Ανάλυση: Πίσω από την ενημέρωση Μαυρογιάννη – Προδρόμου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης επέλεξαν για πρώτη φορά να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια συνομολόγησης των όρων αναφοράς.

Η σχετική ενημέρωση από πλευράς των δυο στενών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγινε μερικά εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η

τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη της Αμερικανίδας διπλωμάτου στο νησί, η οποία δεν στέφθηκε με ουσιαστική πρόοδο.

Τα μηνύματα που έφταναν στους δημοσιογράφους από πλευράς κυβέρνησης πριν από την επίσκεψη της κυρίας Λουτ στην Κύπρο ήταν αρνητικά και συνοδευόντουσαν από τον έντονο προβληματισμό για το πώς τελικά μπορεί να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, λόγω της άτεγκτης στάσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σειρά θεμάτων.

Ως εκ τούτου, η επιλογή της κυβέρνησης να ενημερώσει τον λαό μέσω συνέντευξης Τύπου, από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μόλις 48 ώρες μετά την αναχώρηση της κυρίας Λουτ από το νησί και λίγες ημέρες πριν την υποβολή της ενδιάμεσης έκθεσης του Γ.Γ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, μπορεί να αναλυθεί σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο είναι το ουσιαστικό κομμάτι, που αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η δημόσια ενημέρωση επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η προσπάθεια να συνομολογηθούν όροι αναφοράς βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, το οποίο ενδέχεται να εξελιχθεί και σε αποτυχία.

Βλέποντας, λοιπόν, η κυβέρνηση το ενδεχόμενο, η σχετική διαδικασία να μην στεφθεί με επιτυχία, επέλεξε να τη διαχειριστεί επικοινωνιακά, σε μια δημόσια προσπάθεια απόσεισης των όποιων δικών της ευθυνών και επίρριψής τους στην άλλη πλευρά.

Αυτό αποτελεί και το δεύτερο επίπεδο πίσω από τη σημερινή (9/4) ενημέρωση. Δηλαδή, το δημόσιο, πλέον, «blame game» επί της νέας διαδικασίας, η οποία φαίνεται ότι «αργοπεθαίνει». Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμιά των περιπτώσεων να χρεωθεί το όποιο ναυάγιο. Έτσι, μέσα από τις προτάσεις που καταθέτει προς την κυρία Λουτ στο πλαίσιο των νέων ιδεών – οι οποίες διαρρέουν στον Τύπο – έχουν ως στόχο να καταδείξουν στην κοινή γνώμη αλλά και στη διεθνή κοινότητα την καλή διάθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία, σε αντιδιαστολή με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία παρουσιάζεται αδιάλλακτη.

Το τρίτο επίπεδο αφορά προσωπικά τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο ίδιος βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον Κορνήλιο Κορνηλίου στη Νέα Υόρκη, στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Επιλογή η οποία δημιούργησε ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα και στα καθήκοντα, αλλά και τις απαιτήσεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή.

Με τη συνέντευξη Τύπου εστάλη το μήνυμα ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και παραμένει στη θέση του διαπραγματευτή, αλλά μπορεί και να ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι ο ίδιος ενημέρωνε επί τρεις και πλέον ώρες τους δημοσιογράφους για όλα τα ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα