Απειλούν την ΕΕ οι Τούρκοι

Η Τουρκία είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο στο θέμα των προσφύγων, είπε ο Τουσκ
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με την κατάργηση της βίζας

Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για τα κονδύλια που δεσμεύτηκε, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προχθές βράδυ από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ενώπιον της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ

Τουσκ. Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι το ένα δις ευρώ θα ξοδευτεί αυτό το καλοκαίρι και ότι κανείς δεν πρέπει να δίνει μαθήματα στην Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε και πάλι το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής, προειδοποιώντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με την κατάργηση της βίζας και πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα εγκρίνει την αναγκαία νομοθεσία.

Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε, πάντως, ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια για το θέμα της βίζας και η ΕΕ, με τη σειρά της, θα προσαρμοστεί με τις συμφωνίες. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ανησυχίες για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για να ανοίξει το κεφάλαιο 33 τον Ιούνιο.

Ζωτικό ζήτημα
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Γκαζιαντέπ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι Τουρκία, ΕΕ και Γερμανία έχουν ένα στόχο, να βρουν λύση στη μεγαλύτερη τραγωδία που ζει η ανθρωπότητα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως είπε, αυτό το πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το επωμιστεί ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ μόνη της. «Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική μας στάση απέναντι σε κάθε είδους απειλή ενάντια στην Τουρκία. Η Τουρκία ανέλαβε βαρύ φορτίο και έκανε αυτό που της αναλογούσε. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα δοκιμαστεί με το θέμα των προσφύγων. Κανείς δεν στάλθηκε πουθενά χωρίς τη θέλησή του. Την παράνομη μετανάστευση τη μετατρέπουμε σε νόμιμη μετανάστευση», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι για την Τουρκία η απαλλαγή από τη βίζα είναι ένα ζωτικό ζήτημα. «Τις επόμενες μέρες θα περάσουμε από τη Βουλή την αναγκαία νομοθεσία. Πιστεύω ότι και η ΕΕ θα κάνει τα αναγκαία βήματα», σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για τα κονδύλια τα οποία δεσμεύτηκε. «Είναι μια μέρα για την οποία οι πρόσφυγες πρέπει να αισθάνονται την ελπίδα», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες μας για να ανοίξει το κεφάλαιο 33 στον Ιούνιο.

Για την Καγκελάριο της Γερμανίας είπε: «Όπως εμείς δεχτήκαμε κριτική στη χώρα μας, το ίδιο δέχτηκε και η Μέρκελ στη δική της χώρα και την Ευρώπη. Η κ. Μέρκελ από την αρχή επέδειξε μιαν ανθρώπινη στάση. Επικρίθηκε πολύ, αλλά το είπα και στην ίδια ότι η ιστορία θα το γράψει με χρυσά γράμματα. Υπήρξαν ηγέτες που είπαν ότι πρέπει να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες. Η Τουρκία και η Γερμανία είναι πλάι-πλάι για τα παιδιά της Συρίας».

Επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι εξέφρασαν τη θέλησή τους να εμποδιστεί μια άτακτη μετανάστευση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. «Είδαμε ότι στο Αιγαίο μειώθηκε η μετανάστευση. Επιταχύναμε τις διαδικασίες για την απαλλαγή της βίζας», ανέφερε. Ο Ντόναλντ Τουσκ εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό: «Η Τουρκία είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο στο θέμα των προσφύγων. Κανείς να μη δίνει μαθήματα στην Τουρκία σε αυτό το θέμα. Αισθάνομαι περήφανος που συνεργάζομαι μαζί σας σε αυτό το θέμα». Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, είπε ότι επισκέφτηκαν την Τουρκία, έχοντας υπ' όψιν τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ. «Έχει ξεχωριστή σημασία που ήρθαμε στις 23 Απριλίου. Είδαμε ότι οι πρόσφυγες έχουν αγκαλιαστεί από την κοινωνία», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με την απαλλαγή βίζας. «Εμείς θέλουμε αυτό να συνεχιστεί με μια θετική διαδικασία. Η Βουλή συνέχισε τις εργασίες της μέχρι αργά. Εμείς θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Νομίζω ότι και η ΕΕ θα κάνει τα απαραίτητα βήματα. Άλλωστε, αν δεν εφαρμοστεί η απαλλαγή της βίζας, δεν θα εφαρμοστεί ούτε και η συμφωνία επανεισδοχής», ανέφερε. Σε σχετική ερώτηση, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι αυτό το καλοκαίρι θα ξοδευτούν ένα δις ευρώ για τα προγράμματα. «Αυτό το εκφράσαμε με ισχυρό τρόπο», είπε.

Ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου
Και η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι θα διαθέσουν αυτά τα χρήματα ως Γερμανία. «Αυτά τα χρήματα έρχονται από όλες τις χώρες μέλη. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια για το θέμα της βίζας. Εμείς θα προσαρμοστούμε με τις συμφωνίες σε αυτό το ζήτημα. Τα υπουργεία μας εργάζονται πολύ στενά. Αν υπάρχουν ανησυχίες εδώ, ασφαλώς και θα τις παρακολουθήσουμε. Υπάρχουν ανησυχίες στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Λέγεται ότι σε αυτό το θέμα δεν ακούστηκε η φωνή μας δυνατά. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι μια αμοιβαία συμφωνία. Συζητήσαμε για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Συζητήσαμε για τον ανταποκριτή του ARD. Για εμάς η ελευθερία του Τύπου είναι σημαντική», σημείωσε.

Για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου διερωτήθηκε, εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό ο Πρόεδρος μιας χώρας να προσβάλλεται. «Παράλληλα, είναι ρατσισμός να αντιμετωπίζονται οι πολίτες μας που ζούνε στη Γερμανία με τον ίδιο τρόπο. Για μένα η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα. Δεν επιθυμούμε η Τουρκία να έχει προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου», ανέφερε.

Πρόκληση για τον κυπριακό λαό
«Η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι 'σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο ως προς το πώς να τυγχάνουν μεταχείρισης οι πρόσφυγες', συνιστά πρόκληση για τον κυπριακό λαό», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Αλλά και επί της ουσίας, η Τουρκία δεν μπορεί να λαμβάνει τα εύσημα, την ώρα που με δικές της παράνομες ενέργειες τόσο στη Συρία όσο και σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πρόκληση της ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης, πρόσθεσε.

«Πόσω μάλλον που επιτρέπει τη χρήση των εδαφών της για την παράνομη και έξω από κάθε έννοια δικαίου και ηθικής μεταφορά των προσφύγων, παραβιάζοντας αυτονόητες πολιτικές και νομικές υποχρεώσεις της. Το τουρκικό κράτος έχει σημαντικές ευθύνες και για την εκατόμβη νεκρών στα νερά της Μεσογείου και στο Αιγαίο», υπογράμμισε. Έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει ανταλλάγματα σε βάρος του Κυπριακού και της ποιότητας της λύσης, στην προσπάθεια της ΕΕ να την επιβραβεύσει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Είτε αυτά αφορούν τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, είτε την απαίτησή της για κατάργηση των θεωρήσεων για την είσοδο Τούρκων πολιτών εντός της ΕΕ, πρόσθεσε. «Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει καίρια το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης», εκτίμησε.

Κίνδυνος αλλοίωσης
Οι αλλεπάλληλες πληροφορίες και λεπτομέρειες που αφορούν την τακτική της Άγκυρας θα πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. «Εφόσον η Τουρκία επιτύχει την άρση θεώρησης διαβατηρίων, εκτός από τα οικονομικά συμφέροντα που θα διασφαλίσει, υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα στις κατεχόμενες περιοχές. Η Κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί αμήχανα τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν όμως άμεσα το Κυπριακό», πρόσθεσε. «Παρατηρούμε μετά την επίσκεψη Νούλαντ να επιχειρούν κάποιοι να δώσουν την εικόνα εντατικοποίησης των συνομιλιών. Μήπως απλά κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό, προκειμένου να διευκολύνουν τις επιδιώξεις της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

Συνάντηση σήμερα
ΝΕΑ συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποιείται, στο μεταξύ, αύριο στις 10 το πρωί, στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των 4 κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή το Περιουσιακό, τη Διακυβέρνηση, την Οικονομία και την ΕΕ, με στόχο να μετατραπούν κάποιες των συναντιλήψεων που υπάρχουν σε συγκλίσεις. Η προηγούμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 19 Απριλίου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει μετά από αυτήν πως έχουν γίνει βήματα προόδου στις συνομιλίες και πως κάποιες από τις συναντιλήψεις έγιναν συγκλίσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα