Αντιδράσεις κομμάτων για την ανανέωση της UNFICYP

Ανακοινώσεις εξέδωσα τα πολιτικά κόμματα σχετικά με την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP).

Αυτούσιες οι αναρτήσεις των κομμάτων:

Δημοκρατικός Συναγερμός

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου  2022, στη βάση του ψηφίσματος 186, όπως υιοθετήθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην

επαναβεβαίωση της καταδικαστικής Προεδρικής Δήλωσης της 23ης Ιουλίου 2021 και στα όσα αναφέρονται και αφορούν τις παράνομες ενέργειες και εξαγγελίες της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στα Βαρώσια αλλά και στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Το μήνυμά μας, όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφές. Καμία προσπάθεια αλλαγής της βάσης συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία είναι αυτός του διεθνούς δικαίου.

Δημοκρατικό Κόμμα

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. του ψηφίσματος 2587 με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Η καταδίκη των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί για μια πιο αποφασιστική διεκδίκηση εφαρμογής των ψηφισμάτων του Σ.Α.

Οι ανησυχίες μας παραμένουν ως προς το ευρύτερο περιεχόμενο του ψηφίσματος καθώς επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την πολιτική των ίσων αποστάσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και απενοχοποιεί την κατοχική Τουρκία.

Είναι η ώρα ο διεθνής παράγοντας να μετουσιώσει τις λεκτικές καταδίκες σε πράξεις με τέτοιο τρόπο ώστε η Τουρκία να εξαναγκαστεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Η.Ε.

ΕΔΕΚ

Χαιρετίζουμε την επικείμενη ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όμως ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας  όπως έπραξαν και σε άλλες προπτώσεις, οφείλουν και στην περίπτωση της Κύπρου να σταματήσουν τις φραστικές διακηρύξεις και τον περιορισμό επιλεκτικά σε ένα μόνο ψήφισμα, αυτό που αφορά την ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Ο ΟΗΕ οφείλει να προωθήσει την υλοποίηση του συνόλου των αποφάσεων και ψηφισμάτων που προνοούν:

Σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης.Πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.Επαναπατρισμό των εποίκων.Επιστροφή όλων των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας.Εφαρμογή των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η εμμονή στις φραστικές διακηρύξεις και η δυστοκία υλοποίησης των ψηφισμάτων, θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού.

Η είδηση ανανεώνεται 

Διαβάστε ακόμη: Το ΣΑ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα