«Άντε γεια!» λέει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ – Eξαπέλυσε νέα επίθεση

Νέα επίθεση εξαπέλυσε σήμερα κατά των ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον κλιμακώνεται και η σπάθη νέων αμερικανικών κυρώσεων να σείεται πάνω από την Άγκυρα.

«Η διακύμανση της τουρκικής λίρας είναι μία συνωμοσία ενάντια στην Τουρκία, αλλά ο τουρκικός λαός δεν θα γονατίσει. Το τουρκικό έθνος δεν είναι ένας λαός που του ρίχνουν χαστούκι και μετά γυρνάει και το άλλο μάγουλο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα από την Τραπεζούντα.

Σε

κομματική συγκέντρωση ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε πάλι την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον των ΗΠΑ για τον οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει στην Τουρκία, προειδοποιώντας και πάλι ότι θα βρει άλλους συμμάχους και εταίρους. «Σε όσους θυσιάζουν τη στρατηγική συνεργασία τους και την 50χρονη συμμαχία τους με μία χώρα 81 εκατομμυρίων ανθρώπων για χάρη τρομοκρατών, εμείς τους λέμε ‘Άντε γεια’», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας πάλι εμμέσως τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα πριν δύο χρόνια. «Μερικοί δεν μπορούν να χωνέψουν την ανάπτυξη της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και ό,τι δεν κατάφεραν με προβοκάτσιες και πραξικοπήματα, προσπαθούν να το καταφέρουν τώρα με τα λεφτά τους, αλλά εμείς δεν παραδιδόμαστε», τόνισε.

Κήρυξε μάλιστα αντίσταση στο όνομα ολόκληρου του πλανήτη κατά όσων προσπαθούν να αποδυναμώσουν οικονομικά άλλες χώρες. «Θα απαντήσουμε σε όσους κηρύσσουν εμπορικό πόλεμο οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αναζητώντας νέες συμμαχίες κα νέες αγορές. Όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μία χώρα που εκτείνεται μόνο από την Αδριανούπολη έως το Καρς, θα αντιληφθούν ότι δεν είναι καθόλου έτσι σε ό,τι βήμα κι αν κάνουν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανέφερε ότι οι πρόσθετοι δασμοί στο χάλυβα και το αλουμίνιο δεν μπορεί να επιβληθούν, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και απαγορεύεται κάτι τέτοιο.

#Erdogan AGAIN threatened US president @realDonaldTrump on Sunday, saying that he knows how to resort to non-legal measures if the US does not understand the language of law in the case of captive US Pastor in #Turkey. pic.twitter.com/HKCLrKJHpe

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) August 12, 2018

«Νόμιζαν ότι θα μας γονατίσουν μη δίνοντάς μας χθες τα προϊόντα της αμυντικής τους βιομηχανίας. Αλλά εμείς φτιάξαμε και φτιάχνουμε μόνοι μας μία από τις καλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο. Στα σημερινά τεχνάσματα με το δολάριο, θα δώσουμε την απάντησή μας αύριο με διαφορετικά οικονομικά όπλα», συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα παραδοθούμε, θα συνεχίσουμε να παράγουμε. Θα εξακολουθήσουμε να αυξάνουμε τις εξαγωγές μας. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την απασχόληση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τους τροχούς των εργοστασίων μας να δουλεύουν. Θα εξακολουθήσουμε να προχωράμε προς τους στόχους μας για ρεκόρ ανάπτυξη. Αν εσείς έρχεστε με τα δολάριά σας, εμείς θα βρούμε άλλους δρόμους να διαβούμε».

Στα δε σενάρια που θέλουν την Τουρκία να προσφεύγει στον ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Τα ξέρουμε καλά αυτά τα παιχνίδια. Έχουμε καταλάβει καλά ποιοι λένε ‘προσφύγετε στο ΔΝΤ’ και ‘παραδώστε την πολιτική ανεξαρτησία της χώρας σας’. Έχουμε καταλάβει το σκοπό όλων αυτών των προτάσεων. Μην κάνετε όρεξη τζάμπα!», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ για απελευθέρωση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον, σήμερα στις 18.00, λέγοντας επιδεικτικά ότι καμία κύρωση της Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να πλήξει την Τουρκία. «Κάποιοι μπερδεύονται. Τι λένε; Λένε θα μας καταδικάσουν με το νόμισμα, την συναλλαγματική ισοτιμία, το επιτόκιο… Τί είναι αυτά που λένε; ‘Αφήστε τον παπά μέχρι τις 18.00 μας είπαν’. Αν δεν τον αφήσετε, θα αρχίσουν οι κυρώσεις. Επέβαλλαν κυρώσεις και στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Και τι έγινε; Κι εμείς αμέσως σηκωθήκαμε και επιβάλλαμε τις ίδιες κυρώσεις στους Αμερικανούς υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Απαντήσαμε το ίδιο», κατέληξε.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Αμερικανό πάστορα δήλωσε κατηγορηματικά ότι «όποιος είναι ένοχος, τιμωρείται. Τελεία και παύλα! Εμείς μέχρι σήμερα ποτέ δεν κινηθήκαμε εναντίον της Αμερικής. Αλλά αν συνεχιστεί έτσι, οι Άραβες λένε ‘ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει’. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα