνεργασία και ένα πλαίσιο βιώσιμων αρχών για συνύπαρξη και συνεργασία στη Σελήνη, με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τον πλανήτη Γη». Συνέχισε λέγοντας, «Η μικρή μας Κύπρος για άλλη μια φορά, δείχνει τον μεγάλο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο να συνενώνει τα έθνη ιδίως στα θέματα του διαστήματος, που είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συνενώνουν την ανθρωπότητα για να διαχειριστούν τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον πλανήτη μας, όπως την κλιματική αλλαγή. Ο CSEO συνεχίζει το έργο του για την ανέλιξη της Κύπρου σε ένα πρωτοποριακό πυλώνα συνεργασίας του παγκόσμιου διαστημικού και σεληνιακού οικοσυστήματος». Ερωτηθείς ειδικά για τον ρόλο της Κύπρου, ο κ. Δανός ότι αυτός δεν είναι απλός. Σημείωσε ότι η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα από την οποία θα εφαρμοστεί η παγκόσμια ημέρα και αυτό την καθιστά ιδρυτικό μέλος.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο κ. Ρειμπάλτι είπε ότι στο σκεπτικό τους, τα Ηνωμένα Εθνη σημειώνουν ότι η 20 Ιουλίου ανακηρύσσεται παγκόσμια ημέρα για το Φεγγάρι, καθώς είναι η επέτειος της προσεδάφισης στο φεγγάρι του πρώτου ανθρώπου το 1969. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιτεύγματα όλων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην εξερεύνηση του φεγγαριού σκοπός είναι η προώθηση και η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις ηλικίες σε αυτή τη δραστηριότητα και αυτός ήταν ο λόγος που εγκρίθηκε η απόφαση.

«Η Διεθνής Ημέρα για το Φεγγάρι, ξεκινώντας από το 2022, θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για μελλοντικές σεληνιακές αποστολές και θα βελτιώσει την κατανόηση, από το κοινό, των οφελών της εξερεύνησης και αξιοποίησης της Σελήνης. Το 2022, έξι αποστολές θα σταλούν στο φεγγάρι και κάθε χρόνο μετέπειτα θα στέλνονται στη Σελήνη αποστολές από πολλούς και διάφορους φορείς και το κοινό πρέπει να ενημερώνεται γιατί», σημείωσε.

Η πρόταση, εξήγησε ο κ. Ρειπμπάλτι, έγινε τον Αύγουστο ως μέλος του United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (UN COPUOS) στο οποίο ανήκει το Moon Village Association και ήταν αρχική ιδέα της κ. Ιονέσκου.  

«Όπως βλέπετε, το 2022, το φεγγάρι θα είναι πολύ πυκνοκατοικημένο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Moon Village Association, το οποίο συνεργάζεται στενά με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος.

Το κύριο μήνυμα είναι ότι πριν από περισσότερο από 50 χρόνια πήγαμε στο φεγγάρι λόγω του ανταγωνισμού. Τώρα θα πάμε στο φεγγάρι λόγω της συνεργασίας. Θα συνεργαστούμε για να μπορέσει να αποκομίσει το όφελος όλο το ανθρώπινο είδος και ιδιαίτερα η νέα γενιά, ανέφερε.

Από την πλευρά της, η κ. Ιονέσκου είπε ότι η ημέρα αυτή είναι για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας διαστημικής εποχής, η οποία βασίζεται στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό.

Η Σελήνη είναι για εξερεύνηση, μπορούμε να παρατηρήσουμε την αυξανόμενη πυκνότητα των αποστολών στο φεγγάρι, οι σκέψεις για μόνιμη βάση στο φεγγάρι. Θέλουμε να εμπνεύσουμε το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Αναγνωρίζω τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις διαστημικές αποστολές, είπε ενώ σημείωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Αστεροειδών, σίγουρα την ενέπνευσαν να προτείνει την Παγκόσμια Ημέρα της Σελήνης.

Από την πλευρά του, ο πρώην διευθυντής της επιτροπής του ΟΗΕ για την ειρηνική χρησιμοποίηση του διαστήματος, κοσμοναύτης Ντορίν Μπρουνάριο είπε ότι η αναγνώριση από πλευράς του ΟΗΕ αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό που κάνουμε.

Αναγνωρίζοντας την 20η Ιουλίου ως μια πολύ σημαντική ημέρα για την εξερεύνηση του φεγγαριού, η ημερομηνία είναι σημαντική επειδή ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι και αυτό έχει τεράστια σημασία. Έτσι, κάθε χρόνο, θα διοργανώνουμε επιστημονικές, πολιτιστικές δραστηριότητες που θα ενημερώνουν το κοινό για την εξέλιξη της εξερεύνησης του φεγγαριού και τους στόχους και τα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι η πρόταση εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση σε πολύ σύντομο διάστημα.

Εξάλλου, ο ΚΟΕΔ θα συντονίζει τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή, στα θέματα του διαστήματος και της αστρονομίας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να έχει ένα συντονιστικό, διεθνή ρόλο στην εφαρμογή αυτής της μέρας παγκοσμίως.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρο, Παγκόσμιας Ημέρας, Φεγγάρι,kypro, pagkosmias imeras, fengari