Α.Νεοφύτου: Αυτοί που διστάζουν δεν πετυχαίνουν ποτέ τίποτα

Μια κορυφαία διαφοροποίηση της τρέχουσας διαδικασίας σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι για πρώτη φορά οι εγγυήσεις βρίσκονται πραγματικά στο τραπέζι του διαλόγου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Νεοφύτου απάντησε στις επικρίσεις που διατυπώνονται για τη συνέχιση των συνομιλιών, υπενθυμίζοντας ότι στο Μπούργκενστοκ είχε επιτραπεί η επιδιαιτησία και φορτώθηκε στον λαό η ευθύνη για τη λύση

του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαδικασία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που συζητείται από εμάς τους Κυπρίους το Σύνταγμα της Δημοκρατίας μας, που δεν διαπραγματευόμαστε μια λύση δοτή από ξένους».

Υπενθύμισε ότι με βάση τη διαδικασία, οι δύο ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα για να μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο λύσης στον λαό, μια προϋπόθεση που δεν επιτρέπει την επιδιαιτησία, αλλά προϋποθέτει την ελεύθερη βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. «Και κρατώ την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να μη φέρει στον λαό λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στο ότι η λύση που συζητείται σήμερα είναι λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη σεβασμό του κεκτημένου και των βασικών ελευθεριών. «Αυτή είναι η κορυφαία ποιοτική υπεροχή της λύσης που διαπραγματευόμαστε, που την καθιστά σε αρκετά σημεία καλύτερη από το Σύνταγμα που έχουμε σήμερα», είπε.

Μίλησε επίσης για «κλυδωνισμό του συστήματος εγγυήσεων που έχουμε από το 1960», το οποίο, όπως πρόσθεσε, «αποτελεί κορυφαία διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν».

«Διότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού που οι εγγυήσεις βρίσκονται πραγματικά στο τραπέζι του διαλόγου και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη, της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και της τεράστιας εκστρατείας που εδώ και δύο χρόνια όλοι μαζί πραγματοποιούμε», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε το σπάσιμο της κρίσης στις συνομιλίες και μια διαδικασία που φέρει την Τουρκία κατάματα στο Κυπριακό και την άλλη πλευρά υποχρεωμένη να καταθέσει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού χάρτη και να συζητήσει όλα ανεξαίρετα τα κεφάλαια, ακόμη και αυτό της ασφάλειας, ο κ. Νεοφύτου αναγνώρισε ότι ασφαλώς και υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτή την πορεία.

«Αυτοί όμως που διστάζουν μπροστά στους κινδύνους, είναι αυτοί που δεν πετυχαίνουν τίποτα ποτέ τους. Είναι αυτοί που βολεύονται στη στασιμότητα και αδυνατούν να δουν τους κινδύνους που η ίδια η ακινησία φέρνει. Διότι δεν ακούω πολλούς να ανησυχούν για το τι θα γίνει εάν αποτελματωθεί το Κυπριακό. Γι’ αυτό δεν ανησυχούν; δεν το φοβούνται καθόλου;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην οικονομική προοπτική της λύσης, ως ακόμα ένα θέμα που εξετάζεται για πρώτη φορά ενδελεχώς στο πλαίσιο του διαλόγου.

Αναφερόμενος στις υποδείξεις που γίνονται για το τεράστιο κόστος του κράτους που θα προκύψει μετά τη λύση, ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως αυτές γίνονται «αν υπολογίσουμε μόνο τις εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, αυτό το κόστος όχι μόνο υπερκαλύπτεται, αλλά θα δημιουργήσουμε και σημαντικά πλεονάσματα».

«Μόνο η οικονομική μυωπία θα αποτύχει να προβλέψει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές από μια λύση του Κυπριακού. Την αλματώδη ανάπτυξη, την οικονομική θέρμανση, τις τεράστιες ευκαιρίες, τον περιφερειακό ρόλο που θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε», τόνισε.

«Ασφαλώς», συνέχισε, και δεν είναι οικονομικοί οι κατ’ εξοχήν λόγοι για τους οποίους επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού. Είναι πρωτίστως εθνικοί και έχουν να κάνουν με την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του, χωρίς την απειλή και τον φόβο να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας 365 μέρες τον χρόνο».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα