Άντρος: Είχαμε προτείνει στον ΠτΔ συγκεκριμένα βήματα

Εδώ κι έξι μήνες θα έπρεπε να έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την κίνηση αιφνιδιασμού με κατάθεση πρότασης, όπως έκανε την περασμένη Τετάρτη στο Crans-Montana, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είχε προτείνει στον ΠτΔ ήδη από την προηγούμενη διάσκεψη της Γενεύης, να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για θέματα ουσίας του Κυπριακού, αυτά να γίνουν πακέτο

και να συζητηθούν άτυπα, ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας προκειμένου να στριμωχτεί η Τουρκία.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αμβούργο, όπου τον ευχαρίστησε για τη στάση που είχε η Τουρκία στη διάσκεψη της Ελβετίας. Την ίδια στιγμή, το κόμμα των εποίκων στα κατεχόμενα, επικρίνει την τουρκική πλευρά και την Κυβέρνηση γιατί είχαν προβεί σε απαράδεκτες υποχωρήσεις στα θέματα της ασφάλειας.

«Όλα αυτά προκαλούν ερωτηματικά. Θέλουμε να δούμε τι έγινε το τελευταίο βράδυ εκεί», ανέφερε.

«Δεν είμαι υπέρ της άποψης που λέει ότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθείς, θα προκύψουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Δεν λέω ότι θα έπρεπε να προβούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις για να μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία στο Κυπριακό. Αντιθέτως, συμφωνώ και υπερθεματίζω ότι ούτε επεμβατικά ούτε εγγυητικά δικαιώματα από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά», είπε.

Η Τουρκική πλευρά, είπε, επέδειξε μια στάση «αρνητικότατη» η οποία δεν επέτρεψε να γίνει ουσιαστικός διάλογος κι έθεσε μια σειρά ερωτημάτων.

«Γνωρίζαμε ότι θα είναι αυτή η τουρκική στάση. Εμείς πώς λειτουργήσαμε για να δυσκολέψουμε την Τουρκία να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο; Αντιθέτως, χάθηκε μια ολόκληρη εβδομάδα για το ποιος θα μιλήσει πρώτος. Εμείς είχαμε έντονη την άποψη ότι θα έπρεπε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες τέτοιες οι οποίες να μην μας αφήνουν εκτεθειμένους και την ίδια στιγμή να δυσκολεύουν την τουρκική πλευρά», τόνισε.

Όσον αφορά στο «blame game» και τελικά αν η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρει ευθύνη για το ναυάγιο, αυτό θα φανεί από την έκθεση που θα ετοιμαστεί, ωστόσο η Κυβέρνηση διατείνεται ότι η ευθύνη βαραίνει την τουρκική πλευρά.

«Έχω ακούσει κάποιους να πανηγυρίζουν για το τι έγινε στο Crans-Montana. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν περί τίνος πρόκειται. Έχει αποτύχει η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Τσαβούσογλου», είπε.

Δείτε περισσότερα στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα