H Τριμερής περνά από τον Ακιντζί (vid)

Από τον Μουσταφά Ακιντζί εξαρτάται η τριμερής για το Κυπριακό.

Αν τη Δευτέρα, στη συνάντηση με τον Γ.Γ στη Νέα Υόρκη ανάψει πράσινο φως, εφόσον βεβαίως η Τουρκία του δώσει τέτοιο δικαίωμα, Ε/κ και Τ/κ πλευρά θα ετοιμάσουν βαλίτσες, μάλλον για Γενεύη και σίγουρα εντός Οκτωβρίου.

«Εμείς έχουμε καταθέσει με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα μας και εάν την ίδια αποφασιστικότητα επιδείξουν και τα υπόλοιπα

των εμπλεκομένων μερών – δεν εννοώ την Ελλάδα και την Αγγλία - τότε σίγουρα δημιουργούνται οι προοπτικές ενός διαλόγου που αυτή τη φορά ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο οδικός χάρτης των Η.Ε παραμένει ζωντανός. Κλειδώνουν όροι αναφοράς στην τριμερή και έπεται άτυπη πενταμερής. Επί τάπητος, μάλλον σε επίπεδο τεχνοκρατών - κατά τα πρότυπα του Μοντ Πελεράν 3 - διαδικασία, μεθοδολογία και εξωτερικές πτυχές. Εκτός ατζέντας, και ας το θέλει η Άγκυρα, η συζήτηση για τη μορφή λύσης.

«Αν θα θέλουν να θέσουν κάτι άλλο στο τραπέζι από αυτού που συζητείται αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η υβριδική προπαγάνδα της Τουρκίας και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσωπικά για αλλαγή βάσης λύσης και χρέωση της διολίσθησης στην Ε/κ πλευρά πέφτει, επί του παρόντος τουλάχιστον, στο κενό.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Όποια αλλαγή της μορφής λύσης, λαμβάνοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από αίτημα όλων των εμπλεκομένων μερών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, που αναμένει ενημέρωση από την κα. Λουτ, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και τα εμφανή εμπόδια, έδειξε αυτή τη φορά αποφασιστικότητα.

Οδηγεί και καθοδηγεί ο ίδιος τη διαδικασία. Με μία εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Καλή προετοιμασία που θα δείξει αν υπάρχει έδαφος συμφωνίας σε πτυχές που δεν σηκώνουν υποχωρήσεις.

 «Υπάρχουν – δεν θα κάνω αναφορά σε κόκκινες γραμμές – κάποιες προϋποθέσεις που δημιουργούν λειτουργικό και βιώσιμο κράτος. Όταν υπερβούν αυτών των ορίων, είναι αδιανόητο να φέρεις ενώπιον του λαού λύση, η οποία δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και δεν θα ήμουν ποτέ διατεθειμένος να αποδεχθώ κάτι που εν γνώση μου δεν θα οδηγούσε σε μια λύση που δεν θα κατέρρεε την επομένη με βάση τις όποιες αξιώσεις θα μπορούσε να προβάλει η μια πλευρά και να γίνονται αποδεκτές από την άλλη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για σε βάθος ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα