Γιατί το εμβόλιο του κορωνοϊού πρέπει να διατηρείται στην κατάψυξη

Τα περισσότερα εμβόλια δεν απαιτούν καθόλου κατάψυξη, αλλά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ένας νέος τύπος εμβολίου για το οποίο οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητες για να εμποδίσουν τα εμβόλια από το να καταστούν άχρηστα.

Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε αγγελιοφόρο RNA ή mRNA, το οποίο φέρει οδηγίες για τη δημιουργία αντιγράφων της ακίδας του κορωνοϊού. Τα ανθρώπινα κύτταρα διαβάζουν αυτές τις οδηγίες

και παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης, η οποία, με τη σειρά της, πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμοί/Κύπρος: Σήμερα στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες διαδικτυακής πύλης

Γιατί λοιπόν το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να καταψυχθεί σε θερμοκρασίες κάτω από αυτές της Ανταρκτικής;

Αρκετοί επιστήμονες  εκφέρουν την άποψη ότι οι  εταιρείες δεν είναι πιθανό να αποκαλύψουν όλα τα κόλπα και τα εμπορικά μυστικά που χρησιμοποίησαν για να κάνουν τα εμβόλια. Ωστόσο,  υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα πράγματα που μπορούν να καθορίσουν πόσο εύθραυστο είναι ένα εμβόλιο mRNA και πόσο βαθιά χρειάζεται να καταψυχθεί για να διατηρηθεί φρέσκο ​​και αποτελεσματικό. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αντιμετώπισαν αυτές τις τέσσερις προκλήσεις είναι πιθανότατα το κλειδί για το πόσο κρύο πρέπει να είναι τα εμβόλια, λένε επιστήμονες.

Η ανάγκη να παραμείνει χυχρό το εμβόλιο  ξεκινά με τη διαφορά στη χημεία μεταξύ του RNA και του ξαδέλφου του, του DNA.

Ένας λόγος για τον οποίο το RNA είναι πολύ λιγότερο σταθερό από το DNA οφείλεται σε μια σημαντική διαφορά στα σάκχαρα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των μορίων. Η σπονδυλική στήλη του RNA είναι ένα σάκχαρο που ονομάζεται ριβόζη, ενώ το DNA είναι δεοξυριβόζη. Η διαφορά: Το DNA  υπολείπεται  ένα μόριο οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, «το DNA μπορεί να επιβιώσει για γενιές», δηλώνουν επιστήμονες, αλλά το RNA είναι πολύ πιο παροδικό. "Και για τη βιολογία, αυτό είναι καλό."

 

Ουσιαστικά, η αξιοποίηση της τεχνολογίας mRNA ήταν καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς, αποτελεσματικού εμβολίου τόσο γρήγορα, αλλά το ίδιο το mRNA είναι εξαιρετικά εύθραυστο - διασπάται πολύ γρήγορα και εύκολα. Αυτή η εγγενής αστάθεια του mRNA είναι αυτό που έκανε την ανάπτυξη ενός εμβολίου που βασίζεται σε mRNA τόσο δύσκολη στο παρελθόν. Επιπλέον, το βιολογικό υλικό που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία του mRNA έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί ως εμβόλιο είναι επίσης κάπως ασταθές.

Ευτυχώς, λένε οι επιστήμονες, έχει γίνει πολλή δουλειά στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογιών που καθιστούν το mRNA πιο σταθερό, οπότε μπορεί τώρα να ενσωματωθεί επιτυχώς σε ένα εμβόλιο.

Τούτου λεχθέντος, τα δύο πρώτα εμβόλια COVID-19 mRNA  απαιτούν ψυχρή αποθήκευση για να διασφαλιστεί ότι το mRNA εντός αυτών των εμβολίων παραμένει σταθερό. Και όταν λέμε κρύο, μιλάμε περίπου -100 βαθμούς Φαρενάιτ για το εμβόλιο Pfizer - το οποίο είναι πολύ, πολύ πιο κρύο από αυτό που μπορεί να επιτύχει ένας τυπικός καταψύκτης.

Όμως, μην ανησυχείτε λένε οι επιστήμονες  καθώς  αυτές οι υπερβολικές θερμοκρασίες απαιτούνται μόνο για αποθήκευση. Το εμβόλιο αποψύχεται πριν από την ένεση.

Θα πρέπει τα μελλοντικά εμβόλια COVID-19 να διατηρηθούν τόσο κρύα;

Ο Δρ. Cooke, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος RNA Therapeutics στο Houston Methodist εξηγεί πωε υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα μελλοντικά εμβόλια πιθανότατα δεν θα πρέπει να διατηρηθούν τόσο κρύα όσο τα εμβόλια Pfizer και Moderna COVID-19 mRNA.

Κατ 'αρχάς, δεν αναπτύσσεται και δοκιμάζεται κάθε εμβόλιο COVID-19 που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA. Στην πραγματικότητα, ακριβώς στην ουρά  αυτών των εμβολίων mRNA είναι το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, το οποίο είναι ένα εμβόλιο ιού φορέα - ένας εντελώς διαφορετικός τύπος εμβολίου που δεν θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη θερμοκρασία.

Δεύτερον, είπε, θα υπάρξει τελικά μια δεύτερη γενιά εμβολίων COVID-19 mRNA και αυτή η επόμενη γενιά πιθανότατα θα ξεπεράσει την πρόκληση αποθήκευσης σε ψυγεία.« Το δικό μας πρόγραμμα RNA Therapeutics εδώ στο Houston Methodist έχει αναπτύξει μεθόδους προετοιμασίας που καθιστούν το mRNA πολύ πιο σταθερό. Στην πραγματικότητα, το mRNA μας είναι σταθερό για 6 μήνες σε ψυγείο, και το έχουμε αποδώσει ακόμη και με επιτυχία σε θερμοκρασία δωματίου στο εξωτερικό. Τελικά, νομίζω ότι η δεύτερη γενιά εμβολίων mRNA θα έχει λύσει το πρόβλημα της ψυχρής αλυσίδας που αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα εμβόλια Pfizer και Moderna mRNA».

Keywords
Τυχαία Θέματα