Από σφαγείο πέρασαν οι μισθοί

ΣΕΚ: Ατυχείς οι προσπάθειες δαιμονοποίησης του εργατικού κόστους
Η Κύπρος (μείωση 6.8%) και η Ελλάδα (μείωση 4.4%) ήταν οι μόνες χώρες από τις 28 στις οποίες υπήρξε μείωση του εργατικού κόστους την περίοδο 2012 - 2015, αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση

«Οι προσπάθειες που καταβάλλονται κατά καιρούς από διάφορους πολιτικούς και εργοδοτικούς φορείς, αλλά και από την Τρόικα,

για δαιμονοποίηση του εργατικού κόστους είναι ιδιαίτερα ατυχείς και βρίσκονται εκτός πραγματικότητας», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΚ, η οποία τονίζει ότι:

«Από επίσημα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της EUROSTAT προκύπτει πως το εργατικό κόστος στην Κύπρο, (και σ’ αυτό περιλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές στα διάφορα κοινωνικά ταμεία), τα τελευταία χρόνια, ακολούθησε καθοδική πορεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2012-2015, μειώθηκε κατά 6.8%, ενώ στην Ε.Ε. των 28 αυξήθηκε κατά 5%».

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, από τα στοιχεία προκύπτει πως η Κύπρος (μείωση 6.8%) και η Ελλάδα (μείωση 4.4%) ήταν οι μόνες χώρες από τις 28, στις οποίες υπήρξε μείωση του εργατικού κόστους την περίοδο 2012 - 2015.

Τους ανησύχησε η μικρή αύξηση
«Την περσινή χρονιά», σημειώνεται, «άρχισε δειλά - δειλά να καταγράφεται μικρή σχετική αύξηση, η οποία ήταν και αναμενόμενη και επαρκώς τεκμηριωμένη, αφού είναι γνωστό πως τελευταία το συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, επιδιώκει λογική επαναφοράς μισθών και ωφελημάτων στα προ κρίσης επίπεδα. Και αυτό είναι και θεμιτό και δίκαιο.

Αυτή η μικρή αύξηση ανησύχησε όσους υποστηρίζουν τη σκληρότητα της λιτότητας, ενώ η Τρόικα ενθαρρυνόμενη και από την εργοδοτική πλευρά συστήνει στην Κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μισθολογικό κόστος, αγνοώντας βέβαια σκόπιμα πως, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, τα ωφελήματα και οι μισθοί πέρασαν μέσα από τον παραλογισμό του "σφαγείου"».

Ενόψει των πιο πάνω η ΣΕΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένη να επαναλάβει ότι:
· Πρώτον, η σκληρή λιτότητα δεν βοηθά την ανάπτυξη. Η λελογισμένη αύξηση των εισοδημάτων συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης και δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

· Δεύτερον, η οποιαδήποτε διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας δεν οφείλεται στους μισθούς και στα μεροκάματα, αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως είναι π.χ. η χαμηλή παραγωγικότητα, το κόστος των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, η γραφειοκρατία του δημοσίου τομέα κλπ, γεγονότα που η ΣΕΚ ανέλυσε στην πρόσφατη συνάντησή της με το κλιμάκιο της Τρόικα.

Ιδιαίτερα ως προς τη χαμηλή παραγωγικότητα, η ΣΕΚ αναφέρει ότι «η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους εργοδότες και την εκάστοτε Κυβέρνηση, που προκλητικά αδρανούν και αδιαφορούν για τη λήψη μέτρων προς βελτίωσή της. Και αυτή η κατάσταση χρονολογείται και μεταβιβάζεται από τη μια Κυβέρνηση στην άλλη, με τις συνέπειες να βαρύνουν την εθνική οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα