Αναπάντητα ακόμα τα ερωτήματα για τον Συνεργατισμό

Θολή παραμένει προς το παρόν η εικόνα για τον Συνεργατισμό, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες τα ερωτήματα των βουλευτών που τέθηκαν ενώπιον της διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής την 21η Αυγούστου, παραμένουν αναπάντητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεννόηση που έγινε ανάμεσα στους συμμετέχοντες της συνεδρίασης ήταν ότι, πέραν των πρακτικών που

τηρούνται από την Επιτροπή, κάθε μέρος θα έπρεπε να σημειώνει τα ερωτήματα που το αφορούν, ώστε να μπορέσει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.

Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της ΣΚΤ δεν κατέγραψαν τα ερωτήματα, αναμένοντας από την Επιτροπή να τα αποστείλει γραπτώς και ως εκ τούτου κανένα από αυτά δεν έχει μέχρι στιγμής απαντηθεί, με τους βουλευτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εσκεμμένης κωλυσιεργίας.

Από την πλευρά τους, ανώτατοι κύκλοι του Συνεργατισμού μιλώντας στο SigmaLive αναφέρουν ότι το βασικό ερώτημα του προέδρου της Επιτροπής που αφορούσε στις οικονομικές συναλλαγές κράτους και Συνεργατισμού (εκατέρωθεν επενδύσεις) πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση έχει απαντηθεί, ενώ, λόγω του ότι τα υπόλοιπα ερωτήματα είναι πάρα πολλά, αυτή την περίοδο συλλέγονται και θα απαντηθούν σε επαναληπτική συνεδρίαση που θα προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η Γραμματεία της Επιτροπής προχωράει με ταχείς ρυθμούς τη σύνταξη των πρακτικών, ώστε αν υπάρξει ανάγκη, τα ερωτήματα να αποσταλούν και γραπτώς.

Τι ρωτήθηκε ο Συνεργατισμός

Μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη της επιτροπής είχαν να κάνουν με την κοινοπραξία που δημιουργήθηκε με την εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Altamira και το αν αληθεύει ότι πρώτη εκείνη επέδειξε ενδιαφέρον συνεργασίας με την ΣΚΤ.

Στη συνέχεια η διοίκηση δέχθηκε ερωτήματα σχετικά με το αν ζητήθηκαν προσφορές και από άλλους οργανισμούς, τι συμβαίνει με την φημολογούμενη εμπλοκή της Black Rock ως σύμβουλος της Τράπεζας η οποία φέρεται να κατάρτησε ήδη 10ετές πλάνο διαχείρισης, ποιο το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο θα εργάζεται η κοινοπραξία, ποιος θα έχει τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου, με ποιο τρόπο θα αμείβεται η εταιρία, ποιο το καθεστώς των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν, αλλά και πότε ακριβώς αρχίζουν οι εργασίες, με τις πληροφορίες κάνουν λόγο για 1 Ιανουαρίου 2017.

Επίσης ζητήθηκε να δοθεί στη βουλή το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που συνάφθηκε ανάμεσα στα δύο μέρη, αλλά ποιο ήταν και το δικηγορικό γραφείο το οποίο ενεπλάκη στην διαδικασία.

Παράλληλα, τέθηκαν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την είσοδο του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, τη μετοχοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, τη δωρεάν παραχώρηση μετοχών σε δανειολήπτες και καταθέτες, δεδομένης της γνωμοδότησης του Γενικού Εισαγγελέα που ήταν αρνητική απέναντι σε μια τέτοια πρακτική, καθώς ερωτήματα σχετικά με το αν περιουσίες από τα κατεχόμενα περιλαμβάνονται στα κόκκινα δάνεια.

Χάνει την υπομονή της η ΕΚΤ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, τόσο η ΣΚΤ, όσο και άλλες κυπριακές τράπεζες, δέχονται εδώ και καιρό αφόρητες πιέσεις από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να ανεβάσουν ταχύτητες στο ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Σε διαφορετική περίπτωση εξετάζεται η άμεση λήψη μέτρων, όπως η απαίτηση περισσότερων εξασφαλίσεων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα ευχαριστήσει, ούτε τις ιδιωτικές τράπεζες, αλλά ούτε και την Κυβέρνηση η οποία στην περίπτωση του Συνεργατισμού ίσως χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, δηλαδή στα χρήματα των φορολογούμενων και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Όπως ελέχθη με έντονο τρόπο στη συνεδρίαση, «οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την υπομονή τους», ενώ ασκούνται πιέσεις για άμεση έναρξη των εργασιών της Altamira, από την οποία υπάρχουν προσδοκίες.

Προσπαθεί να μειώσει κατά €1 δισ. τα ΜΕΔ

Πάντως, αν και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η συμφωνία ή το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη και παραμένει ακόμα άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστεί η κοινοπραξία, ο Συνεργατισμός σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια πέρα από €1 δισ. σε περίοδο μόλις δύο τριμήνων (Ιούλιο-Δεκέμβριο 2017), ένα ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο διόλου ευκαταφρόνητο 6% του κυπριακού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Συνεργατισμός αναμένει ότι τα ΜΕΔ θα βρίσκονται στο τέλος του 2017 λίγο πάνω από τα €6 δισεκατομμύρια, ενώ σε ποσοστό, η μείωση των ΜΕX θα ανέλθει γύρω στο 17%, σε σχέση με τα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία.

Όπως ανέφερε πηγή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, «η στρατηγική με τίτλο ατζέντα 2022 δημιουργεί αξία στον Συνεργατισμό η οποία έχει ποσοτικοποιηθεί σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα», τόνισε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα