Ανησυχίες για εξαγορά εργοραστίου μικροτσίπ στο Η.Β από κινεζική εταιρεία

Η είσοδος στο εργοστάσιο κατασκευής του Newport είναι μια αλλιώτικη εμπειρία. Τα γάντια, το λευκό κοστούμι και η κουκούλα πρέπει να φορεθούν με τη σωστή σειρά πριν μπείτε σε έναν θάλαμο όπου οι πίδακες αέρα απομακρύνουν τους υπόλοιπους ρύπους.

Η διαδικασία, εξηγεί ένας οδηγός, δεν είναι η προστασία των ανθρώπων, αλλά του προϊόντος. Στην άλλη πλευρά της πόρτας ασφαλείας, βρίσκεται η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ημιαγωγών (μικροτσίπ) του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα περιβάλλον εκατό φορές πιο καθαρό από ένα χειρουργείο νοσοκομείου.

Στο εσωτερικό, λευκές φιγούρες με κοστούμια κινούν λοβούς

σε καρότσια. Ρομποτικοί βραχίονες εκχυλίζουν γκοφρέτες πυριτίου που είναι επικαλυμμένες με φωτοευαίσθητο υλικό. Στη συνέχεια, το φως προβάλλεται στη γκοφρέτα για να τυπωθεί το σχέδιο των τσιπ. Αυτό με το οποίο καταλήγετε είναι ημιαγωγοί - συχνά γνωστοί ως μικροτσίπ ή απλά τσιπ - από τους οποίους εξαρτάται μεγάλο μέρος της σύγχρονης ζωής μας.

«Κάθε προϊόν ημιαγωγού πυριτίου ξεκινά με έναν κόκκο άμμου», λέει η Mary Curtis, μια υπεύθυνη προγράμματος που εργάζεται στο εργοτάξιο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εξηγώντας πως ό,τι βγαίνει από το εργοστάσιο μεγάλου όγκου στο Newport καταλήγει σε αυτοκίνητα σε όλο  τον κόσμο καθώς και λευκά είδη όπως πλυντήρια.

Καμπανάκια συναγερμού

Το Newport λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, αλλά έχει βρεθεί στο προσκήνιο ως προμετωπίδα σε έναν νέο αγώνα μεταξύ Δύσης και Κίνας.

Τον περασμένο Ιούλιο, μετά από οικονομικές δυσκολίες, η Newport Wafer Fab εξαγοράστηκε από τη Nexperia, έναν από τους πελάτες της. Η Nexperia έχει την έδρα της στην Ολλανδία, αλλά οι τελικοί ιδιοκτήτες της είναι η κινεζική εταιρεία Wingtech Technology.

Και αυτό πυροδότησε καμπανάκι  κινδύνου.

«Δεν είναι προς το στρατηγικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου να αποκτήσει η Κίνα εξέχουσα θέση στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών», λέει ο Martijn Rasser, πρώην αναλυτής της CIA και τώρα ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Centre for a New American. 

Οι ημιαγωγοί είναι ένας κρίσιμος τομέας στην τεχνολογία όπου η Κίνα έχει δυσκολευτεί. Η Ουάσιγκτον επωφελήθηκε από αυτό περιορίζοντας τις προμήθειες στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, προκαλώντας της σημαντικό ‘’πόνο’’. Η Κίνα θέλει απεγνωσμένα να καλύψει τη διαφορά και να μειώσει την εξάρτησή της.

Αυτό σημαίνει ότι η πώληση της μεγαλύτερης εγκατάστασης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εταιρεία με κινεζική ιδιοκτησία συνάντησε αντίσταση. Η Ουάσιγκτον, ειδικά το Κογκρέσο, θα «κλίνει πολύ» για να αποτρέψει την ολοκλήρωση της εξαγοράς, λέει ο κ. Rasser.

Ωστόσο, ο κώδωνας του κινδύνου αρχικά δεν φάνηκε να χτυπάει δυνατά εντός της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πραγματοποίησε επανεξέταση τα συμπεράσματα της οποίας παραμένουν ασαφή. Μόνο αυτόν τον Μάιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πώληση και μετά από έντονο λόμπι, οι υπουργοί διέταξαν επανεξέταση της εθνικής ασφάλειας βάσει νέων εξουσιών. Τα θέματα όμως εξακολουθούν να είναι ακανθώδες.

Πηγή: BBC 

Keywords
Τυχαία Θέματα