"Μαύρη μέρα για το κυπριακό ποδόσφαιρο"

Στη σκιά της Γενικής Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο και ουσιαστικά θα καθορίσει τις εξελίξεις της φετινής αγωνιστικής περιόδου του πρωταθλήματος, ο ΠΑΣΠ παρέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης δημοσιογραφική διάσκεψη. 

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Νεοφυτίδοι και οι νομικοί σύμβουλοι κ. Πάρης Σπανός και κ. Λοΐζος Χατζηδημητρίου, αφού μίλησαν και εξήγησαν τις θέσεις τους, δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Σπύρος Νεοφυτίδης:

ΠΑΣΠ

συγχαίρει την κυβέρνηση για τα σωστά μέτρα. Από τη στιγμή που δόθηκε άδεια για επιστροφή οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Στο εξωτερικό θα είναι τεράστιο όπλο για την εικόνα που θα βγάλει η χώρα μας προς τα έξω. Ήδη γίνεται αναφορά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Σε 31 χώρες έχει εγκριθεί η επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Μόλις έξι χώρες δεν θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα. Εφτά χώρες δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η τύχη των πρωταθλημάτων. Σε 10 χώρες, η ομοσπονδία έχει πει το ναι και εκκρεμεί η απόφαση της κυβέρνησης. Στην Κύπρο πρωτοτυπούμε γιατί η κυβέρνηση έδωσε το οκ, αλλά η ΚΟΠ ακόμα.   Η ημερομηνία που επικαλείται η ΚΟΠ, αποτελεί εισήγηση της ΟΥΕΦΑ και όχι υποχρεωτικό. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ψέμα".

"Η πρόταση του ΠΑΣΠ είναι: 4μιση εβδομάδες περίοδο για προετοιμασία, μέχρι 16 Ιουνίου. 17η Ιουνίου έναρξη του πρωταθλήματος. Η απόσταση από κάθε αγώνα θα είναι 72 ώρες".

"Η δημιουργία αυστηρών πρωτοκόλλων είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία"

"Πολλοί επικαλούνται αν συμβεί κάποιο κρούσμα σε κάποια ομάδα. Τι θα γίνει σε 2 μήνες που θα πρέπει να ταξιδέψουν οι Ευρωπαιοι μας; Αυτή η απειλή πάντα θα υπάρχει. Γι΄αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά θα είμαστε σκλάβοι του ιού"

"Όταν η Γερμανία δηλώνει ότι μπορεί να αρχίσει το πρωτάθλημα. Με ποσοστό 0.07% κρουσμάτων μπορούμε να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα. Είναι ειρωνικό να λένε στην ΚΟΠ ότι θέλουν να παίξουν, αλλά σκέφτονται την υγεία των ποδοσφαιριστών. Η εύκολη λύση είναι να το κλείσουμε και αν επαναρχίσουμε, βλέπουμε. Για εμάς αυτό που πάει να γίνει αύριο θα είναι μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο. Εμείς έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας. Δυστυχώς τις αποφάσεις την λαμβάνουν άλλοι που δεν είναι οι πρωταγωνιστές".

Πάρης Σπανός:

Για τα συμβόλαια των παικτών: "Η εισήγηση της ΦΙΦΑ, είναι ότι τα συμβόλαια που λήγουν στις 31 του Μάη θα πρέπει να επακταθούν μέχρι τη λήξη των πρωταθλημάτων. Όσον αφορά τα συμβόλαια που ξεκινούν από την 1η Ιουνίου, να μεταφερθεί μετά τη λήξη της περιόδου. Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές"

Για τις συμφωνίες που δεν μπορούν να εκπληρωθούν: "Η ΦΙΦΑ λέει ότι θα πρέπει τα σωματεία και οι παίκτες θα πρέπει να βρουν συμφωνία για την περίοδο που το πρωτάθλημα είναι σε αναστολή. Είναι λογικό γιατί ρυθμίζεται μόνο η περίοδος της αναστολής. Η ΚΟΠ παραβίασε με την πρόταση που επέβαλε στον ΠΑΣΠ για μείωση 23% των μισθών των παικτών για όλη την περίοδο".

- "Το υποδείξαμε και ζητήσαμε να γίνει νέα πρόταση. Η ΚΟΠ αντί να επανέλθει, επέμενε στη δική της και μας καλούσε να κάνουμε αντιπρόταση. Παρότι δεν αποσύρθει η άκυρη πρόταση της ΚΟΠ, επανήλθαμε με πρόταση να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε για τη ζημιά που υπέστησαν τα σωματεία από τις 15 Μαρτίου και μετά. Εφόσον το δούμε θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Είναι λογικό γιατί μιλούσαμε για το πλαίσιο της εισήγησης της ΦΙΦΑ. Εάν η ζημιά είναι 100 ευρώ άλλη διευθέτηση θα γίνει και αν η ζημιά είναι 100 ευρώ θα γίνει άλλη. Η ΚΟΠ αποφάσισε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι πρόταση. Η ΚΟΠ είναι μήπως ο Μπαμπινιώτης για να μας πει ποιά πρόταση είναι πρόταση;"

- "Η ΚΟΠ δεν ήθελε να μπει σε διάλογο αναφορικά με αυτό το θέμα. Εξ αρχής είχε υπόψη της να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Ζητήσαμε τον αριθμό των εισιτηρίων από την ΚΟΠ. Τι είναι το μυστικό που δεν μας είπαν τον αριθμό; Ζητήσαμε στοιχεία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όλοι έλεγαν ότι χάσαμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η μεγάλη μερίδα των σωματείων προπληρώθηκε και κάποια άλλα προπληρώθηκαν τουλάχιστον το 80%. Τι είναι που τους ενόχλησε να δούμε κάποια στοιχεία; Ήταν απλές προφάσεις γιατί δεν ήθελαν τον διάλογο. Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε τους ποδοσφαιριστές για να έρθουν σε απευθείας συζητήσεις με τα σωματεία τους. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με την ΚΟΠ"

- "Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τη ζημιά, αλλά μπορούμε να την υπολογίσουμε. Τα εισιτήρια δεν αποτελούν σοβαρή ζημιά εκτός από την Ομόνοια και την Ανόρθωση. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις τα έσοδα των εισιτηρίων είναι ασήμαντο έσοδο. Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας αν είναι μεγάλη ή μικρή ζημιά. Οι παίκτες είναι έτοιμοι να κάνουν τη δική τους θυσία για τον μήνα Ιούνιο"

- "Έχει αποδειχθεί από την ΑΕΚ ότι οι παίκτες είναι συνεργάσιμοι"

- "Πολύ δύσκολα θα μπορούν τα σωματεία θα αποφύγουν τις υποχρεώσεις προς τους παίκτες. Ελπίζω αύριο να παρθεί η απόφαση για συνέχιση του πρωταθλήματος"

Λοϊζος Χατζηδημητρίου

"Εγώ θα μιλήσω σε περίπτωση ολοκλήρωσης ή διακοπής των πρωταθλημάτων".

"Στις 24 Απριλίου η ΦΙΦΑ απέστειλε έγγραφο στην ΚΟΠ με οδηγίες. Αυτές έλεγαν ότι οι ομοσπονδίες θα πρέπει ότι είναι δυνατό για να ολοκληρωθούν τα πρωταθληματα. Η ΟΥΕΦΑ έδωσε το ελεύθερο στις ομοσπονδίες να τροποποιήσει τον τρόπο διεξαγωγής. Θα έπρεπε η ΚΟΠ να τροποποιήσει τις προκυρήξεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα έλλειψης χρόνου. "Η ΚΟΠ θα μπορούσε να κάνει τροποποιήσεις με λιγότερα παιχνίδια, απλά για να αντιμετωπίσει το θέμα έλλειψης χρόνου. Δεν ακούστηκε κάποια πρόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο"

- "Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για προπονήσεις και αγώνες. "Η ΟΥΕΦΑ είπε ότι αν υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος για σοβαρή οικονομική ζημιά από τυχόν συνέχιση του πρωταθλήματος, θα το δεχόταν. Όπως σας αναφέρθηκε ήδη τέτοιος λόγος δεν υφίσταται στην Κύπρο. "Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως θα το δεχθεί η ΟΥΕΦΑ αυτό, αν παρθεί αυτή η απόφαση"

Οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους

Σε περίπτωση που η ΚΟΠ πάρει την απόφαση για διακοπή λόγω οικονομικών προβλημάτων, είναι σε θέση ο ΠΑΣΠ να την αμφισβητήσει μια τέτοια απόφαση: "Ο ΠΑΣΠ έχει ήδη ενημερώσει την fifpro για τις δικές του θέσεις. Αν παρθεί αύριο μια τέτοια απόφαση, δεν μπορεί ο ΠΑΣΠ να την αμφισβητήσει. Δεν βλέπω τον ΠΑΣΠ να μπορεί να κάνει κάτι".

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν περισσότερο οι παίκτες για να τους πουν ξεκαθαρα ότι θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο; "Υπήρξε ενεργοποίηση από τους παίκτες. Είχαμε ψηφοφορία όπου έλαβαν θέση. Γίναμε μάρτυρες από δηλώσεις αρχηγών. Όλο το διάστημα υπήρχε πολλή πίεση, όπου αυτό το κάνει αδύνατο στο να βγει μπροστά κάποιος ποδοσφαιριστής"

Ερώτηση στον κ. Σπανό. Υπάρχει νομικό επιχείρημα ότι θα γλιτώσουν τα λεφτά από το συμβόλαιο των ποδοσφαιριστών; "Τα σωματεία θα βασιστούν στα σχέδια που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ως λόγο για να γλιτώσουν περαιτέρω μισθών. Κάποια σωματεία έχουν ενταθχεί στο πλήρης καταστολή εργασιών και θεωρούν ότι εφόσον ο νόμος προβλέπει ότι δεν θα πληρωθεί κάτι, δεν θα έχουν υποχρεώση να πληρώσουν. Τερματίζοντας το πρωτάθλημα, θα συνεχίσουν να είναι στο σχέδιο πλήρης αναστολής. Θεωρούν ότι θα το γλιτώσουν, όμως τέτοια προσέγγιση θα είναι άκρως επικίνδυνη. Τα σωματεία δεν είχαν αναστείλει πλήρως και δεν θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτά. Αν συμβεί αυτό, τότε αυτόματα θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το υπόλοιπο του συμβολαίου"

Ερώτηση στον κ. Σπανό: Σας καταλογίζουν σκληρή στάση ότι δεν εξαντλήσατε τα περιθώρια θα να βρεθεί λύση. Δώσατε τον χρόνο να οδηγηθούμε σε αυτό. Είναι αρκετοί που σας ρίχνουν φταίξιμο. "Διαφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Αν μπορείτε να μου υποδείξετε κάποια τέτοια συμπεριφορά θα ήθελα να την δω. Λάβαμε μια απαράδεκτη πρόταση από την ΚΟΠ. Αν θυμάστε πολύ καλά, πήγαν τα σωματεία και είπαν να πάμε σε συνομικίες με τους παίκτες. Πόσα σωματεία βρήκε συμφωνία με τους παίκτες; Δεν απέσυραν την πρόταση για μείωση 23%. Από την στιγμή που δεν το έκαναν, πως να το συζητήσω; Είπαν ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη τον ΠΑΣΠ και γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Δεν μπορούσαμε να πάμε με συγκεκριμένη πρόταση, αφού δεν γνωρίζαμε τη ζημιά"

Ερώτηση στον κ. Νεοφυτίδη: Για τα όσα ακούγονται για το πρόσωπο του: "Από πέρσι ο ΠΑΣΠ έχει αλλάξει ταχύτητα. Υπάρχει προσωπικό που είναι έμμισθο. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να κάνω τη δουλειά μου κάτω από τις κατευθύνσεις της γενικής συνέλευσης. Ο κόσμος γνωρίζει το ποιος είναι ποιος και αν κάποιοι έχουν ξεφύγει τις επόμενες μέρες θα τους αναλάβει ο αγαπητός ο Πάρης και θα έχουν τις απαντήσεις τους. Η κατάσταση έχει πάει σε εμετικά όρια"

 

Το Sportime μεταφέρει τις εξελίξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα