Ανησυχία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων

Έντονη ανησυχία για τη χρήση βίας από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι στους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ εξέφρασαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να επαναφέρει την τάξη στα σύνορά της.

Την Πέμπτη, η ΠΓΔΜ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σύνορά της

με την Ελλάδα και τη Σερβία λόγω της έντονης μεταναστευτικής ροής. Κατ΄ εντολή της κυβέρνησης, αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα προκειμένου να "εγγυηθούν την ασφάλεια" και να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων στους οποίους επιτρέπεται να περάσουν στο έδαφος της χώρας.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) "ανησυχεί ιδιαίτερα για τους χιλιάδες ευπαθείς πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως για τις γυναίκες και τα παιδιά, που έχουν συγκεντρωθεί στην ελληνική πλευρά των συνόρων εν μέσω επιδεινούμενων συνθηκών" τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από τη Γενεύη.

Ο Οργανισμός κάλεσε τις αρχές της ΠΓΔΜ να συνεργαστούν με την UNHCR ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες με αξιοπρέπεια και ανθρωπισμό. Ζήτησε επίσης από την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες καταγραφής και υποδοχής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο και να παράσχει κατεπείγουσα βοήθεια σε όσους προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από κρίσεις.

Η Υπάτη Αρμοστεία τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή λνωση να εντείνει τη στήριξή της στις χώρες-μέλη της που επηρεάζονται από τη μεταναστευτική κρίση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα