Αβέρωφ: Αναστασιάδη για να κουμαντάρουμε σωστά το καράβι

Τη στήριξή του Δημοκρατικού Συναγερμού για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας έλαβε και επίσημα σήμερα το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε πανηγυρικό κλίμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας απευθύνθηκε προς το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, που συνεδρίασε στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία και ευχαρίστησε την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Έθεσε παράλληλα το

διακύβευμα των προεδρικών εκλογών του 2018, λέγοντας ότι είτε θα δοκιμάσουμε συνταγές που συνοδεύονται από επιταγές άνευ αντικρίσματος είτε θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα και χωρίς να ρισκάρουμε αυτό που κάνει τον κάθε Κύπριο να νιώθει ασφαλής.

Είχε προηγηθεί η ανάγνωση της εισήγησης του Πολιτικού Γραφείου προς το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, από τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας» και «θέλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίζει και να ολοκληρώνει την προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση για λύση».

«Η απόφαση μας σήμερα είναι ότι συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου και η εισήγηση έγινε αποδεκτή δια βοής από τους παριστάμενους. Ακολούθως, στην αίθουσα εισήλθε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχοντας στο πλευρό του τον Αβέρωφ Νεοφύτου και χαιρέτισε τους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων Υπουργοί της Κυβέρνησης, βουλευτές, αξιωματούχοι και στελέχη του κόμματος.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον κόσμο να κωφεύσει στις σειρήνες που προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι δεχόμαστε μια λύση που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού ή ότι τάχα εγκαταλείψαμε το όραμα να βρούμε μέσα από ειρηνικό διάλογο «αυτό που θα κάνει τον καθένα να νιώθει ασφαλής, θα δημιουργεί προοπτική για το μέλλον» αλλά και θα δημιουργεί τις συνθήκες για ειρηνική συμβίωση και αλληλοσεβασμό με τους συμπατριώτες μας.

Απευθυνόμενος «προς κάθε κατεύθυνση» και «πολύ περισσότερο προς το εξωτερικό», είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι «υπάρχουν όρια στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό, στο να αντιληφθείς και να αντιμετωπίσεις τις έγνοιες, τις αγωνίες, τις όποιες προσδοκίες είτε της μιας είτε τη άλλης κοινότητας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε σε ειρήνη και είμαι αποφασισμένος, όπως το έχω πει και στον ΓΓ, είμαι έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο» άμεσα όσον αφορά τις ενδοκυπριακές συνομιλίες.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι για τη Σύνοδο για την Κύπρο θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία για να μην αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της Γενεύης ή Κραν Μοντάνα. «Δεν μπορεί πλέον να βασιζόμαστε στις διαισθήσεις ή στις φαντασιώσεις οποιουδήποτε» αλλά θα πρέπει να γίνει μια καλή δουλειά, ώστε μια νέα Σύνοδος να μπορεί να αποδώσει αυτά που όλοι προσδοκούν «μια επανενωμένη πατρίδα, ένα κανονικό κράτος» απαλλαγμένο από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής.

Κάνοντας εξάλλου αυτοκριτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη πως δεν ήμασταν αλάθητοι αλλά «βεβαίως υπήρξαν και παραλείψεις και λάθος προσδοκίες, όμως, τουλάχιστον δεν ζημιώσαμε την Κύπρο αυτή την πενταετία». Αντιθέτως είπε ότι τη βγάλαμε από τα οικονομικά αδιέξοδα ενώ προχωρήσαμε με του υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ.

Για την οικονομία είπε ότι δεν είναι τυχαία η νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ή το γεγονός ότι δανειζόμαστε από τις διεθνείς αγορές από τις οποίες ήμασταν αποκλεισμένοι όταν αναλαμβάναμε την εξουσία. Είπε εξάλλου ότι κανένας επενδυτής δεν επενδύει σε μια χώρα που τη διακρίνει η ανασφάλεια και η αστάθεια, προσθέτοντας ότι οι βάσεις αυτές δεν τέθηκαν τυχαία.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ΓΕΣΥ λέγοντας ότι στο παρελθόν έλειπε η αποφασιστικότητα, ενώ «αυτό που αποδεικνύεται στο παρόν είναι η τόλμη και η επιμονή να το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε γιατί αυτό ζητά ο λαός, αυτό θέλει ο κάθε Κύπριος πολίτης». Εξέφρασε παράλληλα αποφασιστικότητα να παταχθούν σκάνδαλα που δεν αφορούν μόνο το παρόν «αλλά και αν αφορούν το παρόν την ίδια τύχη θα έχουν όσοι καταχρώνται της εμπιστοσύνης του κράτους, της εμπιστοσύνης του λαού».

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, απάντησε σε όσους λένε ότι υποβάθμισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κοινοτάρχη, λέγοντάς ότι αύριο μεταβαίνει προσκεκλημένος του Προέδρου της Ρωσίας στη Μόσχα «όχι ως κοινοτάρχης αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» ενώ αναφέρθηκε και στις επικείμενες επαφές που θα έχει με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και άλλους. «Η πατρίδα μας για πρώτη φορά χαίρει ενός κύρους μεγαλύτερου του γεωγραφικού της μεγέθους» είπε.

Νωρίτερα, από το βήμα του Ανωτάτου Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού διαμήνυε ότι «δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς» αλλά η ώρα της ευθύνης απέναντι στον τόπο μας. «Πρέπει να συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο. Και θα συνεχίσουμε» είπε. Πρόσθεσε ότι ο πιο κατάλληλος για να υλοποιήσει το μεγάλο όραμα είναι για τον ΔΗΣΥ αλλά και για την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ο Νίκος Αναστασιάδη.

Σε αυτοκριτική προχώρησε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι «στην πενταετία που πέρασε υπήρξαν λάθη και παραλείψεις», ενδεχομένως και προσδοκίες που δεν ευοδώθηκαν. «Αλλά ένα είναι το σίγουρο. Τα δικά μας λάθη ή οι δικές παραλείψεις μας δεν στοίχησαν στη χώρα, δεν απείλησαν να ρίξουν το καράβι που λέγεται Κύπρος στα βράχια» είπε.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να θέσει το ουσιαστικό θέμα της ασφάλειας ως τον πυρήνα του Κυπριακού και κατάφερε η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων να είναι προϋπόθεση για τη λύση.

Μπορεί, συμπλήρωσε, η διαπραγμάτευση να μην κατέληξε εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας, ωστόσο αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία αφήνει ως κεκτημένο το «πλαίσιο Γκουτέρες» και τη σαφή τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ ότι το σύστημα ασφάλειας του 1960 πρέπει να καταργηθεί και η Κύπρος να καταστεί ένα κανονικό κράτος.

Δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να εγκαταλείψουμε μια προσπάθεια που, κατά γενική ομολογία, έφερε το Κυπριακό στο πιο προχωρημένο σημείο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο με τον Νίκο Αναστασιάδη, με όραμα να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη, χωρίς στρατό κατοχής και ξένους εγγυητές.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου έστειλε το μήνυμα ότι ο τόπος δεν σηκώνει περιπέτειες και πισωγυρίσματα. Είπε ακόμη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλαχθεί το έργο της παρούσας Κυβέρνησης και ο ΔΗΣΥ να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα