Γιακουμής: Στην Επ. Ενέργειας νομοσχέδια για την ευρύτερη αγορά ηλεκτρισμού

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Βουλευτής Αμμοχώστου της ΔΗΠΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, Μιχάλης Γιακουμής, για τα εναρμονιστικά νομοσχέδια για την ευρύτερη αγορά ηλεκτρισμού που συζητούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Αυτούσια η δήλωση:

Σήμερα, ξεκίνησε η κατ' άρθρον συζήτηση για 3 πολύ σημαντικά εναρμονιστικά νομοσχέδια για την ευρύτερη αγορά ηλεκτρισμού.

Στο νομοσχέδιο αγοράς ηλεκτρισμού, μεταξύ άλλων, σημαντικά σημεία που τέθηκαν είναι:

-το  πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,   

-ο περαιτέρω

διάφανος τρόπος έκδοσης των όρων σύνδεσης από τους Διαχειριστές και

-η  ανεξαρτησία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, διασφαλίζοντας παράλληλα, το θέμα των εργαζομένων που αφορά κυρίως το σημερινό προσωπικό της ΑΗΚ.

Παράλληλα, στο Νόμο της ΡΑΕΚ αναφέρουμε ξανά τη θέση μας ότι ως κόμμα στηρίζουμε και ενισχύουμε τους ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους. Ο ανεξάρτητος θεσμός της ΡΑΕΚ θα πρέπει συνεχίσει να είναι πραγματικά ανεξάρτητος, τόσο διοικητικά, αδειοδοτικά και οικονομικά, με δράσεις και ενέργειες στην κοινωνία που θα βοηθούν την περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και τον πραγματικό ανταγωνισμό στον ηλεκτρισμό που όλοι προσδοκούμε με στόχο την μείωση του ηλεκτρισμού σε όλους εμάς τους καταναλωτές.

Οι υπόλοιποι εποπτικοί θεσμοί, κυρίως όπως η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) θα πρέπει στα πλαίσια του δικαίου του ανταγωνισμού να έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει όποτε κρίνει ορθό με βάση τη νομοθεσία, για να μην υπάρχει δεσπόζουσα θέση και κατάχρηση αυτής, με αποτέλεσμα μονοπωλιακές καταστάσεις να λειτουργούν εις βάρος του απλού πολίτη και του αναγκαίου αγαθού που ονομάζεται ηλεκτρισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα