Ινστιτούτο Γενετικής: Καμία ένδειξη για επιδείνωση επιληψίας από εμβολιασμό

Δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτή τη στιγμή ότι το να πάσχει κανείς από επιληψία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών από οποιοδήποτε εμβόλιο εναντίον του COVID-19, αναφέρει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιληψίας ή σε εγκεφαλική βλάβη.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον

σχετικά με τα εμβόλια κατά του SARS CoV-2, ιδιαίτερα ως προς την καταλληλότητα τους, για άτομα που ταλαιπωρούνται από διάφορες νόσους, όπως η επιληψία, το Κέντρο Επιληψίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου παραθέτει μια σειρά από πληροφορίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τους ασθενείς, τον ιατρικό κόσμο και ευρύτερα την κοινή γνώμη.

Όπως αναφέρει «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το να πάσχει κανείς από επιληψία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών από οποιοδήποτε εμβόλιο έναντι του COVID-19», προσθέτοντας ότι για τα άτομα με επιληψία, ο κίνδυνος της λοίμωξης από COVID-19 και των πιθανών επιπλοκών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο των παρενεργειών από ένα εμβόλιο έναντι του  COVID-19».

Ωστόσο, σημειώνει πως «θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός μετά τον εμβολιασμό για COVID-19, ενώ σε ορισμένους ανθρώπους αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων».

Επίσης, σημειώνει ότι η λήψη αντιπυρετικών (πχ παρακεταμόλης) τακτικά για 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό ή για όσο κρατάει ο πυρετός θα περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο, για να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιληψίας ή σε εγκεφαλική βλάβη».

Στο μεταξύ, το Κέντρο Επιληψίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου αναφέρει ότι πριν χορηγηθεί ένα εμβόλιο έναντι του COVID-19, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν ότι πάσχουν από επιληψία και να δώσουν κάθε άλλη σημαντική ιατρική πληροφορία, όπως ιστορικό αλλεργιών, ειδικά στα συστατικά του εμβολίου, αλλεργικές αντιδράσεις σε προηγούμενα εμβόλια (για παράδειγμα στο εμβόλιο της γρίπης) και αν είχαν πυρετό ή λοίμωξη τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ενημερώσουν για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ειδικά αν παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή αντιπηκτικά και υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

«Όπως με κάθε εμβόλιο, δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 όσοι έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του και δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση όσοι εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση», προσθέτει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι όσοι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο έναντι του COVID-19, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις, σημειώνοντας ότι τα τρέχοντα εγκεκριμένα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19 έως και 90%, ανάλογα με το εμβόλιο, αλλά οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ίσως να μπορούν να μεταδώσουν τον COVID-19 σε άλλους χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα/Covid19: 92% των Αιγυπτίων δηλώνουν πρόθυμοι να δεχτούν το εμβόλιο
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ινστιτούτο Γενετικής, Καμία,institouto genetikis, kamia