Αντιπρόεδρος Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Φόβος και πρωτόγνωρες συνθήκες στις χώρες

Φόβος και πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορωνοϊού επικρατούν σε όλες τις χώρες, λέει η Αντιπρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, Λοιμωξιολόγος Ελένη Κάκαλου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δράσεις αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον 50 χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Ο φόβος υπάρχει κι είναι ανθρώπινος. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Μόνο σκεπτόμενοι λογικά και πιστεύοντας στην καλή ποιότητα επιστήμη και προσπαθώντας να προλάβουμε την αλληλεγγύη, θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτό που έχουμε μπροστά

μας», αναφέρει.

Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει, κανείς δεν θα είναι προστατευμένος. «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είμαστε όλοι με τα ίδια εφόδια μπροστά σε αυτή την κρίση. Υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι ανάμεσα μας είτε είναι συμπολίτες μας ή κάποιοι πρόσφυγες είτε είναι πληθυσμοί όπως άστεγοι που είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα και πολύ πιο εκτεθειμένοι», επισημαίνει.

Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, τονίζει, γιατί η ανθρωπότητα όλη είναι τόσο αδύναμη και τόσο καταβεβλημένη γιατί το συνολικό καλό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να εγγυηθεί και την προσωπική μας ευημερία.

Όπως ανέφερε, αυτή την στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται επί ποδός αντιμετωπίζοντας την πανδημία που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη και σε χώρες με λιγότερους πόρους.

«Οι ομάδες μας ενεργοποιούνται ώστε να εντάξουν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα συνήθη προγράμματα που τρέχουν για να προστατέψουμε τις κοινότητες, ενώ προσπαθούμε να στηρίξουμε τα συστήματα υγείας και να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια τεχνογνωσίας που έχουμε από τα τόσα χρόνια της εμπειρίας μας. Επίσης, προσφέρουμε πρακτική βοήθεια με πόρους στο μέτωπο που μπορούμε σε κάθε χώρα από το νότιο ημισφαίριο αλλά και στις χώρες στις οποίες είχαμε συνηθίσει να δίνουμε βοήθεια», είπε.

Διαβάστε επίσης: Απάντηση Κίνας σε Τραμπ για το αν ο κορωνοίός προήλθε από εργαστήριο

Συγκεκριμένα, σημείωσε, η Οργάνωση έχει δράση στην Ιταλία και Ισπανία όπου στηρίζονται γηροκομεία που έχουν πληγεί. Δράση γιατρών υπάρχει και στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Χονγκ Κονγκ και στην Κορέα.

«Χρησιμοποιούμε το δίκτυο μας για να ανταλλάξουμε πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε όλοι όπου κι αν βρισκόμαστε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίον απαντούμε στον κορωνοϊό. Στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την απάντηση του κορωνοϊού στα νησιά που δουλεύουνε με τους προσφυγικούς οικισμούς, όπως είναι η Μυτιλήνη και η Σάμος. Στηρίζουμε τα εκεί νοσοκομεία για να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Στηρίζουμε επίσης τους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό να ξεπεράσει την κρίση», είπε.

Ερωτηθείσα ποια είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στις χώρες όπου δρα η Οργάνωση, σημείωσε ότι «είναι διαφορετικού βαθμού». Επεσήμανε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπήρχε γρήγορη εξάπλωση του ιού. Πρόκειται για χώρες όπου άργησαν να πάρουν γρήγορα δραστικά μέτρα όπως είναι η Ιταλία και η Αγγλία.

Η Δρ Κάκαλου είπε ότι στις αφρικανικές χώρες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί τα συστήματα υγείας είναι πολύ αδύναμα και υπάρχει δυσκολία στη διάγνωση. «Πιθανόν τα κρούσματα να είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια», σημειώνει.

«Έχουμε τραγικές ιστορίες, όπου άνθρωποι βρίσκονται απομονωμένοι σε περιοχές όπου ζουν δέκα άνθρωποι σε δέκα τετραγωνικά. Δεν υπάρχει καθαρό νερό, υπάρχει δυσκολία στο να βγουν και να εξασφαλίσουν την τροφή τους και ανησυχούμε πάρα πολύ για αυτούς τους πληθυσμούς και την αποδοτικότητα των μέτρων σε αυτές τις συνθήκες», επισημαίνει.

Υποδεικνύει ότι «άνθρωποι θα πεθαίνουν όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλα νοσήματα και από τη δυνατότητα εξασφάλισης τροφής και καθαρού νερού».

Keywords
Τυχαία Θέματα