ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Το λεμονοδάσος της Κυθρέας

Φίλη σύνταξη,
τώρα που οι ληστρικώ τω τρόπω κάτοχοι των περιουσιών μας στα κατεχόμενα, όχι μονάχα εκμεταλλεύτηκαν για σαράντα ένα τώρα χρόνια τη γη που μας αφήρπασαν, αλλά έχουν και την αναίδεια ν’ απαιτούν να τους επισημοποιήσουμε την κατακτητική τους πράξη, η μνήμη ξαναγυρίζει στην άλλοτε χαριέσσα, πανέμορφη κωμόπολη της Κυθρέας, την ανθέμιδα, την ονομαστή για τα περίφημα λουλούδια της.

Και ξαναγναντεύει νοερά τα λεμονοδάση της Κυθρέας, καθώς και το πανέμορφο, ειδυλλιακό δεκάσκαλο

λεμονοδάσος που ο πατέρας με μόχθο και θυσίες άμετρες αβγάτισε.

Το λεμονοδάσος, παρεχτός από τις δεκάδες τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές, τις κιτρομηλιές/ νερατζιές, τις μανταρινιές, ήταν κατάφορτο με ροδιές, αχλαδιές, μηλιές, μουσμουλιές/ μεσπηλιές κι άλλα οπωροφόρα.

Το λεμονοδάσος είχε και μια σπάνια εδαφική ιδιαιτερότητα. Ξεδίπλωνε, συγκεκριμένα, μιαν άλλη, παράλληλη, εδαφολογική λωρίδα στην οποία φρουτόδεντρα και δασικά (κυπαρίσσια, πλατάνια, ευκαλύπτοι και λεύκες) αναδεύονταν από «το νερό της Βώνης» που νυχτοήμερα ασταμάτητα έτρεχε, ενώ στα νερά του μέσα κατοικοεδρεύανε πεταλίνες, καβούρια, χέλια και βατράχια, συνθέτοντας ένα εξωτικό, παραδεισένιο σύμπλοκο.

Τώρα όλα εξαφανιστήκανε.

Φεύγοντας από την οδυνηρή νοερή τούτη περιδίνηση στην κατεχόμενη γη μας, δεν μπορούσα παρά να σιγοψιθυρίσω το πιο κάτω απόσπασμα από το συγκλονιστικό ποίημα του συμπατριώτη μας ποιητή, του Παύλου Κριναίου: «Η ηγεμονία του αίματος»:

«… Ήτανε κάπου, Θεέ μου, κονάκια, πρυτανεία ειρήνης/ με κισσούς και λιοτρόπια, θυμιατήρια, τριαντάφυλλα./ Ναρκισσευότανε ο μαβής ουρανός στα νερά της χαβούζας/ φιδογλυστρούσε στις αυλακιές το νερό/ τ’ οδοιπορικό του μικρού στεναγμού./ Κι ήτανε γη Χαναάν των μελισσών και των σπίνων/ οι κρεμασμένοι στ’ ασβεστωμένα πεζούλια/ κισσοί, τ’ αγιοκλήματα./ Εδώ πέρα σταμάτησε ο χρόνος, η ώρα/ το πικρό ριζικό, το μισητό μισοφέγγαρο./ Εδώ πέρα εβρυχήθη το μέγα ηφαίστειο?/ κι η τέφρα είναι ακόμα ζεστή./ Εδώ η ηγεμονία του αίματος,/ η ασιατική σατραπεία με την οσμή του θάνατου//».

Φιλικά,
Δρ Πέτρος Στυλιανού

Η ύφεση και η... σούβλα

Η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και το 2015 θα κλείσει με πραγματική ανάπτυξη, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση διά του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου. Η ανακοίνωση του Βίκτωρα έγινε στο Τρόοδος, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην εκεί προεδρική εξοχική κατοικία. Μετά τη συνεδρία, παρατέθηκε από τον Πρόεδρο το καθιερωμένο γεύμα που περιλάμβανε σούβλα χοιρινή και του κοτόπουλου, πατάτες του φούρνου, μακαρόνια, λουβί φρέσκο, σαλάτες και τα άλλα σχετικά. Οι συνδαιτυμόνες απόλαυσαν το πλούσιο μενού, το οποίο δεν ήταν καθόλου... «της ύφεσης».
ΜΠΟΞΕΡ

Η μεγάλη μάχη του χαλλουμιού
Το γεγονός ότι κάποιοι στο εξωτερικό θορυβήθηκαν αναφορικά με το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού μας, ως προστατευόμενου κυπριακού προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει την ορθότητα της κατάθεσης του σχετικού φακέλου από την Κύπρο, αλλά και τη σημαντικότητα του προϊόντος μας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης. Ωραία, κύριε Κουγιάλη μου. Το θέμα είναι να είμαστε κι εμείς σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτή τη σημαντικότητα του εθνικού μας προϊόντος. Διότι δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που επιβουλεύονται το χαλλούμι μας, είναι και οι Δανοί και οι Βούλγαροι και άλλοι. Πρέπει να δίνουμε συνεχώς και άγρυπνα στη διεθνή σκηνή τον αγώνα της προβολής του κυπριακού χαλλουμιού.

Θα πρότεινα, μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την επικείμενη παρουσία του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, στις επαφές του να δωρίζει και από ένα κουρελλό με χαλλούμια. Στην ανάγκη, να πάρει και μια... φουκού και να ψήνει χαλλούμι στη σχάρα έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, προσφέροντάς το στις διάφορες αντιπροσωπίες και εξηγώντας ότι είναι το μόνο γνήσιο στον κόσμο. Και ότι όλα τα άλλα παρόμοια προϊόντα που εμφανίζονται είναι... ψευδοχαλλούμια. Και να απευθυνθεί ειδικότερα στο συναίσθημα των Αμερικανών, τονίζοντάς τους ότι το να λέει κάποιος ότι το χαλλούμι δεν είναι κυπριακό, είναι σαν να ισχυρίζεται ότι η... Κόκα-Κόλα δεν είναι αμερικάνικη!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Οι Κερυνειώτες να ξεσηκωθούν!
Καλός και εκλεκτός φίλος ο Ανδρέας Τ. Λουκά, από το Αγριδάκι της κατεχόμενης Κερύνειας μας, δεν μασά τα λόγια του ούτε και τα γραφόμενά του. Οι αναγνώστες της «Σ» τον γνωρίζουν πολύ καλά. Προχθές έστειλε σε πολλούς αποδέκτες το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα, που αναδημοσιεύω και επικροτώ:

«Κερυνειώτισσες, Κερυνειώτες! Μας το ζήτησαν όλοι, από την πρώτη στιγμή της εισβολής: "Ξεχάστε την Κερύνεια", μας είπαν! Και εμείς τι κάναμε; Υπακούσαμε! Το αποδεχτήκαμε! Ντροπή μας, λοιπόν, και αίσχος μας! Οι κατάρες των μελλοντικών γενιών θα μας ακολουθούν στην αιωνιότητα! Ε, λοιπόν, Όχι! Χίλιες φορές ΟΧΙ! Η Κερύνεια μας δεν είναι λιγότερη ούτε από την Πάφο ούτε από τη Λεμεσό! Ακόμα και μόνοι μας, θα αγωνιστούμε για την Κερύνεια μας! Την θέλουμε πίσω ακέραιη, όπως μας την άρπαξαν. Και αν ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να λέγονται Έλληνες και είναι πρόθυμοι να δώσουν στον Τούρκο, όχι μόνο την Κερύνεια αλλά ακόμα και οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κύπρου μας, θα βρουν μπροστά τους εμάς τους Κερυνειώτες.

»Σήμερα είναι η μέρα να βγούμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τη Λευτεριά της Πατρίδας μας. Όχι αύριο! Αύριο θα 'ναι πολύ αργά! Ήδη οι πατριδοκάπηλοι εφιάλτες προχώρησαν πάρα πολύ. Να μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την ατιμία που απεργάζονται εναντίον της Πατρίδας μας! Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Κερυνειώτες, ξεσηκωθείτε!». Θα ξεσηκωθούν;
Σ.Ι.

«Λίγο ψευτράκος, λίγο πονηρούλης» ο Αλέξης…
Η Ελλάδα μας για τρίτη φορά σε εφτά μήνες πηγαίνει στις κάλπες. Μετά το προψεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Ε. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες και όχι «οι πελαγωμένοι ηγέτες». Είπε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο Τσίπρας. «Από το διάγγελμα προκύπτει ότι παραιτείται για έναν λόγο που θα μπορούσε να είχε λύσει στο συνέδριο. Ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους. Δεν είναι στάση σοβαρή απέναντι στους εταίρους, να περιμένεις να ψηφίσουν τα ξένα Κοινοβούλια να εκταμιευθεί η δόση και τότε να πάμε σε εκλογές», είπε, και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «είναι λίγο ψευτράκος, λίγο πονηρούλης, τακτικιστής». Σημείωσε ότι η ΝΔ απαιτεί να υπάρξει η συνταγματική διαδικασία και δήλωσε ότι υπάρχει και έλλειμμα δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες.

Ο Ε. Μεϊμαράκης ξέχασε κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό: Ότι ο Αλ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ακύρωσε τη δέσμευσή του να αντισταθεί στη λιτότητα και σε ένα νέο μνημόνιο και έφερε ένα τρίτο, χειρότερο, εντούτοις διατηρεί μια περίεργη δημοφιλία που στηρίζεται σε πολλούς λόγους και δεν έχει να κάνει με τον παλαιοκομματισμό και τα γνωστά αθηναϊκά κομματικά και πολιτικά κατεστημένα. Να δείτε που ο «πονηρούλης» Αλέξης στο τέλος δεν αποκλείεται να ξαναβγεί ενισχυμένος.
Σ.Ι.

«Το βαρύ χέρι του νόμου»
Συνεχίζονται οι οργίλες αντιδράσεις για τον βάναυσο τρόπο που δύο αστυνομικοί χτυπούσαν τον ανυπεράσπιστο νεαρό κρατούμενο μέσα στο κελί του, στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς. Μα τι γίνεται, κύριε Ιωνά μου; Η αστυνομική δύναμη έχει... αδυναμία να δέρνει; Δεν τους εξηγήσατε ότι είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και όχι η Τουρκία με τα μπουντρούμια της, που είναι θάλαμοι βασανιστηρίων; Εντάξει, είπαμε «το μακρύ χέρι του νόμου», δεν είπαμε «το... βαρύ χέρι του νόμου», κύριοι. Όταν λένε στον ύποπτο κάποιοι αστυνομικοί «είσαι υπό κράτηση», το εννοούν κυριολεκτικά. Διότι βγαίνοντας από τον αστυνομικό σταθμό, τον... κρατάνε δύο, αφού δεν είναι σε θέση να περπατήσει από το πολύ ξύλο. Τι γίνεται, κύριοι αστυνομικοί; Πάτε να δώσετε κυριολεκτικό περιεχόμενο στον υβριστικό για σας χαρακτηρισμό «μπάτσοι»;
Εμείς θέλουμε να βλέπουμε αστυνομικό, να του χαμογελάμε και να σηκώνουμε φιλικά το χέρι για να τον χαιρετήσουμε. Όχι να το σηκώνουμε για να προστατεύσουμε το κεφάλι μας από καμιά... αστυνομική ροπαλιά. Τελικά η απορία που με απασχολεί είναι η εξής: Ο αστυνομικός πρέπει να προστατεύει τον πολίτη, ή ο πολίτης πρέπει να... προστατεύει τον εαυτό του από τον αστυνομικό;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Πλούσια δώρα και στις... εκλογές
Πολύ κοψονούρης αυτός ο Αβέρωφ! Κοίτα τι σκέφτηκε για να ενθαρρύνει τα μέλη του Συναγερμού να ανανεώσουν έγκαιρα τις συνδρομές τους. Οργάνωσε ένα διαγωνισμό με... δώρα για όσους σπεύσουν να προβούν σε ανανέωση της συνδρομής τους. Οι τυχεροί θα κερδίσουν μια κρουαζιέρα και ένα εισιτήριο διαρκείας της αγαπημένης τους ομάδας. Δεν ξέρω αν θα πιάσει τόπο η... «λαχειοποίηση» των κομματικών διαδικασιών, αλλά η ιδέα είναι φαεινή. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και να καλύψει και τις... εθνικές εκλογές. Και τις βουλευτικές και τις προεδρικές και τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Με στόχο την αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες και την ανακοπή της συνεχώς αυξανόμενης αποχής.

Όσοι θα πάνε να ψηφίσουνε, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο θα παίρνουν από ένα λαχνό και θα συμμετέχουν σε κλήρωση με πλούσια δώρα, που θα διεξάγεται την επομένη των εκλογών. Τα δώρα θα πρέπει να είναι αξιόλογα, για να αξίζει τον κόπο να σηκωθεί κάποιος από τον καναπέ για να πάει στην ττενέκκα. Τα δώρα θα αγοραστούν από ένα ταμείο, στο οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κόμματα, ώστε να μην υπάρχει υποψία ότι ευνοείται κάποιο κόμμα. Σκεφτείτε το και θα δείτε ότι η πρόταση είναι βοηθητική για την αντιμετώπιση της αποχής. Στο κάτω-κάτω, ψηφίζοντας ένα κόμμα, δεν ξέρεις τελικά τι θα σου βγει. Είναι σαν να τραβάς... λαχείο.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Θέλει λύση μια «κυβέρνηση εγκλημάτων»;
Ο θαρραλέος και έντονα αντικατοχικός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, έγραψε σε άρθρο του, απευθυνόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί: «Δεν περιμένω από εσένα να αποκαλέσεις την Τουρκία κατοχική δύναμη, αγαπητέ φίλε. Δεν περιμένω ούτε να καταδικάσεις την Τουρκία επειδή διαπράττει έγκλημα κατά των Κούρδων. Δεν περιμένω να δηλώσεις ούτε ότι συντηρεί το Ισλαμικό Κράτος, μια από τις πιο βάρβαρες οργανώσεις της ιστορίας. Αλλά τουλάχιστον μην μας λες κάθε λίγο ότι «η Τουρκία θέλει λύση στην Κύπρο». Μην μας παρουσιάζεις ως περιστέρι της ειρήνης αυτή την κυβέρνηση των εγκλημάτων. [...] Δεν σε ρωτώ πότε θα επισκεφθείτε μαζί με τον Νίκο τους ομαδικούς τάφους και πότε θα κηδεύσετε μαζί τους αγνοούμενους.

Δεν σε ρωτώ γιατί δεν μπορέσαμε να ανοίξουμε έστω και ένα οδόφραγμα μέσα σε τρεις μήνες. Για δε το Βαρώσι δεν σε ρωτώ καθόλου πλέον. Αλλά, τουλάχιστον, μην μας λες κάθε λίγο πως «η Τουρκία θέλει λύση στην Κύπρο». Δεν μπορώ να βάλω μιαν αιματηρή κυβέρνηση δίπλα-δίπλα με τις λέξεις «ειρήνη και λύση». Αυτά έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ. Ας θεωρηθούν και ως απάντηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού» και ότι «θέλω να πω ότι ο Ερντογάν είναι ένας ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία». Οι ψευδαισθήσεις είναι ο χειρότερος σύμβουλος, κύριε Πρόεδρε...
ΜΠΟΞΕΡ

Keywords
μνήμη, μακαρονια, σαλατα, κυπρος, νέα, οηε, ξεσηκωθείτε, ελλαδα, τσιπρας, εκλογες, νεα δημοκρατια, μνημονιο, λύση, θαρραλέος, περιστερι, μποξερ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εθνικο λαχειο, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, ειρήνη παπαδοπούλου, ητανε μια φορα, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, νεο μνημονιο, κληρωση, μνήμη, το θεμα, δωρα, ηγετης, θεμα, κυπρου, λουλουδια, μεγα, ξυλο, οηε, οικονομια, σαλατες, υφεση, ωρα, αδυναμια, αυξηση, αρθρο, αξιζει, γεγονος, γινεται, γνησιο, δυναμη, δειτε, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, ερντογαν, αισχος, εφιαλτες, εφημεριδα, ζεστη, ηγεμονια, ιδεα, θαρραλέος, θεε μου, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κρουαζιερα, κτιριο, κωμοπολη, λαχειο, λευτερια, λύση, λογια, λογο, μηνες, νεα υορκη, νερο, νικο, ντροπη, ουρανος, ποιημα, οπωροφορα, παμε, συγκεκριμενα, συνταξη, συγχρονο, τουρκια, τριτη, φιλε, φορα, χερι, χρονος, ψευδαισθησεις, οσμη, ειμαστε ενα, ειπαμε, ενωση, ηγετες, λεξεις, μπροστα, σκηνη, σχαρα
Τυχαία Θέματα