Απειλές Τραμπ σε Ιράν μετά την απόσυρση από συμφωνία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλει μια επιπλέον δέσμη κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, ίσως το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα, για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μια μέρα μετά την απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

"Είμαστε 100% δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν αποκτήσει πυρηνικά όπλα", δήλωσε η εκπρόσωπος

της αμερικανικής προεδρίας, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Πρόκειται να συνεχίσουμε να ασκούμε την μέγιστη πίεση, να επιβάλλουμε εξαιρετικά μεγάλες κυρώσεις εναντίον τους. Ολες οι κυρώσεις που εφαρμόζονταν πριν τη συμφωνία, επανέρχονται σε ισχύ και ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον κυρώσεις, οι οποίες ίσως έρθουν το νωρίτερα την επόμενη εβδομάδα", πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία δήλωσε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχαμάντ Μπακέρ Νομπάκχτ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Δεν έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσει τα ποικίλα σενάρια σχετικά με την πυρηνική συμφωνία, σημείωσε.

Η απόφαση Τραμπ, τόνισε, θα οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στις ΗΠΑ.

Μόσχα και Πεκίνο ανακοίνωσαν παραμονή τους στη συμφωνία, καλώντας όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα έχει σήμερα συνάντηση στη Μόσχα με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Σε διπλωματικές κινήσεις για διάσωση της συμφωνίας προβαίνουν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Τη Δευτέρα θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους του Ιράν, με αντικείμενο τη διαφύλαξη της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποσυρθεί η χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας, Εμείς, οι Ευρωπαίοι, αποφασίσαμε, είπε, να παραμείνουμε στη συμφωνία του 2015.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε, εξάλλου, έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015, ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι δικός του στόχος είναι να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πρέπει, υπέδειξε ο Χασάν Ροχανί, το ταχύτερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, να διευκρινίσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της.

Τα δικαιώματα του Ιράν, με βάση τη συμφωνία, που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και την ασφάλεια, πρέπει, τόνησε, να «εγγυηθούν» με διαφανή και σαφές τρόπο.

Η Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, αν το Ιράν πράξει το ίδιο, δήλωσε στο CNN ο ΥΠΕΞ του Βασιλείου, Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ, εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα το Ριάντ να «κατασκευάσει τη δική του βόμβα», αν η Τεχεράνη χρησιμοποιήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για να επαναφέρει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Τζουμπέιρ απάντησε: «Αν το Ιράν αποκτήσει μια ‘πυρηνική ικανότητα’, θα καταβάλουμε την μέγιστη προσπάθεια για να κάνουμε το ίδιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα