Αντίστροφη μέτρηση στην Ιταλία: Νέα κυβέρνηση ή εκλογές

Ώθηση από τα χρηματιστήρια και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζιουζέπε Κόντε κέρδισε για την ώρα έδαφος στον αγώνα για τον επικεφαλής στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα της Ιταλίας στις διαπραγματεύσεις του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος. Στόχος είναι μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, όμως τα αγκάθια είναι πολλά.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει αντικατάσταση του Τζιουζέπε Κόντε. Επίσης, ζητά τα κρίσιμα υπουργεία Μετανάστευσης, Οικονομίας και Εξωτερικών.  Αυτές τουλάχιστον είναι οι θέσεις του επικεφαλής

του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Ωστόσο, αντιμετωπίζει εσωτερική αντιπολίτευση και πιέσεις για συμβιβασμό, κυρίως από τον πρώην πρωθυπουργό και με ιδιαίτερη ακόμα επιρροή, Ματέο Ρέντσι.

Στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων χιλιάδες μέλη του κινήματος αντιτίθενται στην ιδέα συνεργασίας με τους παραδοσιακούς εχθρούς της κεντροαριστεράς. Όμως, οι βουλευτές γνωρίζουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών οι περισσότεροι θα χάσουν την καρέκλα τους.  Ταχύτατη επίλυση της κρίσης επιδιώκει και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, που θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων το απόγευμα της Τετάρτης. Αν δεν είναι θετικό, θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές.

Πηγή: euronews
 

Keywords
Τυχαία Θέματα