Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση αποκατάστασης μισθών δημοσίου

Αντιδράσεις προκαλεί η καταρχήν συμφωνία για κλιμακωτή αποκατάσταση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αφορά τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις Σχολικές Εφορείες και το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, στην οποία κατέληξαν χθες η Κυβέρνηση και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Η καταρχήν συμφωνία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα τερματισμού όλων των αποκοπών μισθών, που επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν με τις μνημονιακές Νομοθεσίες.

Το χρονοδιάγραμμα

αποκατάστασης των μισθών θα αρχίσει την 1/07/2018 και θα ολοκληρωθεί την 1/01/2023.

Η καταρχήν συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες. Tο όφελος του κράτους από τις αποκοπές ήταν €265 εκατ. το χρόνο.

Ικανοποίηση για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασαν ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Ανησυχία για κραδασμούς στα δημόσια οικονομικά εκφράζουν, ωστόσο, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα, που άρχισε να δημιουργείται στην οικονομία, προειδοποιεί ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ο οποίος χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργήσει δημοσιονομικά προβλήματα.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι η επιστροφή απολαβών, σε συνάρτηση με τις προσαυξήσεις που λαμβάνουν οι δημόσιοι και οι ημικρατικοί υπάλληλοι, θα είναι, υποστηρίζει, πέραν των δυνατοτήτων των δημοσίων οικονομικών.

Η κατάσταση της οικονομίας παραμένει ασταθής, με εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν και τα μακροοικονομικά δεδομένα και τον ρυθμό ανάπτυξης και τη δυνατότητα ανασυγκρότησης της ευρύτερης οικονομίας επισημαίνει η ΟΕΒ.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας και στις πιθανές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους εκτιμά ο Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης, Μιχάλης Αντωνίου.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ παρέλαβαν, εξάλλου, χθες πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τη σταδιακή μείωση των αποκοπών τους, ώστε οι μισθοί των εκπαιδευτικών να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν το 2012.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ παρέδωσε σχέδιο για δημιουργία νέου κυβερνητικού ταμείου προνοίας στον δημόσιο τομέα, στο οποίο θα υπάγονται και οι εκπαιδευτικοί.

Οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών θα μελετήσουν σήμερα τις συγκεκριμένες προτάσεις. Η συμφωνία θα πρέπει να επέλθει άμεσα, ώστε να δοθεί για ψήφιση στη Βουλή πριν από το κλείσιμο της για τις θερινές διακοπές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις,antidraseis