Αντιδράσεις στην επιτροπή Υγείας για τους Γενικούς Γιατρούς (vid)

Σε ηπιότερο κλίμα από την τελευταία συνεδρία κύλησε η κατά άρθρο συζήτηση επί των κανονισμών των προσωπικών ιατρών σε πλαίσιο ΓΕΣΥ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Ωστόσο, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν έγινε αναφορά στο νόμο που επιτρέπει στους Γενικούς Γιατρούς, να εκτελούν χρέη Παιδιάτρου σε περίπτωση που δεν εγγραφεί ικανοποιητικός αριθμός γιατρών για κάλυψη των αναγκών.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, ακόμα και νεογέννητα παιδάκια θα μπορούν να εξετάζονται από Γενικούς Γιατρούς εάν οι Παιδίατροι αρνηθούν να συμβληθούν με

το ΓΕΣΥ.

«Είμαστε μάρτυρες ότι θα ανατεθούν σε γιατρούς που δεν είναι παιδίατροι να βλέπουν παιδιά κάτω των 15 χρόνων...», δήλωσε ο Μιχάλης Ιασονίδης, τέως Πρ. Παιδιατρικής Εταιρείας.

«Είναι ένα θέμα βασικό οι παιδίατροι δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό...», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Ο Οργανισμός απάντησε πως αυτό θα εφαρμοστεί για να μην αφήσουν ακάλυπτο τον κόσμο και δη τα παιδιά.

«Έγινε μια διεξοδική συζήτηση και κατάθεση προβληματισμών...» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας, Κωστάκης Κωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας, προχωρεί στην χαρτογράφηση όλων των παιδιάτρων του δημοσίου που αφορούν στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα.

Από πλευράς του, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δήλωσε:

- Στα κρατικά Κέντρα Υγείας εργοδοτούνται 140 Προσωπικοί ιατροί.

- Οι 132 είναι για ενήλικες (Παθολόγοι – Γενικής Ιατρικής).

- Οι 8 είναι για παιδιά (Παιδιάτροι).

- Μέχρι στιγμής στο Σύστημα έχουν εγγραφεί 50 ιατροί.

- Στόχος είναι να συμβληθούν και οι υπόλοιποι 90 στον ΟΑΥ.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του ΟΑΥ πέραν των 200 γιατροί, με τους 150 να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξαναπροβληματιστεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέσω του Υπουργού Υγείας και των άλλων θεσμικών οργάνων να εφαρμόσει τις κεντρικές κατευθύνσεις για δημιουργία ΓΕΣΥ και να εφαρμόσει πρακτικά, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς, τα όσα έχουν αποφασιστεί», δήλωσε Πρόδρομος Προδρόμου.

Εξάλλου, ο ΟΑΥ με ανακοίνωση του επιβεβαιώνει την ύπαρξη «Μνημονίου Συναντίληψης» μεταξύ Υπουργού Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ για το ΓΕΣΥ.

"Σε καμιά περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να τελεί υπό την ομηρία οποιασδήποτε ομάδας γιατρών που απεργάζονται την ανατροπή της πορείας εφαρμογής του ΓΕΣΥ", δηλώνει.

Επίσης, ο ΟΑΥ ανακοινώνει ότι η ημερομηνία έναρξης εγγραφής Ειδικών Ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας έχει οριστεί η 18η Φεβρουαρίου 2019.

Keywords
υγειας, σιγμα, εδεκ, μνημονιο, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, κοινωνια, ημερομήνια, θεμα, πλαισιο, πνευματα, ωρα, αρθρο, γιατροι, δευτεροβαθμια, εγινε, εδεκ, εξελιξη, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, παιδια, παιδακια, σιγμα, συζητηση, τεως, υπουργειο υγειας, εφαρμογη, υπουργειο, κωνσταντινου, σωτηρης
Τυχαία Θέματα