"Ασθενούν" με πρόγραμμα στο δημόσιο

Σε "καρκίνωμα" για το δημόσιο εξελίσσεται η υπερ-εκμετάλλευση, όπως διαπιστώνεται, του δικαιώματος άδειας ασθενείας. Έτοιμα τα στοιχεία και αναμένονται καινοτόμες αποφάσεις. Πάμε στην αίθουσα σύνταξης, ο Χρίστος Χαραλάμπους έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων καλείται να βάλει το Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιον του οποίου τίθεται την ερχόμενη εβδομάδα το σημείωμα που ετοίμασε το ΤΔΔΠ για τις ετήσιες άδειες ασθενείας που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα Υπουργεία, Υπηρεσίες και Τμήματα είναι ανησυχητικά και καταδεικνύουν,

όπως πληροφορούμαστε, μία λογική εκμετάλλευσης του ισχύοντος συστήματος, με την εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό - όχι στο σύνολο του αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό - αρρωσταίνει με. πρόγραμμα και με προτίμηση σε συγκεκριμένες μέρες και μήνες. Τα στοιχεία αφού μελετηθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο θα δοθούν στη δημοσιότητα ενώ θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για αλλαγή του συστήματος ώστε να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας τις οποίες δεν διέψευσε ο Τομέας Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Εργασιακών Σχέσεων του ΤΔΔΠ με τον οποίο επικοινωνήσαμε, το πρόβλημα εκμετάλλευσης του δικαιώματος σε άδεια ασθενείας διογκώνεται κυρίως στον τομέα της Υγείας με τους νοσηλευτές να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα.

Υπεράριθμες άδειες φαίνεται να εντοπίζονται και στο Τμήμα Φυλακών ενώ οι πιο συνεπείς εργαζόμενοι φαίνεται να είναι οι υπάλληλοι, διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό, του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε γενικότερο πλαίσιο να σας πω και είναι ενδεικτικό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα εξαντλεί τις 42 εργάσιμες μέρες άδειας ασθενείας που δικαιούται εκ των οποίων οι 8 μπορούν να δοθούν και χωρίς χαρτί του γιατρού.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού δεν θα είναι άσχετες με μια άλλη απόφαση που ήδη λήφθηκε και αφορά στην άμεση αντικατάσταση των συστημάτων ελέγχου ώρα προσέλευσης - αποχώρησης και απουσιών του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού (οι γνωστές κάρτες) ώστε τα στοιχεία να προωθούνται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο.

Η απόφαση έχει ληφθεί και έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016 σχετικό κονδύλι.

Όπως μας εξήγησε λειτουργός του ΤΔΔΠ το «σύστημα διαχείρισης χρόνου και αδειών» θα αναβαθμίσει πλήρως τις σημερινές στρεβλές και γραφειοκρατικές διαδικασίες επιτρέποντας τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο αλλά και την επιβολή μέτρων όπως προβλέπονται από τις νομοθεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα