Άντρος: Δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους οι Ε/κ για Φ.Α, όπως λέει ο ΠτΔ

Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν όσα είπαμε από τις 8 Οκτωβρίου ως εισηγήσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, σημειώνοντας πως μετά από 3,5 χρόνια απραξίας δημιουργήθηκαν δεδομένα που δύσκολα ανατρέπονται.

«Εμείς καταθέσαμε πρόταση προς τον κύριο  Αναστασιάδη με την οποία του λέγαμε πως μπορούσε να αφαιρέσει τα προσχήματα της Τουρκίας. Δεν είναι αρκετό να  λέει ότι θέλει να πάει πίσω διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να πείσει

ότι δέχεται την πολιτική ισότητα και με τις προχτεσινές του δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι δεν την αποδέχεται. Ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής πλευράς. Με το να απορρίπτει την σύγκλιση  η οποία είχε επιτευχθεί και επαναβεβαιωθεί από τον ίδιο για την μια θετική ψήφο στο εθνικό συμβούλιο λέγοντας ότι  μόνο στα θέματα που τους αφορούν θα έχουν θετική ψήφο και οι υδρογονάνθρακες δεν είναι θέμα που τους αφορά, νομίζω τους διευκολύνει στα επιχειρήματα που προτάσσουν.

«Του είπαμε να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις στα 6 σημεία του Γ.Γ  του  εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», επεσήμανε.

«Σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες καταθέσαμε προτάσεις που λέει με λίγα λόγια την επαναβεβαίωση της συμφωνίας Χριστόφια-Ταλάτ ότι θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα  και θα  το διαχειριζόμαστε από κοινού με τους τ/κ. Δεν μπορεί να το αποφασίζουν από μόνοι τους οι Ε/κ, όπως  λέει ο κ. Αναστασιάδης».

Εάν και εφόσον καταλήξουμε σε στρατηγική συμφωνία στα 6 σημεία  Γκουτέρες τότε είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τους τ/κ για συνδιαχείρηση.

«Εάν η Τουρκία μας βοηθήσει να λύσουμε το Κυπριακό σωστά είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο για πιθανή εμπορική και οικονομική συνεργασία στα θέματα του Φ.Α»

Θα πρέπει όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου να μας προβληματίσει η στάση της διεθνούς κοινότητας «Μήπως τα πράγμα δεν έχουν όπως τα λέμε (για ευθύνες Τουρκίας στο Κραν Μοντανά). Μήπως η διεθνής κοινότητα ξέρει κάτι περισσότεροι που δεν ξέρουμε εμείς οι απλοί πολίτες στην Κύπρο γιατί ήταν παρόντες.

Όσον αφορά τις προεκλογικές διεργασίες ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές διεξάγονται μετ’εμποδίων εξαιτίας της πανδημίας. «Έχουμε μετακινήσει το κέντρο βάρους της όλης προσπάθειας στο διαδίκτυο, στα τηλέφωνα και όπου είναι εφικτό στην προσωπική επαφή. Για εμάς η προσωπική επαφή ήταν το οξυγόνο».

Στόχος του ΑΚΕΛ, όπως είπε, στις επερχόμενες εκλογές είναι  να λάβει υψηλότερα ποσοστά από αυτά που έλαβε  τις προηγούμενες εκλογές  του 2016.«Θέλουμε να διατηρηθούμε ως εκείνος ο ισχυρός πόλος που θα νοιώθουν οι πολίτες ότι  είναι δική τους φωνή και ο πόλος συσπείρωσης  γύρω από τον οποίον θα μαζευτούν όσοι επιδιώκουν  την αλλαγή το 2023.»

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ έστρεψε τα πυρά του κατά του ΔΗΣΥ λέγοντας πως είναι τουλάχιστο αστείο να κάνουν λόγο για «τοξικό κλίμα».

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο εμφανίστηκαν πολλοί νεοφανείς σωτήρες που παρουσιάζονται κάτι το νέο και διαφορετικό. Θα έλεγα ότι φέρουν όλες τις κακές  παθογένειες του πολιτικού συστήματος που εμείς εδώ και χρόνια προσπαθούμε να αποφεύγουμε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κυπριανού μίλησε για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων .

Keywords
Τυχαία Θέματα