Παλεύει για επανέναρξη των συνομιλιών ο Έιντε

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπερ Μπαρθ Έιντε στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης των κατάλληλων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, μετά το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν και τις εκατέροθεν δηλώσεις που ακολούθησαν.

Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Έιντε συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού,

ενώ όπως ανακοίνωσε, ο κ. Έιντε, αναμένεται να δει και τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για «επιλεκτική ενημέρωση».

Έιντε: Να μη χαθεί το εποικοδομητικό μομέντουμ

Μετά τη συνάντησή του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Έιντε τόνισε ότι προσπάθεια είναι η εξεύρεση τρόπου για διασφάλιση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, για επανέναρξή τους και ότι "δεν θα χάσουμε το πολύ εποικοδομητικό μομέντουμ που είχαμε μέχρι πρόσφατα".

Ο κ. 'Ειντε επισήμανε ότι μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τους δυο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παραμένει πεπεισμένος πως και οι δυο ηγέτες έχουν την ισχυρή επιθυμία να πραγματοποιηθεί αυτό (η επανέναρξη της διαδικασίας) και πως του το μετέφεραν αυτό ξεκάθαρα.

Εξερχόμενος, δε, από τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Άντρο Κυπριανού, ο κ. Έιντε δήλωσε ότι "δεν λειτουργούμε με ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στο μυαλό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο χάνουμε χρόνο αυξάνουμε τον κίνδυνο να εισέλθουν άλλοι παράγοντες, καθιστώντας το πιο δύσκολο να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση».

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις συναντήσεις του χθες με τους δύο ηγέτες, αισθάνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή κοινή επιθυμία να επιστρέψουν στις συνομιλίες, αλλά εξακολουθούν να ψάχνουν για την φόρμουλα με την οποία μπορούν να επιστρέψουν και να οργανώσουν "αυτό το τελευταίο μίλι των συνομιλιών που συνεχίζονται για 19 μήνες".

Τι είπαν Αβέρωφ και Άντρος

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου είπε στις δηλώσεις του πως είναι γνωστή η θέση της δικής μας πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος. Είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Δεν μάθαμε να τα παρατάμε. Στα δύσκολα και στα μεγάλα είναι που βγαίνουμε μπροστά, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Την ίδια ώρα, ο Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να βρουν τρόπο επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο και πως όσο παρέρχεται ο χρόνος, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα