Αναβρασμός στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 5 Νοεμβρίου, παρά το ιταλικό αίτημα για αναβολή των συζητήσεων, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν η ιταλική ευρωσκεπτική Κυβέρνηση αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός προϋπολογισμού ελεύθερων δαπανών που

θα μπορούσε να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να αυξήσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας.

Η απόρριψη από την ΕΕ των σχεδίων της Ιταλίας συνέβαλε στις αναταραχές των αγορών και η ιταλική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης μηνιαίας συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση των Υπουργών θα ακολουθήσει την πρωτόγνωρη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την τρέχουσα εβδομάδα να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό γιατί απέκλινε σε μεγάλο βαθμό από τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί.

Ωστόσο, εκπρόσωποι χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να συνεχίσουν τις συνομιλίες, δήλωσε ο αξιωματούχος, καταδεικνύοντας την απομόνωση της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ η Standard &Poor's δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας διατηρώντας την αξιολόγηση στο BBΒ, αλλά μετέβαλε την πρόβλεψη για την οικονομική προοπτική της χώρας από «σταθερή» σε «αρνητική».

Όπως γράφει η Repubblica, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας για το 2019 δεν θα ανέλθει στο προβλεπόμενο 2,4% του ΑΕΠ αλλά στο 2,7% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα