Αντιδρά και προετοιμάζεται η Λ/σια-Αποκαλυπτικές πληροφορίες

Η γραπτή καταγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία αποκάλυψε το Σίγμα, για τις διχοτομικές ενέργειες του καθεστώτος, είναι μόνο το πρώτο από σειρά μέτρων που ετοιμάζει το Προεδρικό.

Η σφοδρότατη ενόχληση αφορά όχι μόνο στις ενέργειες των εγκάθετων της Άγκυρας, αλλά και στην σιγή ιχθύος που τηρεί η διεθνής κοινότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη το πρωί είχαν μια πρώτη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Παράλληλα έχουν ανασυρθεί από τα συρτάρια έγγραφα και παλαιότερες μελέτες ώστε στην εν λόγω συνάντηση να επικαιροποιηθούν σκέψεις και ιδέες και να αποφασιστεί ποιες είναι υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές.

Οι σκέψεις κινούνται σε δύο άξονες, εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής

Αν και πρώιμο να λεχθούν στους διαδρόμους της εκτελεστικής εξουσίας ακούγονται τα εξής:

1. Θέμα χρηματοδότησης Τ/κ κοινότητας μέσω ΕΕ (κανονισμός πράσινης γραμμής) και προσπάθεια διασύνδεσης του με τα ζητήματα του Κυπριακού
2. Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας (προενταξιακά κεφάλαια, αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης και άνοιγμα/κλείσιμο ενταξιακών κεφαλαίων)
3. Εσωτερικά ζητήματα όπως μεταφορά τουριστών στα κατεχόμενα
4. Ζητήματα χρήσης από Ε/κ και ξένους του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Προεδρικό είναι η επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία καταγγέλλει την επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η Κύπρος, έχει επιπλέον λόγους να ανησυχεί για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα σημαντικού αριθμού Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι ζουν υπό τον πλήρη πολιτικό, στρατιωτικό, διοικητικό και οικονομικό έλεγχο της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού».

Σε σχέση με την στάση του κατοχικού ηγέτη πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του δεν σώζει την κατάσταση, ούτε τον διαφοροποιεί.

Αντίθετα έλεγαν στο Σίγμα ότι ουσιαστικά κρύβεται πίσω από την ψευδοκυβέρνηση καθότι δεν μπορεί στο θέμα των Μαρωνιτών να είχε προεδρεύσει της λεγόμενης σύσκεψης και σήμερα να δηλώνει ότι δεν τον ακούει ο Ταχτσίν Ερτουγρούρογλου.


Επίσης ανέφεραν πως θα μπορούσε, αν όντως θεωρεί ότι πλήττει την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, να έθετε το ζήτημα απευθείας στην Άγκυρα.Κάτι που όμως ουδέποτε έπραξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα