Υποστήριξη Βρετανών Συντηρητικών για λύση στο κυπριακό

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου που επισκέπτονται την Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, με τους Βρετανούς Βουλευτές να εκφράζουν από την πλευρά τους στήριξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και να σημειώνουν ότι θα προωθήσουν

στην Βουλή των Κοινοτήτων Ψήφισμα γύρω από το θέμα αυτό αλλά και το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή αντιπροσωπεία της Ομάδας που επισκέπτεται την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι αυτή η Ομάδα έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού και πως γι` αυτό και ο ίδιος εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση γι` αυτές τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντηση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις πρόσφατες και τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι ενημέρωσε τα μέλη της Ομάδας ότι η ειλικρινής βούληση της ε/κ πλευράς εξακολουθεί να παραμένει μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό στη βάση όμως των αρχών του διεθνούς δικαίου, των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών επί των οποίων εδράζεται και λειτουργεί η ΕΕ.

«Και προφανώς» όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει τερματισμό της κατοχής, ενότητα κράτους, θεσμών, οικονομίας, εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960».

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι εξήγησε στα Μέλη της Ομάδας πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο που υπόκειται σε εγγυητές και εγγυήσεις.

«Δεδομένου δε ότι το ΗΒ είναι μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, υπογράμμισα ιδιαίτερα πόσο σημαντικό είναι η Βρετανία να καταστήσει απολύτως σαφές και απολύτως ξεκάθαρο ότι ούτε ενδιαφέρεται ούτε επιμένει να συνεχιστεί αυτός ο εγγυητικός της ρόλος» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι «η Κύπρος είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και βεβαίως αυτή η συμμετοχή αποτελεί ένα απολύτως επαρκές εγγυητικό πλαίσιο».

Σημείωσε τέλος ότι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις από την πλευρά της Ομάδας προέβη ο Επικεφαλής της Βουλευτής David Burrows.

Ο Βρετανός Βουλευτής δήλωσε ότι η παρουσία τους εδώ σήμερα αποτελεί μια σημαντική δήλωση αλληλεγγύης και στήριξης για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

«Αυτό δείχνει πόσο πολύ υποστηρίζουμε τη λύση» είπε, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα και μήνα εντατικών συνομιλιών δηλώνουν ξεκάθαρα πόσο έντονα υποστηρίζουν μια λύση του Κυπριακού αλλά και πως επιθυμούν να δουν μια λύση προς όφελος των Κυπρίων αλλά της ευρύτερης περιοχής.

«Είμαστε σήμερα στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ και γίνεται αναφορά τα εγγυητικά δικαιώματα της Βρετανίας. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή είναι η μόνη επίσκεψη σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ που είναι διαιρεμένο και τελεί υπό κατοχή και όπου υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση η οποία είναι ανυπόφορη και κάθε μέρα είναι μέρα αδικίας» δήλωσε ο Βρετανός Βουλευτής.

Ανέφερε δε πως με την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα θα συμμετέχουν σε μια συνάντηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για συζήτηση Κοινοβουλευτικού Ψηφίσματος στο οποίο θα γίνεται λόγος για την ανάγκη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού αλλά και την αδικία στο νησί, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου.

Σημειώνεται ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου συμμετέχουν Βρετανοί Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αλλά προσωπικότητες της Κυπριακής ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα