Αντίθετος ο Πρόεδρος της ΕΟΕ για μετάλλια μέσω ντόπινγκ

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ενάντια στο παράνομο στοίχημα, όπως και στην προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι αθλητές μέσω του ντόπινγκ να κατακτούν ψεύτικα μετάλλια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σε παρατήρηση ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Καπράλος είπε ότι αυτό είναι δυσάρεστο, τονίζοντας πως «η Ελλάδα

δεν δικαιούται να μην έχει κάποιο στη ΔΟΕ».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής, Μανώλη Κολυμπάδη βρέθηκαν στην Κύπρο με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών Κύπρου και Ελλάδας που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία μεταξύ των δύο Ολυμπιακών Επιτροπών, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020.

Ερωτηθείς για την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Καπράλος είπε ότι υπέγραψαν αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας, αλλά στην πραγματικότητα η συνεργασία μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών των δύο χωρών υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

«Αλλά αυτή τη φορά βάλαμε και την επίσημη βούλα της συνεργασίας. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουμε τους αθλητές μας. Ήδη αυτό έχει ξεκινήσει με την φιλοξενία ορισμένων Κύπριων αθλητών στην Αθήνα,» είπε.

«Διαθέτουμε τα μέσα, τα μεταφορικά, για όσους Κύπριους αθλητές έρχονται, ίσως και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτά δηλαδή που κάνουμε για τους Έλληνες αθλητές προκειμένου να έχουν καλύτερες δυνατότητες προετοιμασίας οι αθλητές και βέβαια ψάχνουμε να βρούμε και τρόπους να βελτιώσουμε και να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα, κάνοντας κοινές αποστολές στο εξωτερικό και γλιτώνοντας έξοδα που αφορούν αεροπορικά εισιτήρια ή έξοδα μεταφορών ή άλλα έξοδα και τα οποία μπορούμε να τα μοιραζόμαστε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις για εφαρμογή της συνεργασίας αυτής, ο κ. Καπράλος είπε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν τελειώνει με την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου.

«Καθόμαστε, βλέπουμε ποιους τομείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αθλητές, τις Ολυμπιακές Επιτροπές. Ήδη μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα που κάνουμε στην Ελλάδα που αφορά τους αθλητές για την προετοιμασία τους για το Τόκυο και είπαμε με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή πως θα μπορέσει να το εφαρμόσει για τους Κύπριους αθλητές», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σεμινάριο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, ο κ. Καπράλος είπε ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο, που αφορούσε το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων.

«Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι πολύ σπουδαίοι αγώνες. Αφορούν όλα τα κράτη της Μεσογείου και πιάνουν τρεις Ηπείρους. Επομένως έγινε ένα συνέδριο με προτάσεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες και νομίζω βγήκαν και πολλά και κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη διεξαγωγή το 2019 στην Πάτρα των Μεσογειακών Αγώνων Παραλίας και κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να τους διοργανώσει, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είπε ότι έτοιμη δεν είναι, προσθέτοντας ότι είναι μια διοργάνωση καινούργια.

«Ήμασταν πριν από μία εβδομάδα στην Πάτρα με τον Πρόεδρο της ΔΕΜΑ, τον κ. Αμάρ Αντάντι, και τον Ταμία της ΔΕΜΑ, τον κ. Κίκη Λαζαρίδη, ο οποίος είναι Κύπριος, και συζητήσαμε με τον Δήμαρχο της πόλης, τον Υπουργό Αθλητισμού της Ελλάδος, το τι πρέπει να γίνει, η δουλειά είναι πολλή, ο χρόνος δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος, αλλά ελπίζουμε ότι τελικά η Πάτρα και η Ελλάδα θα τα καταφέρουν», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι υπήρχε μια περίοδος εσωτερικών συγκρούσεων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και αν υπάρχουν πληγές που πρέπει να επουλωθούν, ο κ. Καπράλος απάντησε ότι «είναι ίδιον της φυλής μας να υπάρχει πολλές φορές αυτή η διχόνοια».

«Νομίζω ότι μετά τη βροχή και την καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο. Έτσι γυρίσαμε και εμείς σελίδα και ελπίζω ότι για το καλό του ελληνικού αθλητισμού θα υπάρξει συνεργασία από όλα τα μέρη, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, από την μια μεριά την προετοιμασία των αθλητών μας, και από την άλλη το εκπαιδευτικό έργο που αφορά την διάδοση του Ολυμπισμού και των ολυμπιακών ιδεωδών», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση για κατάργηση των προνομίων των Ελλήνων αθλητών, ο κ. Καπράλος είπε ότι αυτά είναι ένα από τα πιο κρίσιμα και δύσκολα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Όπως είπε, τα κίνητρα, και δεν μιλάει για τα οικονομικά, μιλάει – όπως διευκρίνισε - για τα κίνητρα που βοηθούν τους αθλητές να παίρνουν μόρια για να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο και στις ανώτατες σχολές χωρίς εξετάσεις ή με πιο εύκολες προϋποθέσεις.

«Αυτά είναι που δίνουν ζωή και κάνουν τους αθλητές να συνεχίζουν και να μην σταματούν τον αθλητισμό όταν φτάνουν στην πιο κρίσιμη ηλικία. Επομένως, είναι κάτι για το οποίο θα δώσουμε μεγάλη μάχη ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι κάτι που δεν έχει οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος και από την άλλη βοηθάει τους αθλητές γιατί δεν κόβει κάποιον άλλο, γιατί οι αθλητές μπαίνουν στις Ανώτατες Σχολές επιπλέον αυτών που πετυχαίνουν και βεβαίως, εάν οι αθλητές δεν είναι ικανοί να τις τελειώσουν ας μην τις τελειώσουν, αλλά τουλάχιστον ας μην τους κόψουμε το όνειρο για σπουδές και παράλληλα, να κάνουν πρωταθλητισμό γιατί αυτοί οι αθλητές είναι που χαρίζουν περηφάνια και μετάλλια στις χώρες μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν διαβουλεύεται για το θέμα με την ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Καπράλος είπε ότι έχουν κάνει διαβουλεύσεις, «αλλά από ό,τι καταλαβαίνω το θέμα έχει φτάσει στο Συμβούλιο Επικρατείας της Ελλάδος και περιμένουμε την απόφαση».

«Ελπίζω η απόφαση να είναι τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζονται αυτά τα κίνητρα, αλλιώς να ξέρετε ότι θα κάνω οτιδήποτε μπορώ ώστε να επανέλθουν τα κίνητρα εάν αυτά καταργηθούν», υπογράμμισε.

Σε παρατήρηση ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Καπράλος είπε ότι η ΔΟΕ παραδοσιακά είχε πάντοτε ένα Έλληνα.

«Εδώ και δύο χρόνια με την αποχώρηση του Έλληνα μέλους της ΔΟΕ, του κ. Νικολάου, η Ελλάδα δεν έχει τέτοια θέση. Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι δυσάρεστο. Πρέπει να νοιώθουν δυσάρεστα και οι άνθρωποι της ΔΟΕ,» πρόσθεσε.

«Δεν είναι δυνατό η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που τους έδωσε αυτό που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες, στη χώρα όπου αναβίωσαν ξανά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ο πρώτος Πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν Έλληνας, ο Δημήτρης Βικέλας, η Ελλάδα δεν δικαιούται να μην έχει κάποιο στη ΔΟΕ. Και δεν το λέω αυτό γιατί πρέπει να είναι ο Καπράλος, πρέπει να είναι πάντοτε κάποιος Έλληνας», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τα παράνομα στοιχήματα και τις απαγορευμένες ουσίες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είπε ότι σήμερα οι δύο μεγαλύτερες μάστιγες του αθλητισμού είναι από την μια η φαρμακοδιέγερση, το ντόπινγκ, και από την άλλη, βέβαια, το παράνομο στοίχημα.

«Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι και με το ένα και με το άλλο. Από την άλλη μεριά έχουμε εταιρείες στοιχήματος, όχι όμως παράνομα, οι οποίες βοηθούν τους αθλητές μας. Άρα είμαστε στο πλευρό τους και τους θέλουμε κοντά μας για να βοηθήσουν, αλλά είμαστε ενάντια στον παράνομο στοίχημα, όπως και στην προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι αθλητές μέσω του ντόπινγκ να κερδίζουν, να κατακτούν ψεύτικα μετάλλια», σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2018 στη Νότια Κορέα θα αποτελέσουν τους Ολυμπιακούς της Ειρήνης, ο κ. Καπράλος είπε ότι είναι μια καλή προσπάθεια που γίνεται.

Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, συνέχισε, πέρασαν από πολλά κύματα, γιατί υπήρχαν τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, υπήρχαν τα μεγάλα προβλήματα σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών.

«Επομένως, ελπίζω ότι τώρα που φτάσαμε στην τελική ευθεία οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα στεφθούν από επιτυχία. Είναι για το συμφέρον του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος και ελπίζω ότι αυτές οι προσπάθειες για την κοινή συμμετοχή αθλητών από την Βόρεια και Νότια Κορέα ότι θα αποτελέσουν το πιο ενδιαφέρον μέρος των Αγώνων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν έχει αρχίσει ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για την ελληνική συμμετοχή στο Τόκυο 2020 και αν υπάρχει ανταπόκριση στο ‘Υιοθετήστε έναν αθλητή στο Δρόμο για το Τόκυο’, ο κ. Καπράλος είπε ότι αυτός είναι ο βασικός στόχος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής: Πώς θα προετοιμάσουν και θα έχουν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο.

«Έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και ελπίζω να περάσουμε από πάνω, όπως θέλουμε να κάνουν και οι αθλητές μας που αγωνίζονται. Θέλουμε να έχουμε μια ομάδα που πλησιάζει ή θα ξεπεράσει τους 100 αθλητές. Θέλουμε να έχουμε τις επιτυχίες που είχαμε στο Ρίο και ίσως ακόμα μεγαλύτερες, αν και δύσκολο, γιατί στο Ρίο ήταν ένα φαινόμενο επιτυχιών για τον ελληνικό αθλητισμό. Είχαμε να πάρουμε 6 μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και βεβαίως, μετά μια μεγάλη περίοδο πτώσης ήταν η άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού», πρόσθεσε.

Όπως είπε, εκτός από έναν που κέρδισε μετάλλιο στο Ρίο, τον Έλληνα κολυμβητή, τον Γιαννιώτη, όλοι οι υπόλοιποι που πήραν μετάλλια συνεχίζουν και για το Τόκυο και συνεχίζουν δείχνοντας ότι οι επιτυχίες τους στο Ρίο δεν ήταν ένα απλώς πυροτέχνημα, αλλά έχουν τα προσόντα και αυτό το έδειξαν και την προηγούμενη χρονιά κερδίζοντας χρυσά μετάλλια στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Πέρα όμως από αυτούς τους αθλητές, συνέχισε, «έχουμε και μια φουρνιά νέων αθλητών οι οποίοι θα διεκδικήσουν πρώτα απ’ όλα την πρόκριση τους και μετά, βεβαίως, την επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος και βλέπω και την ανταπόκριση που έχει ο κόσμος στο καινούργιο πρόγραμμα ‘Υιοθετήστε ένα αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο’ », ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Σημείωσε ότι είχε γίνει το πρόγραμμα αυτό για πρώτη φορά για το Ρίο και τα έξι ελληνικά μετάλλια τα κατέκτησαν αθλητές που είχαν υιοθετηθεί.

«Τώρα βλέπω, από την μια μεριά αυτούς που είχαν υιοθετήσει αθλητές να θέλουν να συνεχίσουν με τους ίδιους αθλητές, βλέπω καινούργιο ενδιαφέρον από εταιρείες και ιδιώτες οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθεια και αυτό με κάνει αισιόδοξο. Άλλωστε ήταν ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε και με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, το πώς θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Τους εξηγήσαμε πώς λειτουργεί, θα τους στείλουμε και όλο το έντυπο υλικό το οποίο έχουμε, ώστε να μπορέσει να γίνει και μια προσπάθεια εδώ πέρα για να βοηθηθούν και οι Κύπριοι αθλητές», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, τα προβλήματα, τα οικονομικά, είναι κοινά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα «και πιστεύω ότι οφείλουμε εμείς να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους αθλητές και αυτό θα κάνουμε».

Κληθείς να στείλει τα δικά του μηνύματα σε αθλητικούς φορείς και αθλητές, ο κ. Καπράλος απευθυνόμενος προς τους αθλητικούς φορείς είπε να προσπαθήσουν όσο μπορούν περισσότερο, στις δύσκολες συνθήκες που περνάνε, να βοηθήσουν τους αθλητές και να μπορούν όσο το δυνατό περισσότερο χρήματα να πηγαίνουν στον πραγματικό αθλητισμό και όχι σε λειτουργικά έξοδα.

Απευθυνόμενος προς τους αθλητές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τους ευχήθηκε πρώτα απ’ όλα να έχουν υγεία.

«Μετά να συνεχίζουν την προσπάθεια τους, να μην το βάζουν κάτω, γιατί στον αθλητισμό πιο εύκολο είναι να περάσεις πρώτα δύσκολες μέρες για να μπορέσεις να χαρείς περισσότερο τις καλές μέρες όταν είναι να έρθουν. Και θέλω να πιστεύω ότι, όπως είπα και στην ΚΟΕ, Κύπριοι και Έλληνες πηγαίνουμε μαζί», σημείωσε.

Η χαρά, συνέχισε ο κ. Καπράλος, «που πήραμε όταν ο Κοντίδης πήρε το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν σαν να το κέρδισε ένας Έλληνας αθλητής, ένα δικό μας παιδί».

«Την ίδια χαρά νομίζω νοιώθουν και οι παράγοντες και οι αθλητές της Κύπρου όταν οι Έλληνες αθλητές πετυχαίνουν στους αγώνες. Έτσι, θέλω μαζί ενωμένοι να μπορέσουμε να χαρούμε στο μέλλον πολλές επιτυχίες και του κυπριακού και του ελληνικού αθλητισμού» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
εοε, εοε, ολυμπιακοί αγώνες, αεροπορικά εισιτήρια, ριο 2016, κυπε, ελλαδα, δοε, κυπρος, μνημονιο, ολυμπιακος, αθηνα, εισιτήρια, πατρα, κορεα, συμμετοχή, πήχη, κοε, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, ξανα, χωρες, το θεμα, δοε, δουλεια, θεμα, κοε, κυπρου, ονειρο, περιοδος, προγραμμα, σχολες, υγεια, αγωνες, αεροπορικα, αεροπορικά εισιτήρια, ανοιξη, αφορμη, βγαινει, βορεια, βροχη, γινει, γινεται, δυνατοτητα, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εβδομαδα, εξετασεις, εξι, εξοδα, επιτυχια, ερχονται, εσωτερικων, ζωη, ιδια, ηλικια, υπηρχαν, κυβερνηση, κυματα, κικη, μηνυματα, μορια, ξερετε, ομαδα, ουρανιο τοξο, ουρανιο, ολυμπιακη, ουσιες, υπογραφη, προβληματα, ριο, συμμετοχή, τοξο, φορα, χερι, χρονος, χαρα, ψευτικα, κυπε, δημητρης, εφαρμογη, ευθεια, ειπαμε, ελληνικα, ετοιμη, χωρα, πήχη, πληγες, σπυρος, θελω να, θεματα, υλικο, βεβαιως
Τυχαία Θέματα