Άνοιγμα σχολείων: Το πλάνο των χωρών της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Όλη η Ευρώπη κινείται σταδιακά προς άρση των περιοριστικών μέτρων μετά την παρατηρούμενη μείωση των κρουσμάτων με σκοπό να επανέλθει ομαλότητα. Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα είναι αυτό του ανοίγματος των σχολείων καθώς όλοι ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, συζήτηση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή και στην Κύπρο

Το άνοιγμα των σχολείων κινείται

με διαφορετικές ταχύτητες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και σε αυτό λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως η επίδραση του ιού, τα κρούσματα και οι αντοχές του συστήματος υγείας. 

Ελλάδα

Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν από τη Δευτέρα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και 18 Μαίου για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ορίζεται ως απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1,5 μέτρο μεταξύ μαθητών και καθηγητών, οι τάξεις που έχουν περισσότερους από 15 μαθητές σπάνε και δημιουργούνται νέα μικρότερα τμήματα.

Γίνεται επίσης γνωστό ότι για φέτος δεν θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των τύπων.

Για μαθήματα που περιλαμβάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών θα χρησιμοποιηθεί μεμβράνη οικιακής χρήσης στα πληκτρολόγια. 

Τέλος τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, ενω για το υπόλοιπου του σχολικού έτους δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών. 

Βρετανία

Τα σχολεία στη Βρετανία είναι κλειστά από τις 20 Μαρτίου. Στα πλαίσια των σχεδιασμών του Μπόρις Τζόνσον, τα δημοτικά σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου σε "φάσεις", σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας της χώρας, οπότε δεν θα επιστρέψουν όλοι στα θρανία ταυτόχρονα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σίγουρο ακόμα. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε στην "Telegraph" ότι μπορεί τα σχολεία να μην ανοίξουν καθόλου μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αφήσουν 

Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, οι μαθητές ηλικίας 10-11 θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν. Ύστερα ακολουθούν οι υπόλοιποι μαθητές δημοτικού και οι ηλικίες 10-12 που θα έχουν εξετάσεις GCSE και A-Levels το 2021. 

Οι καλοκαιρινές εξετάσεις για τις ηλικίες 11-13 έχουν ακυρωθεί για φέτος και προτείνονται εναλλακτικές μορφές μελέτης για απονομή των βαθμών των σχετικών εξετάσεων. 

Το μέγεθος των τάξεων θα μειωθεί και τα θρανία θα πρέπει να διατηρούν απόσταση δύο μέτρων. Τα διαλείμματα πιθανόν να γίνονται σε διαφορετικές ώρες για να κρατούν τους μαθητές σε απόσταση. 

Ιταλία

Αυτή τη βδομάδα η Ιταλία, η οποία είχε γίνει το επίκεντρο του κορωνοϊού για ένα διάστημα, ξεκίνησε σταδιακή άρση των περιορισμών και επιστροφή στους χώρους εργασίας. 

Παρά την χαλάρωση των μέτρων, τα σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις παραμένουν όλα κλειστά. 

Αυτό δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για τους γονείς που επιστρέφουν πίσω στις δουλειές τους και έχουν παιδιά στο σπίτι τα οποία πέραν της φροντίδας, υπάρχει και το θέμα της τηλεκπαίδευσης. 

Έχουν δημιουργηθεί ομάδες που πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία με ασφάλεια ή να βρει λύσεις για τους γονείς που πρέπει να επιστρέψουν στην δουλειά και έχουν παιδιά. Τα hashtags που χρησιμοποιούν είναι #primalascuola ("σχολείο πρώτα") και #noncisiamo ("δεν είμαστε εδώ"). 

Βουλγαρία

Στην Βουλγαρία τα σχολεία αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα άνοιγαν στις 13 Απριλίου, λίγες μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Στις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας της χώρας αναφερόταν πως θα εφαρμοστούν νέες διδακτικές μέθοδοι με έμφαση στην έρευνα και θα συνεχίσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ωστόσο, την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο με την διδασκαλία να γίνεται στο διαδίκτυο. 

Δανία

Με την επιστροφή στις τάξεις του δημοτικού από τις 15 Απριλίου, η Δανία ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε ξανά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. 

Τα θρανία στις αίθουσες έχουν απόσταση 1,8 μέτρα και η ώρα έναρξης των μαθημάτων έχει διαφοροποιηθεί ούτως ώστε να διατηρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική απόσταση. Τα μαθήματα γίνονται σε μικρές ομάδες, από ένα δάσκαλο, και αυτές δεν έχουν επαφή με καμιά από τις άλλες, είτε κατά το μάθημα, είτε κατά την ώρα του διαλείμματος. Αυτό όμως είναι δύσκολο να κρατηθεί καθώς τα παιδιά θέλουν να παίξουν μεταξύ τους. 

Δεν υπάρχουν μάσκες προσώπου για δασκάλους ή μαθητές αλλά υπάρχει τακτικών πλύσιμο χεριών, πολλές φορές και ανά ώρα. Αυτό δημιούργησε άλλα προβλήματα, όπως ερεθισμό του δέρματος και έκζεμα. 

Νορβηγία

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν ανοίξει από τις 20 Απριλίου και τα δημοτικά από τις 27. Ο ανώτατος αριθμών μαθητών στις τάξεις είναι 15 μαθητές και διατήρηση σε μικρές ομάδες, ενώ ενθαρρύνεται το τακτικό πλύσιμο χεριών και η απόλυμανση των θρανίων. Όπου είναι δυνατόν, τα μαθήματα γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. 

Τα σχολεία για μεγαλύτερους μαθητές και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά. 

Γερμανία

Η επιστροφή στα θρανία έγινε στις 4 Μαΐου για τους μαθητές που βρίσκονται στην τελευταία τάξη του δημοτικού, καθώς και για όσους έχουν εξετάσεις. Ωστόσο, λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος, η παιδεία είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και έτσι υπάρχει διαφοροποίηση στο άνοιγμα των σχολείων

Έχουν εφαρμοστεί αυστηρά μέτρα υγιεινής και υπάρχει απόσταση 2 μέτρων. 

Γαλλία

Στις 12 Μαΐου ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία για τις ηλικίες 5 με 11 και οι τάξεις θα έχουν όριο 15 μαθητών. Έχει δημοσιευθεί πως η παρουσία στις τάξεις θα είναι εθελοντική. 

Τα σχολία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ηλικίες 11 με 15 θα ανοίξουν, με τις ίδιες συνθήκες, στις 18 Μαΐου. Τα Λύκεια που καλύπτουν ηλικίες 15 με 18 ίσως ανοίξουν στις 25 Μαΐου αν δεν υπάρχει εκ νέου ξέσπασμα του κορωνοϊού στην περιοχή. 

Πάντως, τοπικοί παράγοντες πιέζουν την κυβέρνηση Μακρόν να κρατήσει τα σχολεία κλειστά. 

Ισπανία

Άλλη μια χώρα που μέτρησε μεγάλες απώλειες από την πανδημία, τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Υπάρχουν πιέσεις από την μια για άνοιγμα, αλλά και φόβοι. 

Στην επαρχία της Ανδαλουσίας μελετάται το αυστηρά ελεγχόμενο άνοιγμα στις 18 Μαΐου για μαθήματα "πρόσωπο με πρόσωπο". 

Ολλανδία

Οι μαθητές του δημοτικού θα επιστρέψουν στα θρανία στις 11 Μαΐου ενώ για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση η επιστροφή τοποθετείται ένα μήνα αργότερα, αν δεν παρατηρηθεί ξέσπασμα. 

Βέλγιο

Η μικρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και της ΕΕ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκους. 

Η επιστροφή στα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Μαΐου με όριο τους 10 μαθητές ανά τάξη. 

Αυστρία

Η σταδιακή επιστροφή στα σχολεία ξεκινά στις 18 Μαΐου. Το σύστημα που θα εφαρμόσει η Αυστρία είναι της διάσπασης των τάξεων σε δύο ομάδες, οι οποίες θα πηγαίνουν σχολείο τη μισή βδομάδα η μια και την άλλη μισή η άλλη. 

Διαβάστε επίσης:

Κωστρίκης: Δεν ήταν στον οδικό χάρτη το άνοιγμα σχολείων-Πολιτική απόφαση (vid)

ΥΠΠ:«Πράσινο» για 20χιλ τεστ με το άνοιγμα σχολείων – Χορηγία για Πολιτισμό

Άνοιγμα σχολείων 21/5: Ο Υπ.Παιδείας και η Δρ Κολιού απαντούν στις ανησυχίες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνοιγμα, Ευρώπης ΦΩΤΟ,anoigma, evropis foto