Ανάλυση:Αβέβαιη η συμφωνία Πρεσπών-Δεν πέτυχε το στόχο του ο Ζάεφ

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε την μεγάλη αποχή που καταγράφηκε αναφορικά με το δημοψήφισμα των Σκοπίων ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης.

Ο κ. Κουσκουβέλης, μιλώντας στο SigmaLive, εξήγησε ότι μεγάλη αποχή οφείλεται

στην κατανομή των ψηφοφόρων ανά κόμμα, αφού στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 ψήφισαν περίπου 1.200.000.

Το VMRO, πρόσθεσε, το κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, είχε λάβει 456 περίπου χιλιάδες ψήφους, ενώ το άθροισμα των ψηφοφόρων του Ζάεφ και όλων των Αλβανικών κομμάτων αθροιζόταν γύρω στις 640 χιλιάδες.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, για να ξεπερνούσε το Συνταγματικό όριο των 903 χιλιάδων, θα έπρεπε πολλοί ψηφοφόροι του VMRO να συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και ανάλογα να ψήφιζαν.

Το 36 – 37% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα, συνέχισε ο κ. Κουσκουβέλης, ερμηνεύεται διαφορετικά από τις δυο πλευρές. «Ο μεν Ζάεφ, λέει ότι μέσα στο 37% υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό που στηρίζει το “ναι” και ξεπερνά το 90%. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις οι τυπικές».

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει βάση η θέση που προβάλλει η αντιπολίτευση των Σκοπίων, ότι δηλαδή το δημοψήφισμα είναι άκυρο, ο κ. Κουσκουβέλης, απάντησε: «Τυπικά δεν είναι έγκυρο γιατί δεν έχει συμπληρώσει το 50% που προβλέπεται στο Σύνταγμα τους».

Για να προσθέσει ωστόσο, ότι από εκεί και πέρα η ερμηνεία είναι πολιτική. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τυπικά δεν είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα.

Κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Ηλίας Κουσκουβέλης, τόνισε ότι θα είναι μια περίοδος πολιτικών εξελίξεων και πόλωσης.

Το πρώτο στάδιο των εξελίξεων, όπως ανέφερε, θα είναι ο Ζάεφ να πάρει την Συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Λόγω της μεγάλης αποχής, που καταγράφηκε από τους ψηφοφόρους του VMRO, αυτό καθιστά πιο δύσκολη την μετακίνηση βουλευτών από την αντιπολίτευση προς το κυβερνητικό μπλοκ, ώστε να βρεθούν οι 80 ψήφοι που απαιτούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Ζάεφ, μετράει 49 βουλευτές ενώ τα αλβανόφωνα κόμματα άλλους 20. Το κυβερνητικό μπλοκ των Σκοπίων, υπολόγιζε και σε 3 – 4 βουλευτές του VMRO πριν από το δημοψήφισμα. Με άλλα λόγια, ο Ζάεφ, αναζητούσε προ δημοψηφίσματος για να περάσει την Συνταγματική αναθεώρηση άλλους εφτά βουλευτές.

Ο κ. Κουσκουβέλης, χαρακτήρισε ως πολύ πιθανό πλέον το σενάριο να μην περάσει η Συνταγματική αναθεώρηση και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Ζάεφ θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Για το αν υπάρχει πρόβλεψη μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Κουσκουβέλης ανέφερε: «Ο Ζάεφ δεν πέτυχε το στόχο του και αυτό του δημιουργεί πολιτικές δυσκολίες. Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι έχει αυξηθεί αβεβαιότητα για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Keywords
Τυχαία Θέματα