Αναστασιάδης: Πρώτο θετικό βήμα το αποτέλεσμα της Τριμερούς

Ως ένα πρώτο θετικό βήμα που θα οδηγήσει στην επανέναρξη του διαλόγου βλέπει το αποτέλεσμα της Τριμερούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του δείπνου και της δημοσιοποίησης του κειμένου από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος δήλωσε: «Υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ που οδήγησε με την συναίνεση τόσο του Γ.Γ όσο και των δυο ηγετών στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθει από τα Η.Ε ως δήλωση του ιδίου του Γ.Γ.»

Παρά
τις γνωστές δυσκολίες το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου, ανέφερε.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ. επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε συνεργασία με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις την προσπάθεια για σύγκλυση άτυπης Πενταμερούς συνάντησης με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση, τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στη συναντίληψη που υπήρξε με τον Τ/κ ηγέτη για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την λύση. Δηλαδή το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και οδήγησαν στις δυο διασκέψεις για την Κύπρο και τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε το μήνυμα ότι για να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος πρέπει, πέραν από την κατάληξη σε Όρους Αναφοράς, η Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ και τις απειλές στην Αμμόχωστο αλλά και τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει στην νεκρή ζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα