Έκκληση Λακκοτρύπη: Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο Ενέργειας

Με την έκκληση να αυξηθεί στο μέλλον ο προϋπολογισμός που διατίθεται για το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την προτροπή προς του βουλευτές να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης αποχαιρέτισε την Τρίτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στην τελευταία εθιμοτυπική και ενημερωτική συνάντηση με την Επιτροπή, πριν από την αποχώρησή του από το Υπουργείο, ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι

το Υπουργείο του το 2019 ήταν το πιο μικρό Υπουργείο σε προϋπολογισμό, έχοντας λάβει μόλις το 0,8% των συνολικών δαπανών για τα Υπουργεία. Το 2020, πρόσθεσε, ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο αυξήθηκε σημαντικά, όμως αυτό έγινε λόγω της συμπερίληψης των κονδυλίων που δόθηκαν για το έργο της ΔΕΦΑ.

Συμβούλευσε τα μέλη την Επιτροπής να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει σιγά-σιγά αυτή η εικόνα και ένα από τα πιο παραγωγικά υπουργεία να έχει τον πιο μικρό προϋπολογισμό και να υπάρξει ενίσχυση όπου χρειάζεται.

«Ως πολιτεία πρέπει να αποφασίσουμε πού είναι οι προτεραιότητές μας», ανέφερε.

Ο κ. Λακκοτρύπης  αναφέρθηκε στο έργο του Υπουργείου του από τη στιγμή που το ανέλαβε, αναφέροντας ότι νιώθει περήφανος γιατί δεν δείλιασαν μπροστά στα μεγάλα θέματα. Άρχισε από τις πρώτες μέρες ανάληψής του, όταν μετά από έξι μέρες έπρεπε να πάνε σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιδόσεις του τουρισμού και ανέφερε ότι μετά από μια στασιμότητα στους 2,5 εκ. τουρίστες το 2016 ξεκίνησε μια ανοδική πορεία και η Κύπρος έφτασε στα 4 εκατομμύρια τον χρόνο, με στοιχεία να δείχνουν ότι η Κύπρος είχε μια σημαντική μεγέθυνση πιο γρήγορη από άλλες χώρες.

Είπε επίσης ότι μεταξύ 2013-2019 διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. 

Δήλωσε επίσης περήφανος για το πώς δαπανήθηκαν 120 εκ ευρώ από την ΕΕ για θέματα προώθησης της επιχειρηματικότητας σε γυναίκες, νέους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ανέφερε ότι διατέθηκαν 100% των κονδυλίων και βγαίνει το Υπουργείο με νέα προγράμματα τον Σεπτέμβρη.

Αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και είπε ότι παρά τις καθυστερήσεις το άνοιγμα θα γίνει τελεσίδικα το 2021, αφού ολοκληρωθεί το λογισμικό και περάσει από τη Βουλή ένα τελευταίο νομοσχέδιο.

Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είπε ότι ο κύριος στόχος επιτεύχθηκε από το 2018 με τον διπλασιασμό της συνεισφοράς τους στην ηλεκτροπαραγωγή από 7% στο 14%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο 16% μέχρι το τέλος του χρόνου και να ξεπεράσεις το 22% τα επόμενα χρόνια, με τα νέα έργα που αδειοδοτούνται.  Σημείωσε επίσης ότι αυτό έχει επιτευχθεί χωρίς να επιβαρυνθεί δυσανάλογα ο καταναλωτής. 

Αναφέρθηκε ακόμα στην έλευση του φυσικού αερίου γύρω στα μέσα του 2022 και με τη ολοκλήρωση του τερματικού υγροποίησης, αφού οι εργασίες άρχισαν και είναι συμβατική υποχρέωση της συμβληθείσας εταιρείας να το ολοκληρώσει σε δύο χρόνια.

Παράλληλα ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη συνεργασία και τις ιδέες με τις οποίες βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις το Υπουργείου και επειδή, όπως ανέφερε, στάθηκε δίπλα του σε δύσκολες στιγμές. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, με δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Υπουργό Εμπορίου για την άριστη συνεργασία με την Επιτροπή τα τελευταία επτάμιση χρόνια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ευχαρίστησε εκ μέρους του κόμματος τον Υπουργό και του ευχήθηκε ό,τι καλύτερο, αναφέροντας ότι στα επτά και πλέον χρόνια της υπουργίας του έχει παραχθεί έργο. Ταυτόχρονα του υπενθύμισε την καθυστέρηση στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος, την τεράστια καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, τις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, τη μη κάλυψη των στόχων της ΕΕ για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές και την ηλεκτροπαραγωγή, τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων μείωση των πολύ υψηλών τιμών των καυσίμων, την καθυστέρηση στην κατάθεση των κανονισμών για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και στην προώθηση των αποφάσεων για καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις στο δικαστήριο, το φιάσκο στο θέμα του χαλουμιού και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην κατάθεση στη Βουλή εναρμονιστικών νομοσχεδίων. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Άγγελος Βότσης, έκανε λόγο για έναν από τους πιο επιτυχημένους Υπουργούς της παρούσας διακυβέρνησης με τον οποίο η Επιτροπή είχε εξαίρετη συνεργασία. Σημείωσε επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο θα αγκαλιάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή και τη νέα Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο και τους πολίτες. 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα