Διαβεβαίωσαν πίστιν στο Σύνταγμα

Με συγγενείς, φίλους και γνωστούς πήγαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές
Η πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής έγινε υπό την Προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Αδάμου Αδάμου, μέσα σε μία ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα

Στην απουσία ηχηρών ονομάτων, όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Υπουργών και του τέως

Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, συνήλθε χθες η νέα Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκειας της οποίας εκλέγηκε ο νέος Πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Συλλούρης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σελ. 5-6). Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε, όπως προβλεπόταν, στις 4:00 το απόγευμα, υπό την Προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Αδάμου Αδάμου, ο οποίος καλωσόρισε τους συναδέλφους του και αναφέρθηκε εκτενώς στα διαδικαστικά της χθεσινής ημέρας.

Η διαβεβαίωση
Κατά την -με αλφαβητική σειρά- κλήση των βουλευτών από τον Αδάμο Αδάμου διαπιστώθηκε ότι απουσίαζε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σόλων Κασίνης, που όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρουσιάζει πρόβλημα υγείας. Επειδή όμως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών χωρίς τη φυσική παρουσία όλων, ο κ. Αδάμου διέκοψε τη συνεδρία ώστε να μπορέσει ο κ. Κασίνης να βρίσκεται στην αίθουσα για τη νενομισμένη διαβεβαίωση.

Μετά από 20λεπτη, περίπου, διακοπή οι βουλευτές ξαναπήραν τη θέση τους και έδωσαν τη διαβεβαίωσή τους: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Τα διαδικαστικά
Μετά τη διαβεβαίωση πριν από την εκλογή του Προέδρου, ο κ. Αδάμου υπενθύμισε ότι η εκλογή γίνεται όπως διαλαμβάνει η απόφαση του 1985 για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Έθεσε επίσης ενώπιον της Ολομέλειας τις δύο εισηγήσεις για την υποβολή υποψηφιοτήτων και την ψηφοφορία, εκ των οποίων η μία ήταν να γίνει ψηφοφορία κατά αλφαβητική σειρά των ονομάτων των υποψηφίων και η δεύτερη αντιστρόφως ανάλογα της εκλογικής δύναμης των κομμάτων εκ των οποίων προέρχονται οι υποψήφιοι.

Η εισήγηση με αλφαβητική σειρά συγκέντρωσε μόνο τις 5 ψήφους του Κινήματος Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών και απερρίφθη, ενώ η διεξαγωγή ψηφοφορίας αντιστρόφως ανάλογα συγκέντρωσε 46 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον (Οικολόγοι- Συμμαχία) ενώ υπήρξαν 5 αποχές από ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Ο κ. Αδάμου έθεσε επίσης ενώπιον της Ολομέλειας τη διεξαγωγή 4ης ψηφοφορίας στην περίπτωση που στην 3η υπήρχε ισοψηφία και η πρόταση έγινε αποδεκτή με καμία ένσταση.

Ακολούθησαν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής (βλέπε σελ. 5), ενώ μετά την εκλογή του ο νέος ΠτΒ ανέφερε ότι η Ολομέλεια θα συνέλθει την προσεχή Πέμπτη για τον διορισμό Γραμματέα, την εκλογή της Επιτροπής Επιλογής και τη σύσταση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Συνωστισμός και πηγαδάκια στην αίθουσα
Σημειώνεται πως στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας επικρατούσε συνωστισμός, καθώς παρευρέθη πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και υποστηριχτές των βουλευτών. Μάλιστα, λόγω της φασαρίας που γινόταν σε κάποια διαστήματα, ο προεδρεύων της πρώτης συνεδρίας της Βουλής Αδάμος Αδάμου αναγκάστηκε να προβεί σε παρατηρήσεις, ζητώντας από όλους να κάνουν ησυχία.

Την παράσταση, πάντως, χθες έκλεψαν τα παιδιά και εγγόνια βουλευτών, όπως για παράδειγμα ο γιος του βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει πρόβα για τα έδρανα. Επίσης, φανερά ενθουσιασμένοι οι νέοι βουλευτές έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην αίθουσα της ολομέλειας, όπου θα βρίσκονται για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν έλειψαν τα πηγαδάκια και βεβαίως οι ξεναγήσεις από τους παλαιότερους.

Keywords
Τυχαία Θέματα