Ανατολού:Η Τουρκία πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο σε Αν. Μεσόγειο

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Άγκυρας, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ υπεραμύνθηκε των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι ‘η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί μία πιο ενεργή πολιτική τόσο στη Μαύρη Θάλασσα, όσο και στη Μεσόγειο, καθώς είναι μία χώρα που εξαρτάται κατά πολύ απέξω στο θέμα της ενέργειας». Αυτό –σύμφωνα με τον Σογιάλπ Ταμτσελίκ- εξασφαλίζει και την ισχύ, και την κυριαρχία, και την εξουσία της Τουρκίας.

Αξιολογώντας

τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ ΚύπρουΑιγύπτου για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, ο Τούρκος ακαδημαϊκός αναφέρει ότι η προβολή του Κυπριακού θα έχει μια άλλη συμβολή στην διάσταση της ενέργειας. Όπως υποστηρίζει, στο θέμα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου έχει αναπτυχθεί μια πολιτική στάση, η οποία αποκλείει την Τουρκία και αγνοεί τους Τ/Κ. Πίσω από την πολιτική αυτή βρίσκονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα αλλά και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία και να αποδυναμώσουν την επιρροή του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δρ. Ταμτσελίκ εκφράζοντας και την πολιτική του άποψη αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους Τ/Κ κι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πολιτικό ενεργειακό διάδρομο, καθιστώντας την Τουρκία και το ψευδοκράτος παθητικούς θεατές.

Για το λόγο αυτό ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Άγκυρας εκτιμά ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Μεσόγειο. «Όπως η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προασπίζει όλες τις πόλεις της από την Αδριανούπολη μέχρι το Καρς, έτσι είναι υποχρεωμένη να προασπίζει και τα δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Δεν είναι μία χώρα που αποτελείται μόνο από ξηρά, είναι μία χώρα που έχει και θάλασσες και περιλαμβάνονται και αυτές στο Εθνικό Συμβόλαιο (η ιδρυτική συνθήκη της Τουρκίας που καθορίζει τα σύνορά της). Διότι αν συμπεριφερθεί αντίθετα, θα αναγκαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Και η Τουρκία αυτόν τον κίνδυνο προσπαθεί να τον αποφύγει», υποστηρίζει ο Δρ. Ταμτσελίκ στο πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’.

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις, ο Τούρκος ακαδημαϊκός λέει κατηγορηματικά ότι η Τουρκία θα διεξάγει όχι μία, αλλά δύο γεωτρήσεις μέχρι τέλος του χρόνου. Μία σε ανοιχτή θάλασσα και μία σε ρηχά νερά. «Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δείξει την ισχύ της, την κυριαρχία και ηγεμονία της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα κάνει γεώτρηση, και αυτή θα είναι η σφραγίδα της. Το ερώτημα εδώ δεν είναι γιατί θα κάνει γεώτρηση η Τουρκία αλλά γιατί δεν έκανε νωρίτερα. Αν αυτό το ερώτημα είχε ερωτηθεί προηγουμένως, θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση. Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σογιάλπ Ταμτσελίκ υποστήριξε ακόμη ότι με την υπογραφή του ‘πρωτοκόλλου’ μεταξύ Τουρκίας και ‘ΤΔΒΚ’ η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έχει δικαίωμα όποτε θέλει και όπου θέλει να κάνει γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ισχυρίστηκε ότι αυτό το δικαίωμα απορρέει και από τις Συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Μάλιστα υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει δικαίωμα σε κάθε σπιθαμή εδάφους, θάλασσας και εναέριου χώρου της ΤΔΒΚ, συμπεριλαμβανομένης και της ‘νοτίου Κύπρου’».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα εξορυχθεί από το οικόπεδο της Αφροδίτης και το οικόπεδο Λεβιάθαν για να μεταφερθεί στην Κρήτη θα είναι 6 δις. ευρώ και για την απόσβεσή του θα χρειαστούν 30-50 χρόνια. Ωστόσο, «η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ είναι 68 χιλιόμετρα και αν ο αγωγός πάει στην Ιταλία μέσω Τουρκίας, θα είναι ο πιο φτηνός και εύκολος τρόπος», ανέφερε προσθέτοντας ότι το έργο είναι έτοιμο και θεωρεί ότι στο τέλος θα προτιμήσουν την πορεία μέσω Τουρκίας. «Επομένως τα βήματα που έκανε σήμερα η Τουρκία είναι σωστά. Μακάρι αυτά να είχαν γίνει νωρίτερα» είπε.

Σχέδια Ελλάδας και Κύπρου για τετελεσμένα και στον αέρα

Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριξε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αίγυπτος προσπάθησαν να δημιουργήσουν και μια ζώνη εναέριου χώρου (FIR) πάνω από τη Μεσόγειο, αλλά αυτό είναι ένα κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα