Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής & προστασία φυσικών πόρων στο πλαίσιο της ΚΑΠ

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση του δυναμικού της γεωργίας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτιμάται ότι, συνολικά, 104 δισ. ευρώ (25%) της χρηματοδότησης της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-20 διατέθηκε για δράσεις σχετικές με το κλίμα, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της προώθησης της βελτιωμένης διαχείρισης και εκτροφής ζώων, καθώς και των επενδύσεων στην αποθήκευση και επεξεργασία κοπριάς.

Ανάμεσα στις δράσεις είναι και η αύξηση της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα μέσω μέτρων και

επενδύσεων σε τομείς όπως η προστασία του εδάφους και η αποκατάσταση των δασών, αλλά και η παροχή βοήθειας στους γεωργούς ώστε να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή μέσω επενδύσεων και παροχής συμβουλών σχετικά με τις νέες μεθόδους και τεχνολογίες.

Μέσω των μέτρων αυτών, οι γεωργικές εκπομπές μειώθηκαν κατά 21 % μεταξύ 1990 και 2017, χωρίς να μειωθούν τα επίπεδα παραγωγής. Βάσει της μελλοντικής νομοθεσίας, οι δραστηριότητες της ΚAΠ θα περιλαμβάνουν αυξημένη στήριξη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που θέτει η δράση για το κλίμα της Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2050.

Όσο για την προστασία των φυσικών πόρων που είναι αναγκαίοι για τη γεωργία, η ΚΑΠ διασφαλίζει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των υδάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, με τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων, την υποστήριξη αποδοτικότερων συστημάτων άρδευσης, και την αυστηρότερη επιβολή των κανόνων στις ευπρόσβλητες από νιτρορύπανση ζώνες. Ακόμη, καθορίζει υποχρεωτικά πρότυπα ελάχιστης εδαφοκάλυψης και προωθεί περαιτέρω πρακτικές που περιορίζουν τη διάβρωση του εδάφους και διατηρούν την οργανική ύλη. Ταυτόχρονα η ΚΑΠ αποσκοπεί στην προστασία της ποιότητας του αέρα, προάγοντας τη μείωση των εκπομπών αμμωνίας, θέτοντας περιορισμούς στην καύση υπολειμμάτων, και αποτρέποντας τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων υπό συνθήκες ισχυρών ανέμων.

Μέσω της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, η ΚΑΠ συμβάλλει επίσης στη δασική στρατηγική της ΕΕ στηρίζοντας την προστασία, τη φύτευση, την αποκατάσταση, και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για τη γεωργία και τη δασοκομία, η ΚΑΠ συμβάλλει στον στόχο της Πράσινης Συμφωνίας για εξάλειψη της ρύπανσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα