Αναστασιάδης: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των παιδιών

Τη διαβεβαίωσε ότι το Κράτος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και μέσω της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, η οποία του επέδωσε σήμερα στο Προεδρικό την ετήσια Έκθεση του γραφείου της για το 2015.

Επιδίδοντας την Έκθεση, η κ. Κουρσουμπά είπε πως αυτή αποτυπώνει τη δουλειά που έχει γίνει, τα ελλείμματα

που έχουν διαπιστωθεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά σίγουρα και τις αλλαγές που έχουν γίνει. «Νιώθω ικανοποίηση να πω ότι τα δικαιώματα των παιδιών έχουν μπει στην καθημερινότητα και της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας και σε τούτο έχουν συμβάλει και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας», είπε.


Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχουν ελλείμματα τα οποία είναι εις γνώση του Προέδρου και μέσω των πορισμάτων αλλά και των εκθέσεων, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη στήριξης του παιδιού εκεί που δυσλειτουργεί οικογένεια, κυρίως όταν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των γονέων καθώς και σε θέματα βίας στην οικογένεια.

«Έχουμε θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη ανηλίκων, έχουμε θέματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες παιδιών και θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη βία στα σχολεία», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να αποτυπώσουμε την πρόοδο που έχει επέλθει στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το οποίο ήταν και παραμένει μία διαχρονική μάστιγα, καθώς πλέον υπάρχει μία εκσυγχρονισμένη νομοθεσία και μία Εθνική στρατηγική

Φέτος θεσμοθετήθηκε, όπως είπε, με νόμο η επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή της στρατηγικής και το πιο σημαντικό είναι ότι προωθείται η λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, κάτι το οποίο αποτελούσε ένα άπιαστο όνειρο στο παρελθόν.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως πολλά προβλήματα στο χώρο του οικογενειακού δικαίου, τα οποία επισημάνθηκαν και από το Γραφείο της αλλά και από το νομικό κόσμο, προωθούνται για επίλυση. «Έχουμε στον τομέα της υγείας για πρώτη φορά στρατηγική για τα παιδιά και έχουμε και στο χώρο της εκπαίδευσης παρά τα πολλαπλά προβλήματα μία εμφανή προσπάθεια και πιο παιδοκεντρικές πολιτικές και μία πιο παιδοκεντρική λειτουργία των σχολείων. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι μία διαρκής πρόκληση για όλους μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε την ικανοποίηση της Πολιτείας για το έργο που επιτελείται στο θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού από το Γραφείο της Επιτρόπου. «Όσα έχετε προαναφέρει δεν θα γίνονταν πραγματικότητα αν δεν υπήρχαν ειδικές επισημάνσεις», είπε και σημείωσε ότι ο τρόπος παρουσίασης και η ανάδειξη των προβλημάτων μέσω της Επιτρόπου και εν συνεχεία μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας ευαισθητοποιούν ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να λαμβάνονται και τα αναγκαία μέτρα".

"Θα συνεχίσουμε και να λαμβάνουμε υπόψη αλλά και να λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού," είπε και εξέφρασε την ελπίδα πως με τη δημιουργία μιας ορθής πολιτικής από πλευράς του Κράτους και μέσω της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής «κάποια στιγμή μπορεί να νοιώθουμε ότι έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας».

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα