Απελευθέρωση των διαδηλωτών στη Λευκορωσία ζητούν Μπορέλ και Βαρχέλι

"Έξι μήνες μετά τις παράτυπες εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020, οι γενναίοι πολίτες της Λευκορωσίας συνεχίζουν να διαδηλώνουν ειρηνικά για να ακουστούν οι φωνές τους και να γίνει σεβαστή η επιλογή τους, παρά τη σκληρή καταστολή του καθεστώτος της Λευκορωσίας", δήλωσαν σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβιέ Βαρχέλι, με αφορμή την επικείμενη ημέρα αλληλεγγύης με τη Λευκορωσία στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και

ο Επίτροπος τονίζουν ότι "αδικαιολόγητες διώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τεκμηριωμένων περιπτώσεων βασανιστηρίων συνεχίζουν εναντίον της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, των άλλων εργαζομένων και των επιχειρηματιών, καθώς και πολλών φοιτητών που έχουν απολυθεί από πανεπιστήμια και τους έχουν αρνηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση".

"Πολλές χιλιάδες έχουν συλληφθεί και αρκετές εκατοντάδες διώκονται με τεχνητές κατηγορίες και τους έχουν αρνηθεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στέκεται σταθερά δίπλα στον λαό της Λευκορωσίας", τονίζουν.

"Οι αρχές πρέπει να λάβουν υπόψη τις επίμονες εκκλήσεις τους για δημοκρατικό μέλλον και σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρουν.

"Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όλα τα άτομα που συνελήφθησαν αυθαίρετα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κρατουμένων και δημοσιογράφων, πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων. Όλοι οι δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτούν", σημειώνουν.

"Η ΕΕ συνεχίζει να ζητά την ταχεία έναρξη ενός πραγματικού, χωρίς αποκλεισμούς εθνικού διαλόγου, που θα ακολουθείται από νέες αξιόπιστες και διαφανείς εκλογές για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, με σεβασμό στη βούληση του λαού της Λευκορωσίας".

"Η ΕΕ έχει αυξήσει την υποστήριξή της προς τον λαό της Λευκορωσίας και είναι έτοιμη να στηρίξει μια δημοκρατική Λευκορωσία με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης", καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμη: Μπορέλ: Οι σχέσεις Μόσχας -ΕΕ βρίσκονται «στο χαμηλότερο σημείο» λόγω Ναβάλνι

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απελευθέρωση, Λευκορωσία, Μπορέλ, Βαρχέλι,apeleftherosi, lefkorosia, borel, varcheli