Ανεβαίνει ο πήχης δυσκολίας για την Κυβέρνηση

Πιο αυστηρή αναμένεται να είναι η νέα Βουλή έναντι της εκτελεστικής εξουσίας
Το μπλοκ των «4» δείχνει να κάνει κοινά σχέδια χάραξης πολιτικής, ενώ ερώτημα παραμένει πώς θα πολιτευθεί εφεξής το ΑΚΕΛ

Μπορεί το Προεδρικό να πήρε μια βαθιά ανάσα με την εκλογή του κ. Συλλούρη στην Προεδρία της Βουλής, καθώς υπάρχει μεγαλύτερο

πλαίσιο συνεννόησης σε σχέση με τον κ. Σιζόπουλο, ωστόσο τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά. Η νέα Βουλή αναμένεται να είναι πιο «αυστηρή».

Από τη στιγμή που «μνημόνιο τέλος» και παράλληλα το μπλοκ των «4» δείχνει να κάνει κοινά σχέδια χάραξης πολιτικής, πολύ δύσκολα το κυβερνών κόμμα θα βρίσκει τις υπόλοιπες ψήφους που θα χρειάζεται για να περάσει μια σειρά καυτών νομοσχεδίων.

Η μοναξιά του ΑΚΕΛ
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ξεκίνησαν με Άντρο Κυπριανού και τελείωσαν… με Άντρο Κυπριανού. Το κόμμα δεν έκανε καμία συμμαχία, αν και του δόθηκε η ευκαιρία είτε έμμεσα είτε άμεσα και με τους δύο πόλους.

Στελέχη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ανέφεραν ότι περίμεναν έστω και την τελευταία στιγμή το ΑΚΕΛ να μην επιτρέψει στον ΔΗΣΥ να εκλέξει τον υποψήφιο που θα θέλει εκείνο. Ενδιαφέρον έχει τώρα να δούμε και ποια θα είναι ευρύτερα η στάση του ΑΚΕΛ και αν καταφέρει να διαφοροποιηθεί πολιτικά, ώστε να μπορέσει να χτίσει μια νέα σχέση με την κοινωνία.

Το ιστορικό των ψηφοφοριών
Πέντε πρόσωπα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, έθεσαν υποψηφιότητα για την Προεδρία της Βουλής.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση με 46 ΝΑΙ, 5 ΟΧΙ και 5 Αποχή, του τρόπου διαδικασίας, ο οποίος ήταν με βάση τη δυναμική που έχει το κάθε κόμμα που εκπροσωπεί ο υποψήφιος από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο, ενώ είχε απορριφθεί η πρόταση να τεθούν οι υποψηφιότητες με αλφαβητική σειρά.

Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία τα αποτελέσματα ήταν ίδια. Ο Γιώργος Περδίκης συγκέντρωνε δύο θετικές ψήφους, ο Δημήτρης Συλλούρης τρεις θετικές ψήφους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 15 θετικές ψήφους, ο Άντρος Κυπριανού 16 θετικές ψήφους και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 18 θετικές ψήφους.

Στην τρίτη ψηφοφορία έγινε η ανατροπή. Ο Δημήτρης Συλλούρης πήρε 21 θετικές ψήφους με την ψήφο και των συναγερμικών βουλευτών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έμεινε στις 18 ψήφους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέβηκε στις 17 ψήφους, καθώς οι Περδίκης και Θεοπέμπτου ψήφισαν υπέρ του Προέδρου της ΕΔΕΚ. Ο Άντρος Κυπριανού έμεινε στις 16 ψήφους και τέλος ο Γιώργος Περδίκης στις δύο ψήφους.
Το ΕΛΑΜ σε όλες τις ψηφοφορίες τήρησε στάση αποχής.

Το πρώτο μήνυμα ως Πρόεδρος της Βουλής
Ανεβαίνοντας στο βήμα, εμφανώς συγκινημένος ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι δεν θα εκφωνήσει ομιλία, επειδή, όπως ανέφερε, έχουμε λάβει το μήνυμα της κοινωνίας ότι ζούμε σε εποχή έργων και όχι λόγων.

Πρόσθεσε ότι νιώθει αυξημένο καθήκον, ώστε «να εργαστούμε όλοι για πιο πολλές συναινέσεις, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να κάνουμε πιο αποτελεσματικό κοινοβούλιο» και δήλωσε ότι αύριο θα επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα εν Βουλή κόμματα για να βρεθούν οι τρόποι για μεγαλύτερη συνεργασία.

Αμέσως μετά πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε ότι οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου για αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για να αποκατασταθεί το κύρος του Κοινοβουλίου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί, ώστε να αναβαθμιστεί το καταρρακωμένο κύρος του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του, τοποθετούμενο παραγωγικά, θα στηρίξει την προσπάθεια για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, παρατηρώντας ότι η εικόνα και το κύρος της Βουλής έχουν πληγωθεί, είπε πως θα είναι δημιουργικοί και συναινετικοί σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του θεσμού και του έργου του νομοθετικού σώματος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι θα έχει ο νέος Πρόεδρος την υποστήριξη και των δύο Βουλευτών του Κινήματος στον ανυποχώρητο αγώνα για πάταξη της διαφθοράς και απονομή της δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου τόνισε ότι αναμένει το Κοινοβούλιο πολλή δουλειά, καθώς έξω βρίσκεται ένας λαός που υποφέρει.

Τα παραλειπόμενα
1. Δύο διακοπές είχε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής. Η πρώτη εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης του Βουλευτή ΔΗΣΥ Σόλωνος Κασίνη, λόγω προβλήματος υγείας. Η δεύτερη για να συνεδριάσει ο ΔΗΣΥ, ώστε να πάρει την τελική του απόφαση.
2. Καθυστερημένος έφτασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης λίγα λεπτά μετά την έναρξη της Ολομέλειας.
3. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά την πρώτη διακοπή, ο Δημήτρης Συλλούρης κοιτούσε στην είσοδο περιμένοντας τους άλλους δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης, κ. Γεωργάλα και κ. Παπαδόπουλο.
4. Η μόνη που είπε «παρούσα, κ. Πρόεδρε», και μάλιστα με φωνή, ήταν η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
5. Τους δημοσιογράφους που κατέκλυσαν το μικρό μέρος όπου μπορούν να εργαστούν, όταν υπάρχει συνεδρίαση της Ολομέλειας, χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Μάριος Κέττηρος και Ευανθία Σάββα.
6. Η νέα Βουλή διαθέτει τρεις βουλευτές με το ίδιο όνομα: Γιώργος Γεωργίου, με το ΑΚΕΛ να επικρατεί με 2-1 του ΔΗΣΥ.
7. Από τους απερχόμενους Βουλευτές είδαμε τον Νίκο Κατσουρίδη, τον Σταύρο Ευαγόρου και τον Γιάννο Λαμάρη.
8. Στις τηλεοπτικές εκπομπές είχαν έντονες αντιπαραθέσεις, ωστόσο χθες με χαμόγελο και αγκαλιά υποδέχθηκε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου τον Παύλο Μυλωνά.
9. Το όνομα της Στέλλας Κυριακίδου «έπαιξε» και χθες για λίγο, στην προσπάθεια του κ. Νεοφύτου να ρίξει καλό χαρτί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
10. Στην ονοματολογία ακούστηκε και αυτό του Αδάμου Αδάμου του ΑΚΕΛ, με το κόμμα να απορρίπτει κατηγορηματικά ότι ο ΔΗΣΥ πρότεινε για την Προεδρία της Βουλής τον συγκεκριμένο βουλευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα