Βελτιωμένη η βιομηχανία, χαμηλά οι κατασκευές στην Κύπρο

Άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα, σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Κύπρο, φτάνοντας τον μήνα Νοέμβριο το 115,2 (ήταν 112,3 τον Οκτώβριο), με τον κρίσιμο τομέα των κατασκευών, ωστόσο, να παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 2,8 μονάδες, των υπηρεσιών 20,2, του λιανικού εμπορίου 6,4, ενώ οι κατασκευές είναι ακόμα σε αρνητικό έδαφος -27,8 μαζί με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο -1.3.

Εν τω μεταξύ, μετά από δύο μήνες

έντονων αυξήσεων, ο ίδιος δείκτης (ESI) τον Νοέμβριο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στη ζώνη του ευρώ (0,1 μονάδες στο 106,5) 1 και επιταχύνθηκε μόνο ελαφρά στην ΕΕ (0,4 μονάδες στο 107,3).

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης αυξήθηκε στη Γαλλία (+1,5) και την Ισπανία (+0,8), παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στην Ολλανδία (+0,2), ενώ υποχώρησε στη Γερμανία (-0,7) και την Ιταλία (-0.8) .

Η ελαφρά επιδείνωση της εμπιστοσύνης βιομηχανίας (-0,5) στην ευρωπαϊκή οικονομία, οφείλεται στην πιο προσεκτική αξιολόγηση των αποθεμάτων τελικών προϊόντων από τους διαχειριστικούς φορείς και το σημερινό επίπεδο των συνολικών παραγγελιών, ενώ οι προσδοκίες για την παραγωγή τους παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών (+1,9) τροφοδοτήθηκε από τις βελτιωμένες προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση και το μέλλον της ανεργίας.

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών σχετικά με τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση και την αποταμίευσή τους, αντίθετα, έμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη. Η εμπιστοσύνης του λιανικού εμπορίου (1,1) αυξήθηκε χάρη στην πιο θετικές εκτιμήσεις για τη σημερινή και μελλοντική επιχειρηματική κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση της επάρκειας του όγκου των αποθεμάτων αλλάζει ελάχιστα. Η συνεχιζόμενη αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα των κατασκευών (1,5) οφείλεται στην ικανοποίηση με το επίπεδο των παραγγελιών, η οποία, ωστόσο, δεν μεταφράζονται σε σημαντικά υψηλότερες προσδοκίες για την απασχόληση.

Τέλος, τον Νοέμβριο του 2016, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος (BCI) για τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 0,14, καθώς επιδεινώθηκαν σημαντικά οι εκτιμήσεις των διαχειριστών για την παρελθούσα παραγωγή, όπως και σε μικρότερο βαθμό, οι προσδοκίες σχετικά με τις μελλοντικές παραγγελίες, εξαγωγές και τα αποθέματα των τελικών προϊόντων. Αντίθετα, οι προσδοκίες της παραγωγής παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα