Ανάλυση: Πώς οι ΗΠΑ επέστρεψαν από εκεί που ξεκίνησαν στο Αφγανιστάν

Πολλοί Αμερικανοί παραμένουν σοκαρισμένοι από τον βίαιο επίλογο με τον οποίο έκλεισε ο «αιώνιος πόλεμος» στο Αφγανιστάν. Το αδέξιο τέλος της 20ετους αποστολής άφησε ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης από τη Διοίκηση Μπάιντεν. Γιατί οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν προβλέψει την ικανότητα των Ταλιμπάν να καταλάβουν τόσο γρήγορα την Καμπούλ; Πώς ήξερε η αμερικανική κυβέρνηση ότι θα υπήρχε τρομοκρατικό κτύπημα αλλά δεν κατάφερε να το σταματήσει;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, Tim Weiner,

η αποτυχία πρόβλεψης της επερχόμενης καταστροφής δεν ανήκει στις υπηρεσίες Πληροφοριών και συγκεκριμένα στη CIA. Αντίθετα, είναι το έργο τεσσάρων προέδρων και μιας ομάδας στρατιωτικών που τους παρέσυραν.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι το Αφγανιστάν ήταν καταδικασμένο να πέσει όταν ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συνθηκολόγησαν με τους Ταλιμπάν τον Μάρτιο του 2020. Τους τελευταίους 18 μήνες, δεν ήταν ζήτημα αν θα χάσει η Αμερική αλλά πότε. Η απρόβλεπτη φυγή του διεφθαρμένου προέδρου του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου - σύμφωνα με πληροφορίες με ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά - απάντησε σε αυτήν την ερώτηση. Πλέον ήταν θέμα ωρών.

Ο ειδικός εξηγεί ότι τρεις ήταν οι αποτυχίες, οι οποίες έκαναν την κατάρρευση της αμερικανικής κυβέρνησης στην Καμπούλ αναπόφευκτη πριν από πολλά χρόνια.

Το ένα ήταν η ηθελημένη άγνοια των Αμερικανών στρατιωτικών και υπηρεσιών πληροφοριών - μια αποτυχία στην κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού του Αφγανιστάν. Όποιος έχει διαβάσει έστω ένα βιβλίο για τη χώρα γνώριζε - ή έπρεπε να γνωρίζει - ότι κανένας στρατός κατοχής δεν έχει κρατήσει ποτέ το Αφγανιστάν. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Genghis Khan, ο Tamurlane, οι Βρετανοί και οι Σοβιετικοί προσπάθησαν και απέτυχαν. Η ήττα του Κόκκινου Στρατού το 1989 επιτάχυνε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν το αποκαλούν το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών για το τίποτα.

Η δεύτερη αποτυχία ήταν η στρατηγική αντεπανάστασης που προωθήθηκε από τον Petraeus και άλλους. Αμερικανοί στρατιωτικοί και μυστικοί πράκτορες σκότωσαν πολλές χιλιάδες Αφγανούς πολίτες στην προσπάθειά τους για νίκη. Αυτές οι πράξεις δεν κερδίζουν τις καρδιές και τα μυαλά του λαού.

Η τρίτη ήταν η σκόπιμη εξωτερική ανάθεση της "οικοδόμησης του έθνους" σε στρατιωτικούς εργολάβους. Ο πόλεμος ήταν κερδοφόρος για αυτούς. Για να διατηρηθεί η ροή των χρημάτων, έτειναν να παρουσιάζουν τις αποτυχίες τους ως επιτυχίες. Αυτή η ολέθρια πρακτική παραποιούσε επίσης την αναφορά στρατιωτικών και των υπηρεσιών πληροφοριών στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Πάντα υπήρχε φως στο τέλος της σήραγγας - μέχρι που ξαφνικά έγινε σκοτάδι.

Όσον αφορά στην παρουσία της CIA στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω του χάους της εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η CIA ανατίναξε τη βάση Eagle - το τελευταίο της προπύργιο στο Αφγανιστάν. Με εκείνη την έκρηξη, είκοσι χρόνια επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας έγιναν καπνός.

Χωρίς βάση επιχειρήσεων ή πρεσβεία, οι Αμερικανοί κατάσκοποι δεν θα μπορούν εύκολα να «εργαστούν» στο Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι «εκατοντάδες» πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών, σύμφωνα με τον στρατηγό Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μακένζι, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.

Ο ανώτατος αξιωματικός είπε πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε.

«Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι.

«Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε.

Επιβεβαίωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».

Διαβάστε επίσης: 

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Δεν θα «ξεχαστούν» οι Αφγανοί που δεν μπόρεσαν να απεγκλωβιστούν

Ρώσος Υπουργός Άμυνας: Κρίσιμη η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Keywords
Τυχαία Θέματα