Αντιπαράθεση Αδάμου – Συλλούρη στην Βουλή για το ασυμβίβαστο

Μετά την έρευνα του ΣΙΓΜΑ για τους βουλευτές που ψήφιζαν νομοσχέδια για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς να δηλώνουν ότι και οι ίδιοι επηρεάζονται ως κάτοχοι "κόκκινων" δανείων, το ζήτημα της σύγκρουσης συμφέροντος επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή νέο περιστατικό που σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο σε σχέση με τους εράνους σε κηδείες, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, ανακοίνωσε ότι θα απέχει, επικαλούμενος

θέμα σύγκρουσης συμφέροντος.

«Απείχα και απέχω της συζήτησης επειδή μετέχω σε οργανισμούς που έχουν έσοδα από τους εράνους και επειδή τελώ Πρόεδρος μη κυβερνητικού οργανισμού που έχει έσοδα από τις κηδείες. Για αυτό δεν θα ψηφίσω και θα τηρήσω αποχή», δήλωσε ο κ. Αδάμου.

Η απόφαση του βουλευτή να' απέχει από τνη ψηφοφορία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου του Σώματος

«Δεν έχεις καμία υποχρεώση να απέχεις. Αντίθετα, και επαναλαμβάνω μέχρι να βγάλει η γλώσσα μου μαλλιά, θεωρώ ότι κανονισμός υποχρεώνει τον βουλευτή να δηλώσει το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα, έχει μεγαλύτερη υποχρέωση να ψηφίσει. Το εξήγησα 50 φορές.  Όχι! Δεν έχεις να εξηγήσεις τίποτα... Δικαίωμά σου να παραβλέπεις τον κανονισμό.... Μπορεί κάποιος να μην ψηφίσει, επειδή δέχεται πιέσεις», ήταν η απάντηση Συλλούρη.

«Κ. Πρόεδρε. Πώς μπορεί να είμαι Πρόεδρος μη κυβερνητικού οργανισμού, ο οποίος έχει έσοδα, από αυτές τις δραστηριότητες και από την άλλη, να συμμετέχω στις συζητήσεις υπέρ αυτού του οργανισμού. Αυτό το πράγμα είναι σωστό;», διερωτήθηκε εκ νέου ο κ. Αδάμου.

«Απόλυτα σωστό. Εάν ο κανονισμός θεωρούσε πως είναι λάθος, θα το έλεγε», ήταν η νέα απάντηση Συλλούρη.

Η ενέργεια του βουλευτή δίχασε το Σώμα, απόδειξη της διχογνωμίας και σύγχυσης που υπάρχει γύρω από τον τρόπο χειρισμού θεμάτων σύγκρουσης συμφέροντος.

«Ο Βουλευτής έχει απόλυτο δικαίωμα να τοποθετηθεί με βάση την συνείδησή του», ανέφερε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

«Συμφωνώ με τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο κάθε νόμος που ψηφίζεται δυνατόν να επηρεάζει συμφέροντα πελατών των δικηγόρων βουλευτών και άρα αυτοί θα έπρεπε να απέχουν από τις ψηφοφορίες, κάτι που θα τους καθιστούσε μειονεκτούντες βουλευτές», το σχόλιο του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Κυπριανού.

«Εγώ συμφωνώ με τον κ. Αδάμου. Ο βουλευτής πρέπει να θέτει πρωτίστως την ηθική υποχρέωση πέρα από την νομική», σχολίασε ο πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Υπενθυμίζεται ότι η Greco, το αρμόδιο ευρωπαϊκό σώμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εδώ και καιρό, έχει προβεί σε συστάσεις προς το Κυπριακό Κοινοβούλιο ότι πρέπει να υιοθετήσει κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος να καλύπτει ποικίλες καταστάσεις σύγκρουσης συμφέροντος. Από 57 χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ, οι 27 έχουν υιοθετήσει τον κώδικα, με την Κύπρο να είναι ανάμεσα σε αυτές που κάνουν τα στραβά μάτια. ​

Keywords
Τυχαία Θέματα