Τίλερσον:Η Τουρκία σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στα ενεργειακά

Σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στις προσπάθειες για προώθηση μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας χαρακτήρισε την Τουρκία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μιλώντας χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, στο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Πετρελαίου, το οποίο τον βράβευσε για την υπηρεσία του στον κλάδο επί 41 χρόνια, πολλά εκ των οποίων ως Πρόεδρος της ExxonMobil.

Σύμφωνα

με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι απλώς ένα γεωγραφικό γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ζωτικών ενεργειακών πόρων κατά μήκος των οδών εφοδιασμού και των διαδρομών προς τους καταναλωτές".

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν να εμπλακούν με την Τουρκία σε σχέδια που θα αυξήσουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, όπως ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου (Southern Corridor) και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Τα έργα αυτά θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, βελτιώνοντας έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια. Είτε εκπροσωπείτε μια χώρα πλούσια σε πόρους με αναπτυξιακές ευκαιρίες, μια χώρα διέλευσης για ζωτικής σημασίας υποδομές, ή μια χώρα που καταναλώνει, υπάρχουν καθιερωμένες αρχές που αποδεδειγμένα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού του κόσμου», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στην πρώτη επέτειο από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. «Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ο τουρκικός λαός - γενναίοι άνδρες και γυναίκες - στάθηκαν αντιμέτωποι με τους συνωμότες του πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους. Δράττομαι της στιγμής για να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016. Την ημέρα εκείνη ο τουρκικός λαός άσκησε τα δικαιώματά του σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, υπερασπίστηκε τη θέση του σε μια ευημερούσα Τουρκία, και θυμόμαστε εκείνους που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το συμβάν», είπε.

Η αναφορά αυτή του κ. Τίλερσον έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα. Στο ακροατήριο παρόντες ήταν ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ καθώς και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεβ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν αυτός που υποδέχθηκε τον Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο στο πρόγραμμα των επαφών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για διμερή συνάντηση. Σήμερα, βάσει του προγράμματος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Αλμπαϊράκ και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα