Ανταλλαγή νέων στον Αγρό με επίκεντρο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ η οργάνωση νεολαίας Youth Dynamics διοργάνωσε στον Αγρό ανταλλαγή νέων, με στόχο να ενημερώσει τους νέους ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τις ψευδείς ειδήσεις και να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση και την ρητορική μίσους. Το πρόγραμμα με τίτλο:"Critical thinking &fake news. Rethink the media" έλαβε χώρα από τις 25/08/2021 μέχρι και τις 02/09/2021.

Σε αυτό συμμετείχαν 42 νέοι, ηλικίας 18-30 από Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Σλοβενία.


Ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρει ότι  "όλες οι δραστηριότητες στηρίζονταν στη μη τυπική μάθηση και αποσκοπούσαν στην όξυνση της κριτικής ικανότητας των νέων, ώστε να μπορούν να διακρίνουν απρόσκοπτα τις αληθινές από τις ψευδείς ειδήσεις και σε αυτό συνέβαλαν οι ομαδικές εργασίες, η ανταλλαγή απόψεων, τα βιωματικά εργαστήρια και οι ανοικτές συζητήσεις για την καταγραφή των χαρακτηριστικών των εκάστοτε ειδήσεων".

Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με αυτούς τους όρους και σε πρακτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του οποίου τους ζητήθηκε να συν-δημιουργήσουν οπτικοακουστικό υλικό με το παράδειγμα του δελτίου ειδήσεων, τόσο για τις αληθινές όσο και για τις  ψευδείς ειδήσεις.

Οι ποικίλες δραστηριότητες είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, μαθαίνοντας παράλληλα πώς μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η ανταλλαγή νέων είχε πολύ θετικά αποτελέσματα και άμεσο αντίκτυπο στους συμμετέχοντες, αφού προώθησε τη διαπολιτισμική εκμάθηση με εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, την αλληλεπίδραση με την τοπική νεολαία, την επίσκεψη σε πολιτιστικά κέντρα και αρχαιολογικούς χώρους και την εκμάθηση και τη συζήτηση των δημοφιλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα