Ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ για 14 χώρες- Εκτός «λευκής λίστας» ΗΠΑ και Τουρκία

Σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ, τα σύνορα της θα είναι ανοιχτά από αύριο 1η Ιουλίου, για 14 τρίτες χώρες οι οποίες πήραν το πράσινο φως.

Πρόκειται για τις:

Αλγερία,

Αυστραλία,

Καναδά,

Γεωργία,

Ιαπωνία,

Μαρόκο,

Νέα Ζηλανδία,

Ρουάντα,

Σερβία,

Νότια Κορέα,

Ταϊλάνδη,

Τυνησία 

Ουρουγουάη

Μαυροβούνιο.

Όπως αναμενόταν, εκτός λίστας έμειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Πρόκειται για τις χώρες με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων διεθνώς και όπου η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση, με αριθμό κρουσμάτων πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου). Εκτός έμεινε και το Κατάρ, που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Όσον αφορά στην Κίνα, τα σύνορα της ΕΕ θα ανοίξουν εφόσον και εκείνη ανοίξει τα δικά της σε όσους φτάνουν από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν είναι νομικά δεσμευτικό – η τελική αρμοδιότητα για την πολιτική των συνόρων ανήκει στα κράτη-μέλη.

Η λίστα αναμένεται να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων τρίτων χωρών και άλλους παράγοντες (αμοιβαιότητα, επάρκεια αριθμού τεστ, δυνατότητες ιχνηλάτησης και περιορισμού νέων ξεσπασμάτων του ιού). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση αφορά μόνο τις μη αναγκαίες μετακινήσεις και ότι ακόμα και οι τουρίστες από ορισμένες από τις χώρες εκτός λίστας εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. με ενδιάμεσες συνδέσεις (π.χ. από ΗΠΑ μέσω Ελβετίας) – γεγονός που θέτει επιπλέον δυσκολίες στην επιδημιολογική επιτήρηση των ροών.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα