Αντιδράσεις για το Τεστ Παπ κάθε δύο χρόνια–Τι λέει η Γυναικολογική εταιρεία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ θα μπορούν να υποβάλλονται στο Τεστ Παπ κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε ένα όπως συνίστατο, με σκοπό την αποφυγή κατάχρησης του συστήματος. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Ντίνος Μαυρομουστάκης, Μέλος της Γυναικολογικής και Μαιευτικής εταιρείας, ανέφερε ότι οι

γυναικολόγοι συστήνουν ετήσιο έλεγχο με βάση τα δεδομένα και τις πραγματικότητες της κυπριακής κοινωνίας, με την εύκολη πρόσβαση σε γυναικολόγο. 

Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, οι γυναίκες υποβάλλονται σε Τεστ Παπ κάθε 2-3 χρόνια ενώ παρουσιάζονται 60 περιστατικά κάθε χρόνο και περισσότερες από τις μισές γυναίκες χάνονται, ανέφερε. 

Αν εφαρμοστεί σωστά το σχέδιο με ετήσια εξέταση και αρχίσει κανονικά και ο εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μηδενικός, είπε. 

«Εμείς, ως Γυναικολογική Εταιρεία, προσβλέπουμε σύντομα σε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας».  

Μιλώντας για το ζήτημα ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία. 

Σε άλλες χώρες, είπε, το Τεστ Παπ γίνεται κάθε 2-3 χρόνια. Δεν είναι κάτι τραγικό, πρόσθεσε. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό θα δοκιμαστεί. «Δεν είμαστε δογματικοί», ανέφερε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη ήταν και η αντίδραση των κομμάτων σχετικά με το ζήτημα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα