Απεβίωσε ο Κινέζος Νομπελίστας Λιού Σιαομπό

Ο Κινέζος διαφωνών νομπελίστας της ειρήνης Λιού Σιαομπό πέθανε, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο βραβευμένος νομπελίστας βρισκόταν στο νοσοκομείο διασωληνωμένος.

Ο Λιού, 61 ετών, καταδικάσθηκε το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών, με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως Χάρτα 08, που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ, καθώς έπασχει από καρκίνο του ήπατος.

H απόφαση Παρισιού

Η

Γαλλία εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2010 με το Νόμπελ Ειρήνης, και κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στη χήρα του και στα μέλη της οικογένειάς του να μετακινούνται ελεύθερα.

"Παρά τις μακρές περιόδους κράτησης και για περισσότερα από 30 χρόνια ουδέποτε σταμάτησε να προασπίζεται, με θάρρος, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης" σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προτεραιότητα της γαλλικής διπλωματίας σε όλον τον κόσμο και, για τον λόγο αυτό, το ζήτημα αποτελεί τμήμα του διαλόγου μας με την Κίνα", πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα