Αναμένεται η τελική μελέτη για το μέλλον της ΑΗΚ

Την τελική μελέτη για το μέλλον της ΑΗΚ αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει πολιτικές αποφάσεις. Τι ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Ενέργειας και τι δηλώνει ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, στο ρεπορτάζ του Χρίστου Χριστοφή.

Νομικό διαχωρισμό υπό τον έλεγχο του κράτους προκρίνουν τα ενδιάμεσα σενάρια της υπό εξέλιξης μελέτης για το μέλλον της ΑΗΚ. Ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθαρίζει

πάντως πως για την ώρα ουδεμία πολιτική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

'''Για να μπορέσουμε να λάβουμε απόφαση, θα πρέπει να έχουμε ενώπιον μας την τελική μελέτη, ενώ επιβάλλεται και η ολοκλήρωση της διαβούλευσης που έχει αρχίσει. Σύμφωνα πάντως και με τα κριτήρια που θέσαμε για τη διεξαγωγή της μελέτης, προτεραιότητα μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η κοινωνικοποίηση του οφέλους που θα προκύψει είτε άμεσα μέσω της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έμμεσα μέσω της δημιουργίας των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον ανταγωνισμό στον τομέα'', δήλωσε ο κ.Λακκοτρύπης.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΑΗΚ για το 2014, ο Πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε πως παρέλαβαν ένα τραυματισμένο οργανισμό, σημειώνοντας πως μέχρι και οι εξωτερικοί ελεγκτές αρνούνταν να υπογράψουν τις οικονομικές καταστάσεις.

''Παρά τα προβλήματα και τις περιπέτειες, η ΑΗΚ αποτελεί σήμερα ένα εύρωστο οργανισμό, Ικανό να προβεί στην πραγματοποίηση των επενδύσεων και των υποδομών που η πολιτεία θα κρίνει σκόπιμο ότι χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας'', δήλωσε ο κ. Όθωνας

Το 2014 οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,7%. Μικρή αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των καταναλωτών. Ωστόσο, τα έσοδα πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 9,5%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους καυσίμων και της μόνιμης μείωσης του 8% στις βασικές διατιμήσεις που επέβαλε η ΡΑΕΚ. Το λογιστικό πλεόνασμα για το 2014 μειώθηκε στα 42 εκ.Ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα